ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

"Η Γερόντισσα της Χαράς": νέο βιβλίο για τη γερόντισσα Γαβριηλία



Η Γερόντισσα Φιλοθέη, Καθηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας Βρυούλων Αττικής, συγγραφέας του βιβλίου: Η ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ. ΜΟΝΑΧΗ ΓΑΒΡΙΗΛΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ, μιλάει για το καινούργιο βιβλίο, που συνεγράφη με προτροπή του Σεβ. Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου.
Το βιβλίο περιλαμβάνει βιωματικές εμπειρίες της μοναχής Φιλοθέης και άλλων ανθρώπων που γνώρισαν άμεσα ή έμμεσα την Γερόντισσα Γαβριηλία, η οποία είχε έναν ξεχωριστό σύνδεσμο με το Εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα (πλατεία Αμερικής).
Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 στο Εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα (πλατεία Αμερικής) υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Πεμπτουσία).

 
Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζει ο θεολόγος Γιώργος Μπάρλας στην εκπομπή Ομιλήματα του ραδιοσταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας (το βίντεο από τα Άπαντα Ορθοδοξίας):
 
 

…Ουσιαστικά όταν μιλούσες μαζί της ένοιωθες ότι γινόταν εσύ, ήταν σαν να μιλούσες στον εαυτό σου, δεν απευθυνόσουν σε μοναχή, γι’ αυτό και δεν έλεγε τίποτε, δεν σε διόρθωνε, με αποτέλεσμα να νοιώθεις πολύ άνετα μαζί της, όπως νοιώθεις με τον εαυτό σου..

 


…Η γερόντισσα δεν ήταν χαμογελαστή αλλά χαμογελούσαν τα μάτια της. Ο λόγος της ήταν πάντα όμορφος, είχε μέσα μια χάρη. Ένιωθες αυτό που είπαν οι μαθητές στην Μεταμόρφωση «καλόν έστιν ημάς ώδε είναι». Δεν θέλαμε να φύγουμε από κοντά της. Όταν ησύχαζε, καθόταν πολλές φορές στον ήλιο, στον εξώστη, και έβλεπες ότι προσευχόταν. Φαινόταν αυτό έντονα στο πρόσωπό της, η αίσθηση ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει «φύγει» με την προσευχή.
…Οι άνθρωποι είμαστε τραγικά πρόσωπα. Σκοντάφτουμε, ψάχνουμε, θέλουμε, πονάμε, πέφτουμε και μαζί μας οι αόρατοι άγγελοι με «αρχιαγγέλισσα» την γερόντισσα Γαβριηλία μας ξεσκονίζουν, μας δροσίζουν και μας χαμογελούν. Σηκωθείτε, λένε. Και αν πέσατε, δεν πειράζει, σηκωθείτε πάλι και πάλι. Στο τέρμα περιμένει η Χαρά του κόσμου.
Πάμε, ερχόμαστε, ο Χριστός μένει.

Τρελογιάννης
Πολιτεία


Παλαιότερες αναρτήσεις μας για τη Γερόντισσα:

Μια αγία στο στόμα του Λύκου & της Φτώχειας!...
Για την αλλαγή των άλλων (Γερόντισσα Γαβριηλία)
Άλαν: από Αυστραλία μέσω… Ινδίας!

Mother Gabrielia (1897-1992), a 20th century saintly Greek Orthodox nun
On Alan in India

Επίσης:

Μια Ορθόδοξη "Μητέρα Τερέζα" (μοναχή Νεκταρία της Καλκούτας), μία από τις πολλές...
Ταξί... για τον παράδεισο!
Γερόντισσες

Δεν υπάρχουν σχόλια: