ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

"Criminal Minds" - "Νόμος και Τάξη: Ειδική Ομάδα": δυο αστυνομικές σειρές που λένε πολλά...



Οι αστυνομικές σειρές έχουν πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας (όπως και οι ταινίες και σειρές με υπερήρωες των κόμικς), κατά 90% αμερικάνικες. Μεταξύ άλλων, έχουμε και σειρές ντοκιμαντέρ που ασχολούνται με αληθινά εγκλήματα, τις οποίες αποφεύγω συστηματικά να δω.
Ελληνικές αστυνομικές σειρές όπως ο "Κόκκινος κύκλος" και η "Δέκατη εντολή", κατά τη γνώμη μου δεν αξίζουν τίποτε, γιατί στοχεύουν απλώς στον εντυπωσιασμό της ωμής βίας. Αν κάνω λάθος (το εύχομαι), ας με συγχωρέσουν οι αναγνώστες / μπλογκοναύτες μας.
Από τις αστυνομικές σειρές που προβάλλονται κατ' επανάληψιν χρόνια τώρα στα ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα θεωρώ πως ξεχωρίζουν δύο: τα "Criminal Minds" (παλαιότερα προβαλλόταν από την ΕΡΤ με τον εξελληνισμένο τίτλο "Διαβολικά μυαλά") και "Νόμος και Τάξη: Ειδική Ομάδα" ("Law & Order: Special Victims Unit").
Δυστυχώς και οι δύο αυτές σειρές μεταδίδονται αργά τη νύχτα, μετά τις 11.30΄ μ.μ. (διαφέρει η ώρα έναρξης από μέρα σε μέρα), όμως, έχοντας δει αρκετά επεισόδια, χρόνια τώρα, νιώθω πως πρέπει να τις επισημάνω στους επισκέπτες μας.
Στην 1η σειρά, μια ομάδα αναλυτών συμπεριφοράς του FBI ταξιδεύουν σε όλες τις ΗΠΑ και σχηματίζουν ψυχογραφίες (ψυχολογικά προφιλ) κατά συρροήν εγκληματιών, ώστε να βοηθήσουν στη σύλληψή τους και συχνά στην αποτροπή του επόμενου, σχεδιαζόμενου, εγκλήματός τους. Η 2η σειρά παρουσιάζει τις ιστορίες μιας μονάδας καταστολής σεξουαλικών εγκλημάτων, ιδιαζόντως ειδεχθών, στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για σειρές μυθοπλασίας (το διευκρινίζω), αν και κάποιες ιστορίες, όπως έχει γραφτεί, βασίζονται ελαφρώς σε πραγματικά περιστατικά.
Γιατί θεωρώ σημαντικές αυτές τις σειρές; Επειδή παρουσιάζουν με σοβαρό και όσο πρέπει δραματικό τρόπο την παράνοια που έχει εξαπλωθεί σαν ιός στο μοντέρνο και μεταμοντέρνο κόσμο (στον οποίο ανήκουμε και εμείς) και εξαπλώνεται, φυσικά, και στη χώρα μας. Όχι μόνο την παρουσιάζουν, αλλά κατά το δυνατόν εμβαθύνουν, αποκαλύπτοντας βαθύτερες αιτίες, ψυχολογικές και κοινωνικές, που νομίζω ταπεινά ότι πρέπει να τις γνωρίζουμε.
Δεν είναι πια μακριά από εμάς, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας... Ο νέος μεσαίωνας είναι εδώ - η κόλαση είναι πλέον εδώ. Ο περίφημος "Αόρατος Πόλεμος" δεν είναι πια μόνο αόρατος. Και χρειάζεται η πανοπλία του Χριστό, εννοείται, και για άμυνα και για επίθεση, υπέρ εαυτών και αλλήλων.
Η συνέχεια επί της οθόνης. Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: