ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Ο ανέστιος, ξυπόλυτος άγιος και ένας βάρβαρος φύλαρχος πάνω στο χιόνι (& άλλοι άγιοι)...


Όσιος Ανδρέας της Τότμα, ο διά Χριστόν Σαλός (10 Οκτωβρίου)

"Κάποτε συνάντησε το φύλαρχο μιας άγριας φυλής, ο οποίος έπασχε από κάποια χρόνια οφθαλμολογική ασθένεια και, αφού η φήμη του Ανδρέα έφτασε μέχρι εκεί, του ζήτησε να τον γιατρέψει. Ο όσιος αρνήθηκε ότι είχε τέτοιο χάρισμα, λέγοντάς του ότι μόνο ο Κύριος Ιησούς Χριστός μπορεί να γιατρεύει ασθένειες και βιάστηκε να φύγει. Ο φύλαρχος όμως έπλυνε τα μάτια του με το χιόνι, πάνω στο οποίο στεκόταν ο άγιος, και έγινε αμέσως καλά..."

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

Ο όσιος γεννήθηκε το 1638 μ.Χ. και καταγόταν από αγράμματους αλλά ευλαβείς χωρικούς της περιοχής του Βολογκντά της Ρωσίας. Ούτε ο ίδιος πήρε κάποια ιδιαίτερη μόρφωση και όσα ήξερε τα έμαθε από τις ακολουθίες της Εκκλησίας. Όταν πέθαναν οι γονείς του, μπήκε σαν δόκιμος μοναχός στη μονή της Αναστάσεως του Σωτήρος στο Γκάλιτς, που βρισκόταν στην επισκοπή της Κοστρόμα. Εκεί ο ηγούμενος Στέφανος μπόρεσε να διακρίνει τα χαρίσματα του Ανδρέα και τον ενθάρρυνε να προχωρήσει στη σκληρή και δύσκολη άσκηση της διά Χριστόν σαλότητας (προσποιητής τρέλας).

Έτσι ο άγιος εγκατέλειψε το μοναστήρι, στο οποίο επέστρεφε κατά καιρούς για εξομολόγηση στο γέροντά του. Άρχισε να ζει σαν γιουροντίβυ (=σαλός, στα ρωσικά) στους δρόμους της κοντινής πόλης Τότμα, που κανένας δεν τον γνώριζε. Ως συνήθως έμενε κοντά στον εκεί ναό της Αναστάσεως, όπου όλο το βράδυ αφιέρωνε στην προσευχή, ενώ τις μέρες εκτός από το διακόνημά του (την υπηρεσία του, που ήταν:), να εμπαίζει και να εμπαίζεται, ζητιάνευε για να μπορεί ακολούθως να ελεεί όσους είχαν ανάγκη.

Σε όλες τις εποχές τριγυρνούσε ανυπόδητος, που ήταν και το χαρακτηριστικό όλων των διά Χριστόν σαλών. Έτρωγε μόνο λίγο ψωμί και έπινε μόνο λίγο νερό. Συνήθιζε να επισκέπτεται όλους τους ναούς και τα μοναστήρια της περιοχής για προσκύνημα, όπου καθοδόν πάντοτε νουθετούσε με το δικό του ιδιόρρυθμο τρόπο. Απέκτησε το χάρισμα της θαυματουργίας και τη φήμη μεγάλου ασκητή.Η αγία Ειρηνη, ο άγιος Νικόλαος και ο όσιος 
Ανδρέας της Τότμα σε συγχρονη εικόνα

Κάποτε συνάντησε το φύλαρχο μιας άγριας φυλής της περιοχής, ο οποίος έπασχε από κάποια χρόνια οφθαλμολογική ασθένεια και, αφού η φήμη του Ανδρέα έφτασε μέχρι εκεί, του ζήτησε να τον γιατρέψει. Ο όσιος αρνήθηκε ότι είχε τέτοιο χάρισμα, λέγοντάς του ότι μόνο ο Κύριος Ιησούς Χριστός μπορεί να γιατρεύει ασθένειες και βιάστηκε να φύγει. Ο φύλαρχος όμως έπλυνε τα μάτια του με το χιόνι, πάνω στο οποίο στεκόταν ο άγιος, και έγινε αμέσως καλά.

Προς το τέλος της ζωής του που εξαντλήθηκε από την ταλαιπωρία και την άσκηση και όταν έφτασε ο καιρός της κοίμησής του, το οποίο ο όσιος προείδε, πήγε στον ιερέα Ιωάννη στο ναό της Αναστάσεως και κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων. Ακολούθως κοιμήθηκε ειρηνικά στις 10 Οκτωβρίου 1673 μ.Χ., ημέρα που η Αγία Ρωσική Εκκλησία τιμά και εορτάζει τη μνήμη του.

Μετά την κοίμησή του εμφανίστηκε σε μια άρρωστη γυναίκα , που τον επικαλέστηκε και της είπε να ασπαστεί το Ευαγγέλιο που κρατούσε στο χέρι του και να πάει στον τάφο του για προσκύνημα. Πράγματι έτσι έγινε και η γυναίκα θεραπεύτηκε.

Από το (συγκλονιστικό) βιβλίο “Εμπαίζοντες - Ημείς μωροί διά Χριστόν”
Ίκαρος Πετρίδης
Εκδόσεις: ΜΟΡΦΗ εκδοθήτω

 
Με την ευκαιρία:

Ο Άγιος Μάξιμος της Τότμα ο διά Χριστόν σαλός (16 Ιανουαρίου)(Από εδώ) Ο Άγιος Μάξιμος γεννήθηκε το έτος 1565. Ήταν ιερέας της πόλης Τότμα της επαρχίας του Βολγοντά. Ασκήθηκε στην διά Χριστόν σαλότητα για σαρανταπέντε χρόνια. Κοιμήθηκε ειρηνικά το 1650.
Η τοπική κοινωνία άρχισε να τιμά τον Άγιο Μάξιμο από το 1715 εξαιτίας των πολλών θαυμάτων που γινόντουσαν στον τάφο του παίρνοντας τον τίτλο του ευλογημένου. Άνθρωποι απ' όλη την Ρωσία συνέρεαν στον τάφο του για προσκύνημα. Τα άγια λείψανά του βρίσκονται σήμερα κάτω από την Αγία Τράπεζα στον ναό της Αναστάσεως της πόλης Τότμα.

Για τους διά Χριστόν σαλούς και αρκετές σύγχρονες περιπτώσεις δείτε εδώ.
Επίσης: 

Τα βίντεο από το υπέροχο Οπτικό αγιολόγιο (προσοχή: το βίντεο της αγίας Χρυσής περιγράφει τα φρικτά βασανιστήρια, στα οποία την υπέβαλαν οι Τούρκοι)

Δεν υπάρχουν σχόλια: