ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο, 24 Μαΐου 2014

ΚΙΝΑ: 64 ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΔΙΑΤΑΓΜΑΠορφύρης Δ. Σταφυλά Π. - Πενταπόσταγμα
Η Μαρτυρία του Χριστού στα σύγχρονα έθνη

Η εκστρατεία διωγμού κατά των χριστιανών στην Zhejiang οδήγησε στη μαζική καταστροφή τόπων λατρείας στην αφαίρεση ή απάλειψη των σταυρών και σε συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και αστυνομίας κατά τη διάρκεια ενός μήνα στις εκκλησίες. Την ίδια περίοδο το σχέδιο της κατεδάφισης «της Ιερουσαλήμ της Ανατολής» εφαρμόζεται αμείλικτα.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο AsiaNews (21.05.14) για περισσότερες από 60 εκκλησίες κυρίως στην πόλη Wenzhou (της επονομαζόμενης και Ιερουσαλήμ της Ανατολής λόγω της σημαντικής χριστιανικής κοινότητας που διαθέτει) στην περιοχή του Zhejiang εκδόθηκε ένα διάταγμα κατεδάφισης το οποίο και υλοποιήθηκε με την κατεδάφιση μέρους των κτιριακών συγκροτημάτων. Σταυροί κατεδαφίστηκαν, επικαλύφθηκαν και κυρίως απήχθησαν από γερανούς.
Το Yongjia County είναι αυτό όπου αφαιρέθηκαν οι περισσότεροι σταυροί και όπου η μεγαλειώδης Εκκλησία Sanjiang στην Yongjia κατεδαφίστηκε.  

Εξ αιτίας των πιέσων που ασκούν οι αρχές οι περισσότερες εκκλησίες δεν ήταν σε θέση να αποστείλουν πληροφορίες και υλικό από την κατεδάφιση και τις πράξεις βεβήλωσης.
Στην Wenzhou υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αρχές από το τέλος Μαΐου θα απαγορεύσουν και τις εκκλησίες κατ΄ οίκον. Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη νέα αυτή εκστρατεία με 85 τέτοιες εκκλησίες.
Ενδεικτικά από την μακροσκελή λίστα με τις κατεδαφισμένες εκκλησίες και το φωτογραφικό υλικό: 

1. 27η Φεβρουαρίου αφαίρεση του σταυρού του ναού Huanghu στην περιφέρεια Yuhang.
2.Στις 27 Φεβρουαρίου η εκκλησία Baiquan στην πόλη Baiquan της επαρχίας Dinghai Zhoushan , Zhejiang δέχθηκε το διάταγμα για την αφαίρεση του σταυρού.Στις 4 Απριλίου περισσότεροι από 100 άνδρες των ειδικών δυνάμεων και παραστρατιωτικοί περικύκλωσαν το ναό και αφαίρεσαν βιαίως το σταυρό.
3. Aρχές Απριλίου αφαιρείται ο σταυρός της εκκλησίας στην πόλη Gangtou Yantou της επαρχίας Yongjia, Wenzhou. 
4 .4 Απριλίου στην περιφέρεια του Pyongyang στο Wenzhou οι αρχές έστειλαν ειδικές δυνάμεις για να καταπνίξουν την αντίσταση των κατοίκων για την κατεδάφιση ναού που όντως έγινε. Σημειώθηκαν τραυματισμοί.
5 .Κατεδάφιση σταυρού της εκκλησίας Gaoloudilai του Rui’an στο Wenzhou στις 11 Απριλίου.
6 . 17/05 κατεδαφίζεται ο σταυρός της εκκλησίας στο Yongjia County στο Wenzhou. 

7 .Κατεδαφίζεται ο σταυρός της εκκλησίας Yongjia Huangcun στο Wenzhou.
8. 17 /05 κατεδαφίζεται η εκκλησία της Yongjia Yantan στο Wenzhou.


Το σχόλιό μας: Καλό θα ήταν να γνωρίζαμε σε ποια ομολογία ανήκουν οι ναοί που γκρεμίζονται... Επίσης, θα ήταν σημαντικό μια ορθόδοξη χώρα να έκανε ένα σχετικό διάβημα στην κινεζική πρεσβεία που εδρεύει σ' αυτήν... Αν βέβαια ξέρετε καμιά τέτοια χώρα εδώ γύρω... Για το ότι και μια Ορθόδοξη Εκκλησία θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο ή ίσως και μερικά άλλα βήματα - δεν εννοώ μαγκιές, αλλά ένα ιεραποστολικό άνοιγμα π.χ. ή μια επαφή με την ηγεσία τέτοιων χωρών - χρειάζεται προσοχή. Η Κίνα έχει Ορθόδοξη Εκκλησία που ασφαλώς ασφυκτυά. Χρειάζεται προσοχή κάθε κίνηση. Αλλά και η παντελής απουσία αντιδράσεων (εκτός αν υπάρχουν αντιδράσεις που δεν μάθαμε) δε βλέπω αν και πώς μπορεί να ωφελήσει. Ο Θεός ξέρει...

Δείτε, παρακαλώ, επίσης:
Πάσχα 2014 στην Κίνα & την Ταϊβάν: λειτουργίες & προβληματισμοί 
Η Ορθοδοξία στην Κίνα, άλλοτε και τώρα
The Website of the Orthodox Metropolitanate of Hong Kong & South East Asia

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan  
Orthodox martyrs blood, saints and spiritual agonists in China 
Άγνωστοι Κινέζοι νεομάρτυρες «Όπως τα γουρούνια στο σφαγείο»: Η ημέρα που οι Κινέζοι αξιωματούχοι δολοφόνησαν βάναυσα το αγέννητο παιδί μου

Κίνα, η πρώτη χριστιανική χώρα το 2030! (όχι όμως ορθόδοξη, εκτός αν εμείς, οι ορθόδοξοι του "ελεύθερου κόσμου" και ειδικά των ορθοδόξων χωρών, που κάνουμε ποικίλα "ανοίγματα" στην Κίνα, αλλά δε μιλάμε στους αδελφύς μας για το Χριστό, ξυπνήσουμε από το βαθύ λήθαργό μας και αντιληφθούμε ότι έχει κάποια σημασία για τη σωτηρία των συνανθρώπων μας να είναι μέλη της αρχαίας Εκκλησίας του Χριστού, δηλ. της Ορθόδοξης, και όχι να είναι γενικά "χριστιανοί").Δεν υπάρχουν σχόλια: