ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Πείτε ναι στους αντισυμβατικούς γάμους!!



Έφυγε πλέον ο καιρός ανεπιστρεπτί, τότε που δίναμε όλη μας την προσήλωση στα περιούσια και στα πέριξ του Μυστηρίου του Γάμου: άνθη, στιλάτες μπομπονιέρες, φωτογράφοι, νυφικά μαρκέ με πλούσια ουρά ή με κοφτό μπούστο, πολυέξοδα λουκούλια τραπέζια, η απαραίτητη Μεζονέτα ή το οροφοδιαμέρισμα για το παιδί, με την πλάσμα τηλεόραση και όλα τα συναφή κ.λ.π.
Και να! Να πέφτουν τα χρήματα από τους ταλαίπωρους γονείς (όπως το λέει και η παροιμία: άμα δεν φτιάξεις σπίτι και δεν παντρέψεις παιδί δεν έχεις περάσει τίποτα) χάνοντας έτσι όλο το πνευματικό βάθος του Μυστηρίου της Αγάπης, πλουτίζοντας τους επιτηδείους και μεταποιώντας την πιο χαριτωμένη [=με θεία χάρη] περίοδο της ζωής μας σε αφάνταστη ταλαιπωρία και οικονομική εξόντωση.

Με αποτέλεσμα να αποφεύγουν πλέον και εξ ανάγκης τα νέα παιδιά το Ιερό Μυστήριο του Γάμου και να συζούνε μπλέκοντας πολλές φορές σε επώδυνες και ανευλόγητες προγαμιαίες σχέσεις και φθείροντας ολοένα τον εαυτό και την καρδιά τους.
Καιρός λοιπόν να κάνουμε την επανάσταση. Να φύγουμε από τα συμβατικά. Από το «φαίνεσθαι» να πάμε στο «είναι» και από τους τύπους να πάμε στην ουσία.
Έχω τελέσει εκατοντάδες Γάμους και μπορώ να πω ότι οι πιο πνευματικοί, κατανυκτικοί, όμορφοι με όλο το ρομαντισμό και την χάρη είναι οι απέριττοι Γάμοι.
Όσοι τελούνται με πολλή αγάπη, προσευχή και με λίγους καλεσμένους που έρχονται για να συν-προσευχηθούν και όχι να επιδείξουν την ακριβή τους τουαλέτα, το μαλλί σαν λάχανο και το αρμάνι κουστούμι ή να κάνουν κοινωνικό κους-κους.

Ο τελούμενος Γάμος είναι εξωτερικά μία απλή Ιεροτελεστία όπως είναι το Ιερό Ευχέλαιο ή ο Αγιασμός κ.λ.π. αλλά εσωτερικά είναι ατομική βόμβα χάριτος και ευλογίας που σκοπό έχει την άντληση της Χάριτος του Ιησού Χριστού μας προκειμένου να μεταβάλει το νερό σε κρασί, την νερωμένη αγάπη να την ζυμώσει σε αιώνια και γλυκόπιοτη αγάπη.
Έστω και εάν ζούμε λοιπόν σε παράγκες ή ακόμη και σε ξεχωριστά σπίτια (αφού η τρόϊκα πια δεν το επιτρέπει), έστω αν είμαστε φτωχοί, αναγκασμένοι και περιφρονημένοι, το γεγονός του ΓΑΜΟΥ υφίσταται σε όλο του το μεγαλείο και δεν έχει να κάνει με τις ανθρώπινες ματαιοδοξίες και κοινωνικά «πρέπει».


Ο μύθος ότι ο Θρησκευτικός Γαμος κοστίζει υπερβολικά βρίσκεται μονάχα στο μυαλό όσων σκέφτονται κοσμικά (=μη πνευματικά).
Πόσο λοιπόν κοστίζει ένας γνήσιος και χαριτωμένος Θρησκευτικός Γάμος;

α) 17 ευρώ για το παράβολο Γάμου στην εφορία
β) 15 ευρώ για κληρικόσημα
Δύο κεριά αγνά: 5 ευρώ
Λίγα κουφέτα 30 ευρώ (δεν είναι για χόρταση)
Λίγα ατομικά γλυκά για το κέρασμα: 50 ευρώ (δεν είναι για χόρταση είπαμε)
Μία απλή ανθοδέσμη 30 ευρώ (αν έχετε, πάρτε ένα ωραίο τριαντάφυλλο ή
κάποιο άλλο λουλούδι από τις γλάστρες σας)
Σύνολο: 147 ευρώ.
Τις βέρες τα στέφανα, που μπορείς να τα κατασκευάσεις και μόνος σου με πολλούς έξυπνους και χαριτωμένους τρόπους.
Μία απλή καθαρή ενδυμασία (ας είναι και τζιν). Και πολλή θερμή προσευχή!!

Όσον αφορά τα έξοδα του Ιερού Ναού, προτιμήστε κάποιο Εκκλησάκι δίχως τους βαρυφορτωμένους πολυελαίους και με λίγους ανθρώπους δίπλα σας που σας αγαπάνε πραγματικά.
Όσο για τα έξοδα της Εκκλησίας, αν έχετε την οικονομική δυνατότητα βοηθήστε όσο αγαπάτε, αν όχι, δεν πειράζει! «δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε» (Ματθ.10,8).

Ζήστε λοιπόν ευλογημένα και αθόρυβα, όπως αθόρυβα έζησαν όλοι οι φίλοι μας Άγιοι, όπως αθόρυβα ζωντανεύει ο σπόρος μέσα στης γης τα σπλάχνα και ξεπετάει ανθούς και καρπούς.
«Να μην σε βλέπουν οι ανθρώποι για να σε βλέπει ο Θεός» (π. Ιωσήφ ο Ησυχαστής)
Και μην ξεχνάμε πως ό,τι κερδίζει σε ποιότητα χάνει σε ποιότητα.
Την διαφορά λοιπόν την κάνει η ΑΓΑΠΗ και όχι τα φράγκα.

Πρεσβύτερος Διονύσιος Ταμπάκης
Ι.Ν.Παναγίας Ναυπλίου

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα. Ευχαριστώ για το υπέροχο άρθρο και συγχαρητήρια. Είμαστε τυχεροί που εντοπίζουμε στο ίντερνετ τόσο όμορφα λόγια. Έχω διάβασει σε άλλες ορθόδοξες ιστοσελίδες πως κάθε τι στο μυστήριο και τη τελετή του γάμου ειναι συμβολικό και έχει την αξία του. Συγκεκριμένα θέλω να μου πείτε αν σας είναι εύκολο:
Ο δισκος η καραφα και τα ποτήρια δεν χρειάζονται;
Οι λαμπάδες (δεν θυμάμαι τι συμβολίζουν) δεν χρειάζονται;

Επίσης θέλω την γνώμη σας για τους παπαδες που απαιτούν λεφτά από κουμπάρους και ζευγάρι. Προσωπικά (κ θα το πω λαϊκά) ξενερώνω όταν ακούω παπαδες να ζητούν λεφτά ενώ πληρώνονται απο το δημόσιο (άρα από τους φόρους μας). Με ξενερώνει γιατί ξαφνικά τους βλέπω ως κοσμικους και όχι σαν πνευματικους ανθρώπους, σαν αγιους όπως πιστεύω οτι ειναι. Ειναι κριμα αυτό.. Δν ειναι θεμα τσιγκουνιας...

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.
Κατά τη γνώμη μου, όλα "χρειάζονται", αλλά καλό είναι να υπάρχουν με μέτρο, χωρίς υπερβολική πολυτέλεια και επιδεικτικότητα.
Το κρασί δηλ. χρειάζεται, αλλά και σ' ένα απλό μπουκάλι με ένα ταπεινό ποτήρι κάνει τη δουλειά του. Το κερί χρειάζεται, αλλά δε χρειάζεται να έχουμε πολυτελείς λαμπάδες.
Όσο για τα χρήματα των ιερέων, πρέπει κατ' αρχάς να διαχωρίσουμε ανάμεσα στα χρήματα που προσφέρει κάποιος στην ενορία και στα χρήματα που πιθανόν προσφέρει στον ίδιο τον ιερέα.
Τα χρήματα της ενορίας πιθανόν είναι αναγκαία για διάφορα έργα, είτε υποδομής (συντήρηση του ναού κτλ) είτε κοινωνικά και πνευματικά, ανάλογα την περίσταση. Ο ιερέας, εξάλλου, κατά κανόνα αμείβεται πολύ λιγότερο από τους δημοσίους υπαλλήλους, οπότε, ιδίως αν έχει οικογένεια, μπορεί το φιλοδώρημα του πιστού να του είναι αναγκαίο.
Υπάρχουν βέβαια ενορίες και ιερείς με πολλά χρήματα, καθώς και περιπτώσεις όπου κανένα έργο δεν προσφέρεται. Καλό είναι να μαθαίνουμε τι γίνεται κάθε φορά, αν είναι δυνατόν. Αν δεν είναι δυνατόν, ας πράττουμε κατά συνείδηση.
Θα ήθελα όμως να τονίσω πως ό,τι προσφέρουμε στην εκκλησία ή στον ιερέα το επενδύουμε στον ουρανό, ακόμη και αν "δεν του χρειάζεται". Είναι κρίμα να δαπανούμε υπέρογκα ποσά για επιδεικτικούς γάμους και να γρινιάζουμε για ελάχιστα που δίνουμε στην εκκλησία ή στον παπά.
Εννοείται όμως ότι ο ιερέας δεν πρέπει να ζητάει χρήματα. Ό,τι θέλει ο κόσμος ας δώσει, ΑΝ θέλει.
Αυτά εν συντομία και πολλή ταπεινότητα. Τα λοιπά στον πνευματικό μας.
Ευχαριστώ και πάλι. Ο Χριστός μαζί σας.