ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Greenpeace: Λιγότερο κρέας, καλύτερα για όλους - Διατροφή και καραντίνα - Τα νεκρά μινκ & η βιομηχανική εντατική κτηνοτροφία!


"Ν": Ίσως είναι συμπτωματικό (ίσως όχι) ότι το παρακάτω άρθρο το λάβαμε από τη Greenpeace αυτές τις ημέρες, που βρισκόμαστε στην περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων. Όμως το αναδημοσιεύουμε (μαζί με δύο ακόμη από την ιστοσελίδα της) τονίζοντας πόσο ο πολιτισμός και η παράδοσή μας δεν είναι απλώς "θρησκευτικά", αλλά πολύπλευρα και πολυσήμαντα και έχουν άμεση σχέση με το σήμερα, με την καθημερινότητά μας και την ποιότητα της ζωής μας & της ζωής όλων των ανθρώπων.

Για εμάς τους χριστιανούς φυσικά έχουν ακόμη κάτι άλλο, το σπουδαιότερο απ' όλα: ανοίγουν το παράθυρο της σύνδεσης των ανθρώπων, όχι με "το σύμπαν" ή τη "μητέρα Γη" κ.τ.λ., αλλά με τον Τριαδικό Θεό εν Χριστώ: Το άγνωστο μήνυμα των Χριστουγέννων: να γίνεις θεός.

Καλές άγιες ημέρες λοιπόν, σε όλο τον κόσμο, και καλά Χριστούγεννα.

Η φωτογραφία από εδώ (μπείτε).

Λιγότερο κρέας, καλύτερα για όλους

Greenpeace Ελλάδα

Η ποσότητα και η συχνότητα με την οποία σήμερα τρώμε κρέας και αλλαντικά έχουν πλέον χτυπήσει κόκκινο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάλιστα ανακοίνωσε ότι κατατάσσει το επεξεργασμένο κρέας στα καρκινογόνα και το κόκκινο κρέας στα «πιθανώς καρκινογόνα» (όπως το Glyphosate του Roundup).

Υπάρχει λύση; Φυσικά, και μάλιστα είναι φυσική: τρώμε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (εποχικά και τοπικά) και μειώνουμε την εβδομαδιαία κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών τουλάχιστον στο μισό (για αρχή).

Ακόμα όμως και αν δεν υπήρχαν οι λόγοι υγείας ή οι ηθικοί λόγοι (άθλιες συνθήκες εκτροφής, καταπάτηση δικαιωμάτων ζώων, βιομηχανικός σταβλισμός, κοκ), η μείωση της κατανάλωσης του κρέατος επιβάλλεται και από σοβαρότατους περιβαλλοντικούς λόγους: κατασπατάληση φυσικών πόρων, ρύπανση νερού και εδάφους, επιδείνωση κλιματικών αλλαγών, κοκ.

Ξέρεις ότι
Για να καλυφθεί η σημερινή ζήτηση σε κρέας και αλλαντικά εκτρέφονται παγκοσμίως περισσότερα από 1 δις γουρούνια, 19 δις κοτόπουλα και 1,4 δις βοοειδή.
Η μαζική εκτροφή βοοειδών ευθύνεται για το 80% των αποψιλωμένων περιοχών του Αμαζονίου.

Η εκτροφή ζώων ευθύνεται για περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από όσο ο τομέας των μεταφορών.
Το 80% της παγκόσμιας καλλιέργειας σόγιας (κυρίως μεταλλαγμένης) προορίζεται για ζωοτροφή των ζώων που παράγουν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα και μόλις το υπόλοιπο 20% για ανθρώπινη κατανάλωση. Η καλλιέργεια της σόγιας απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού και χημικών (φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων).
Η ποσότητα νερού (403.000 λίτρα) που χρησιμοποιείται για να παράγουμε κρέας και γαλακτοκομικά που θα καταναλωθούν σε διάστημα ενός χρόνου ισοδυναμεί με το νερό που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να κάνει ντους 17 φορές την ημέρα ή 6.190 ντους το χρόνο.

Το 2011 πουλήθηκαν 8.481 τόνοι αντιβιοτικών για χρήση στην κτηνοτροφία σε σύνολο 25 χωρών της ΕΕ, ποσότητα που ισοδυναμεί με το βάρος 706 διώροφων λεωφορείων.

Τι μπορείς να κάνεις

Ξεκίνα με το να προσπαθήσεις να μειώσεις την εβδομαδιαία κατανάλωση κρέατος στο μισό και προσκάλεσε τους φίλους σου να κάνουν το ίδιο!

Καραντίνα, διατροφή και οικονομία!

Greenpeace Ελλάδα

Δύσκολο πράγμα το lockdown. Μπορεί να μην είναι το πρώτο, αλλά αυτό δεν το κάνει πιο εύκολο. Ελπίζουμε να είσαι καλά, να έχεις τους ανθρώπους σου υγιείς και να περνάς τη δεύτερη αυτή καραντίνα όσο καλύτερα γίνεται.

Επειδή όμως τέτοιες μέρες χρειαζόμαστε στη ζωή μας δημιουργία και ταυτόχρονα πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας και την τσέπη μας, σου έχουμε μερικές προτάσεις που έχουν πολλαπλά οφέλη. Αν όσο ψωνίζεις έχεις σκεφτεί ποτέ ότι θα ήθελες να έχεις πιο φρέσκα λαχανικά ή ότι θα ήθελες να κάνεις λίγη οικονομία, τότε είσαι στο σωστό άρθρο!

  

Απλά και πρακτικά: καλλιέργησε τα δικά σου λαχανικά και φρόντισε να μην καταλήγουν τα τρόφιμά σου στα σκουπίδια © Bence Jardany / Greenpeace
Ακόμα και με ελάχιστο χώρο…

… μπορείς να κάνεις μικρά θαύματα! Είτε έχεις λίγο χώρο στο μπαλκόνι είτε μικρό κήπο ή ακάλυπτο, μπορείς να καλλιεργήσεις τα δικά σου λαχανικά. Έτσι θα καταναλώνεις και περισσότερα, αφού θα τα έχεις παράξει κυριολεκτικά με τα χεράκια σου, θα μπορείς να σκεφτείς πιο δημιουργικά και στη μαγειρική σου, και θα μειώσεις λίγο το κρέας από την καθημερινότητά σου, που ξέρουμε ότι έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις και στο περιβάλλον. Πιστεύεις ότι είναι δύσκολο; Αλήθεια σου λέμε, δεν είναι!

Στο μπαλκόνι σου, στον κήπο ή στον ακάλυπτο!

Αν διαθέτεις χώρο μόνο για λίγες γλάστρες, μπορείς να επιλέξεις μερικά από τα λαχανικά που καλλιεργούνται πιο εύκολα και ταυτόχρονα είναι συνήθως αυτά που καταναλώνουμε περισσότερο. Αν έχεις λίγο παραπάνω χώρο σε κήπο ή ακάλυπτο, έχεις τη δυνατότητα να καλλιεργήσεις περισσότερα λαχανικά ή να βάλεις περισσότερες ποσότητες από τα λαχανικά που καταναλώνεις πιο πολύ. Μπορείς να μετρήσεις περίπου τι ποσότητες χρειάζεται το σπιτικό σου και αντίστοιχα να υπολογίσεις πόσα φυτά από το κάθε λαχανικό θα βάλεις.
Ντομάτες ή τοματίνια και μαρούλια είναι από τα πιο εύκολα. Άλλες επιλογές είναι το σπανάκι, το ραπανάκι, το καρότο ή η πιπεριά. Αν υπάρχει κήπος, μπορείς να σκεφτείς και άλλες επιλογές όπως πατάτα, κρεμμύδι, παντζάρι, κολοκυθάκι και άλλα.
Φρόντισε οι γλάστρες σου να έχουν βιολογικό λίπασμα ή κοπριά. Επίσης μπορείς να βάλεις κομποστ αν έχεις τη δυνατότητα, ή κάποιο συνθετικό υλικό όπως το πριονίδι.
Αν έχεις κήπο ή ακάλυπτο, πρόσεξε το χώμα σου, πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα, κοπριά ή κομπόστ.
Αν χρησιμοποιήσεις γλάστρες, φρόντισε να υπάρχουν τρύπες στις γλάστρες για σωστή αποστράγγιση.
Πότιζε συχνά! Είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας.
Το πιο σημαντικό: ο ήλιος πρέπει να βλέπει τα φυτά σου. Φυσικά, πρέπει να προστατεύονται από δυνατούς ανέμους ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά η ηλιοφάνεια είναι βασική για μία καλή παραγωγή.

Extra tip: αν οι σοδειές σου πάνε καλά, μπορείς να φυλάξεις λαχανικά στην κατάψυξή σου και να τα χρησιμοποιήσεις αργότερα!

Κι άλλο extra tip: μπορείς να καλλιεργήσεις και μερικά βότανα, ακόμα και στο περβάζι της κουζίνας σου, όπως ρίγανη, βασιλικό ή μαϊντανό.

Φυσικά, τα παραπάνω είναι το πρώτο βήμα! Για να λύσεις απορίες ή να μάθεις περισσότερα, απευθύνσου στο φυτώριό σου ή συμβουλέψου σελίδες στο διαδίκτυο που ασχολούνται ειδικά με το θέμα. Για να σου δώσουμε ένα παράδειγμα, δες εδώ και εδώ.

Πώς να μην σπαταλάω φαγητό;

Σε όλους μας έχει τύχει: κάποια φρούτα ή λαχανικά μας χάλασαν και αναγκαστήκαμε να τα πετάξουμε. Επειδή οι ποσότητες φαγητού που σπαταλώνται παγκοσμίως είναι τεράστιες και επιβαρύνουν και την τσέπη μας και το περιβάλλον, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην πετάμε φαγητό στα σκουπίδια. Γίνεται εύκολα: δες μερικές πρώτες συμβουλές.
Το πιο απλό: μην αγοράζεις πράγματα από το σούπερ μάρκετ που δεν είχες σκοπό να πάρεις. Πολλές φορές οι προσφορές συμφέρουν, κυρίως όμως σε προμήθειες που έτσι κι αλλιώς θα έπαιρνες και σε ποσότητες που μπορείς να καταναλώσεις.
Φτιάξε γεύματα με βάση τα υλικά που ήδη έχεις στο ψυγείο και τα ντουλάπια σου, πριν προλάβουν να χαλάσουν ή να λήξουν.
Δοκίμασε νέες συνταγές: πειραματίσου με υλικά που σου έχουν μείνει από προηγούμενα γεύματα ή φρούτα και λαχανικά που δεν έχεις χρησιμοποιήσει. Φτιάξε μία νέα σάλτσα για εκείνα τα μακαρόνια που περίσσεψαν, δοκίμασέ το!
Φτιάξε σούπες. Ειδικά τώρα που ο καιρός το σηκώνει, φτιάξε σούπες με ό,τι λαχανικά έχεις στο ψυγείο σου. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, όλα πάνε με όλα. Δες ιδέες εδώ
Τα φρούτα και λαχανικά δεν χρησιμοποιούνται μόνο στη μαγειρική, αλλά και σε ωραία smoothies και χυμούς. Ας πούμε, έχεις δοκιμάσει χυμό παντζάρι; Δοκίμασέ το, έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό σου. Ψάξε στο διαδίκτυο για ακόμα περισσότερες ιδέες!

Και εδώ, με μία έρευνα ή ακόμα και με μία συζήτηση με φίλους, θα βρεις κι άλλες ιδέες για να αποφύγεις τη σπατάλη φαγητού και να εξοικονομήσεις υλικά και χρήματα.

 

Αν όσο ψωνίζεις έχεις σκεφτεί ποτέ ότι θα ήθελες να έχεις πιο φρέσκα λαχανικά ή ότι θα ήθελες να κάνεις λίγη οικονομία, τότε είσαι στο σωστό άρθρο! © Peter Caton / Greenpeace

Τέλος, ας μην ξεχνάμε το βασικό. Μπορούμε να φροντίσουμε την υγεία μας και το περιβάλλον πολύ εύκολα. Τρώμε περισσότερα φρέσκα, εποχικά και τοπικά φρούτα και λαχανικά και μειώνουμε την εβδομαδιαία κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών στο μισό. Η μείωση του κρέατος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τους εαυτούς μας, την υγεία μας και τον πλανήτη, και είναι πιο απολαυστικό απ’ ότι νομίζουμε!

Κορωνοϊός σε μινκ και εργαζόμενους: Σταματήστε τη βιομηχανική εντατική κτηνοτροφία!

Greenpeace.org

Οι εικόνες και τα βίντεο των μινκ που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες γίνονται ακόμη θλιβερότερες μόλις αναλογιστεί κανείς ότι αυτό που στην ουσία δείχνουν είναι η σκληρή πραγματικότητα της βιομηχανικής εντατικής εκτροφής ζώων. Χιλιάδες πανομοιότυπα (γενετικά) ζώα συνωστίζονται σε πολύ μικρούς χώρους και άθλιες συνθήκες, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για διάδοση ιών.

Η ανάπτυξη ζωονόσων ωστόσο δεν είναι σημερινό φαινόμενο, ούτε η μόλυνση στις μονάδες των μινκ αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Περίπου το 75% όλων των νέων αναδυόμενων αλλά και επανα-αναδυόμενων λοιμωδών νόσων προέρχονται από τα ζώα (United States Agency for International Development). Αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον SARS, την H5N1 νόσο των πουλερικών και τον Η1Ν1 ιό της γρίπης.

 

Η αιτία του προβλήματος παραμένει ίδια και χρειάζεται επειγόντως επίλυση: τερματισμός της εντατικής εκτροφής και στήριξη βιώσιμων μεθόδων που δεν απειλούν την υγεία μας. © Greenpeace / Daniel Beltrá

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο πως είτε πρόκειται για τον Covid-19 σήμερα στις φάρμες γουνοφόρων είτε για τη γρίπη των πτηνών από πτηνοτροφικές μονάδες παλιότερα είτε για τις αυξημένες πιθανότητες μετάδοσης ιών στις μονάδες χοίρων στο μέλλον, η αιτία του προβλήματος παραμένει ίδια και χρειάζεται επειγόντως επίλυση: τερματισμός της εντατικής εκτροφής και στήριξη βιώσιμων μεθόδων που δεν απειλούν την υγεία μας.

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες έχουν επισημάνει την άρρηκτη σύνδεση μεταξύ υγείας ανθρώπων, ζώων, οικοσυστημάτων και μεθόδων παραγωγής. Πρόσφατα, η ιολόγος Ilaria Capua, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Florida, δήλωσε ότι “Υγιής ζωή και υγιής πλανήτης θα υπάρξουν μόνο εάν αλλάξουμε δραστικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ζώων εκτροφής” και τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθούν οι οικογενειακές φάρμες και όχι οι βιομηχανικές. Τώρα ήρθε η ώρα να τους ακούσουμε!

Το πρόσφατο περιστατικό με τη μόλυνση των μινκ και των εργαζομένων στις φάρμες της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να αφυπνίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να προχωρήσει πέρα από τα αυτονόητα μέτρα που ανακοίνωσεστις 13/11 “για τις προσβεβλημένες εκμεταλλεύσεις, τις ζώνες ελέγχου γύρω από αυτήν και τις εκμεταλλεύσεις με υπόνοια κρούσματος”. Τώρα, η αγροτική πολιτική της χώρας πρέπει να στηρίξει κατά προτεραιότητα την τοπική, βιώσιμη, διαφοροποιημένη και ανθεκτική γεωργία, όπως έχουμε ήδη ζητήσει από τον υπουργό. Τώρα έχουμε την ευκαιρία, ενόψει μάλιστα της αξιοποίησης των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, για την οποία στείλαμε πρόσφατα στον Πρωθυπουργό της χώρας προτάσεις για πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη από την κρίση Covid-19.

Η βιώσιμη γεωργία είναι η μόνη λύση επειδή:
παράγει τροφή χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία ανθρώπων, ζώων και οικοσυστημάτων,
ενσωματώνει την κτηνοτροφία θεωρώντας τα ζώα του αγροκτήματος ως ουσιαστικά, ζωτικά και αναπόσπαστα μέρη των συστημάτων παραγωγής,
προστατεύει τη βιοποικιλότητα, δηλαδή την ποικιλία που αποτελεί τη βασική δύναμη της φύσης για να εγγυηθεί ανθεκτικό, λειτουργικό και υγιές οικοσύστημα,
εξασφαλίζει αξιοπρεπές εισόδημα στους παραγωγούς,
δημιουργεί προσαρμοστικότητα των διατροφικών συστημάτων στις προκλήσεις (υγειονομικά σοκ, οικονομικές κρίσεις, κλιματική αλλαγή, κοκ)
εγγυάται επαρκή ασφαλή τροφή για όλες και όλους.

Συμπλήρωμα

Η οικολογική καρδιά του πολιτισμού μας 
Η αρμονία των πλασμάτων & η κληρονομιά του γέροντα Παΐσιου
Δίψα και άμεση γνώση του Θεού, Ειρήνη και Αγάπη 
Ένα μυστήριο που μας κυνηγάει από παιδιά

Αναστάσεις ζώων στους βίους των αγίων
Ο γέροντας Ισίδωρος και η πλάση - Τα «σιωπηλά και ήσυχα παιδιά της γης»
Ξωτικά στη μπλογκόσφαιρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: