ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Ιερείς της Μόσχας κατέθεσαν τις εμπειρίες σχετικά με την παροχή βοήθειας σε ασθενείς με κορονοϊό


6/8/2020

Περισσότερες από 340 επισκέψεις σε ασθενείς με τον κορονοϊό (COVID-19) πραγματοποίησαν από τις αρχές Απριλίου οι Ιερείς της επί τούτῳ συγκροτηθείσης ομάδας της Επιτροπής Διακονίας των Ασθενών παρά το Επαρχιακό Συμβούλιο της Μόσχας. Οι Ιερείς κοινώνησαν περισσότερους από 400 πιστούς: εκτός των ασθενών με κορονοϊό στο Μυστήριο κατά κανόνα συμμετείχαν και τα μέλη των οικογενειών τους. 

Οι Ιερείς επισκέπτονται τους ασθενείς φορώντας ειδικές φόρμες και χρησιμοποιώντας μέσα προστασίας. Η εμπειρία της λειτουργίας της Επιτροπής στις συνθήκες της πανδημίας συζητήθηκε στις 4 Ιουνίου 2020 από εκπροσώπους των εκκλησιαστικών επαρχιών της Άπω Ανατολής στα πλαίσια του διαδικτυακού σεμιναρίου του ΙΑ’ Διαπεριφερειακού Συνεδρίου Εκκλησιαστικής Κοινωνικής Διακονίας.



Το σεμινάριο εγκαινίασε ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Ευποιΐας και Κοινωνικού Έργου και της Επιτροπής Διακονίας των Ασθενών Επίσκοπος Ορέχοβο-Ζούγιεβο Παντελεήμων. Στην εισήγησή του ο Ιεράρχης τόνισε ότι για τη διακονία στις συνθήκες της πανδημίας η Επιτροπή επεξεργάσθηκε ένα σύστημα για την παροχή βοήθειας, που περιλαμβάνει τον καταρτισμό Ιερέων και βοηθών τους, τον εφοδιασμό με μέσα προστασίας και δημιουργία της εικοσιτετράωρης τηλεφωνικής γραμμής κλήσεως των Ιερέων σε ασθενείς.

«Κάθε Προϊστάμενος του Κοινωνικού Τμήματος μιας εκκλησιαστικής επαρχίας θα πρέπει να αναλάβει τη δημιουργία τέτοιου συνδέσμου με τους ανθρώπους, οι οποίοι χρήζουν βοήθειας», τόνισε ο Θεοφιλέστατος κ. Παντελεήμων. Ένα τέτοιο τηλέφωνο είναι περιζήτητο όχι μόνο κατά την εξάπλωση της λοιμώδους νόσου του κορονοϊού. Μετά το πέρας της καραντίνας τέτοια γραμμή άμεσης βοήθειας θα είναι επίσης χρήσιμη για να καλέσουν τον Ιερέα σε ασθενή και αυτός ο τηλεφωνικός αριθμός θα πρέπει να είναι διαθέσιμος σε πίνακα ανακοινώσεων όλων των νοσοκομείων.

«Η νόσος πλήττει τόσο φυσικό, όσο και πνευματικά και ίσως και ψυχολογικά. Είναι μια μεγάλη δοκιμασία και είναι πολύ σημαντικό να είμαστε στο πλευρό του ανθρώπου», σημείωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Διακονίας Ασθενών Πρωθιερέας Ιωάννης Κουντριάφτσεφ.

Τη Μόσχα αυτή τη στιγμή εξυπηρετούν 15 Ιερείς και 10 βοηθοί, πραγματοποιώντας από 3 έως 10 επισκέψεις ανά την ημέρα. Ένα εικοσιτετράωρο χωρίζεται σε δύο βάρδιες: από τις 5 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 5 π.μ. Η πρώτη βάρδια καλύπτεται από 2-3 Ιερείς, ενώ η δεύτερη από 1, ανέφερε ο π. Ιωάννης. Όλοι οι ιερείς και οι βοηθοί τους καταρτίσθηκαν καταλλήλως και γνωρίζουν να χρησιμοποιούν μέσα ατομικής προστασίας.

«Στην ανοιχτή γραμμή μας παίρνουν διάφοροι και όλες σχεδόν οι περιπτώσεις είναι μοναδικές, των οποίων εντυπωσιάζει η ποικιλία τους, υπογράμμισε η συντονίστρια της Επιτροπής Διακονίας των Ασθενών Ναταλία Σακούρο και εξακολουθεί, μας απευθύνονται τόσο οι άνθρωποι προ νοσηλείας, πιστεύοντας ότι η διοίκηση του νοσοκομείου δεν θα αφήσει τον Ιερέα σε νοσοκομείο, όσο και οι χαίροντες υγείας, τους οποίους λείπουν οι ιερές ακολουθίες. Ορισμένοι νοσηλευόμενοι ζητούν να τους μιλάει ο παπάς. Το βασικό είναι να τους συμπεριφερόμαστε ανθρώπινα και να τρέφουμε χριστιανική αγάπη έναντί τους. Διότι σχεδόν πάντοτε έχουμε να κάνουμε με συμφορά».

Με όσους αδυνατούν να εξέρχονται των οικείων τους οι Ιερείς μιλούν μέσω διαδικτύου. «Δεν θα πρέπει να λησμονούμε και όσους εργάζονται σε νοσοκομεία: εδώ και δύο μήνες οι ιατροί φορούν φόρμες προστασίας και είναι καθήκον μας να προσευχόμαστε γι᾽αυτούς, επειδή ανέλαβαν μια δυσβάστακτη διακονία. Δυστυχώς πολλοί ιατροί πέθαναν κατά την επιδημία, ανέφερε ο Επίσκοπος Παντελεήμων. Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 8 μ.μ. πραγματοποιούνται συζητήσεις μέσω διαδικτύου με τους ασθενείς, τους συγγενείς τους και τους ιατρούς, οι οποίες μεταδίδονται ταυτόχρονα από τα κοινωνικά δίκτυα του Συνοδικού Τμήματος Ευποιΐας και τον τηλεοπτικό σταθμό «Σπας» («Σωτήρ»).

Μετά το πέρας της επισκέψεως, εξερχόμενος της οικίας του ασθενούς, ο Ιερέας δεν μπορεί να πάρει μαζί του τίποτε. Είναι ένας όρος, που περιλαμβάνεται στις οδηγίες για όσους επισκέπτονται ασθενείς με κορονοϊό, που εκπονήθηκαν από το Συνοδικό Τμήμα Ευποιΐας σε συνεργασία με επιδημιολόγους. Για το πώς να καταρτισθεί ένας Ιερέας και βοηθός του πριν επισκεφθούν ένα ασθενή με κορονοϊό, για το πώς να κοινωνήσει ένας ασθενείς που δεν μπορεί να καταπίνει, μίλησε ο Ιερέας Μιχαήλ Γκολουμπκώφ, Γραμματέας της Επιτροπής Διακονίας των Ασθενών. Εάν οι εκκλησιαστικές επαρχίες αντιμετωπίσουν δυσκολίες με αγορά των φορμών προστασίας, η Επιτροπή θα είναι πρόθυμη να παράσχει βοήθεια, υπογράμμισε ο π. Μιχαήλ. 

«Μια από τις προοπτικές μας, την οποία θα πρέπει να επιδιώκουμε, είναι να έχουμε τους ειδικά καταρτισμένους Ιερείς νοσοκομείων ως μια ξεχωριστή ομάδα επαγγελματιών, οι οποίοι θα καλούνται να εργάζονται σε νοσοκομεία, επεσήμανε κατά την τηλεδιάσκεψη ο π. Ιωάννης Κουντριάφτσεφ και συνέχισε, είναι σημαντικό να τα διδασκόμαστε σε ειδικά φροντιστήρια και σεμινάρια. Η αποστήθιση προσευχών δεν επαρκεί. Ο Ιερέας θα πρέπει να μελετά πολλά, να γνωρίζει πολλά, να αισθάνεται τον άλλο, προκειμένου να μιλήσει στην καρδιά του. Θα πρέπει να γίνει το παν για πάντες».
 
Η Επιτροπή Διακονίας των Ασθενών συγκροτήθηκε το 2018. Μετά την έναρξη της πανδημίας με ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου παρά την Επιτροπή και το Συνοδικό Τμήμα Ευποιΐας συγκροτήθηκε μια ειδική ομάδα Ιερέων για επισκέψεις σε ασθενείς με κορονοϊό.
Το ΙΑ’ Διαπεριφερειακό Συνέδριο Εκκλησιαστικής Κοινωνικής Διακονίας διεξάγεται από το Συνοδικό Τμήμα Ευποιΐας για εκκλησιαστικές επαρχίες της Άπω Ανατολής. Το συνέδριο άρχισε την 1η Ιουνίου και συνεχίζεται επί 9 ημέρες.
 
Στα πλαίσια του συνεδρίου ειδικοί ενημερώνουν για την παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους και βαριά ασθενείς, για την οργάνωση του έργου των εθελοντών και νοσοκόμων σε οικίες και νοσοκομεία. Ξεχωριστές τηλεδιασκέψεις ήταν αφιερωμένες στις νομικές πτυχές λειτουργίας των φιλανθρωπικών προγραμμάτων, στις μεθόδους αντιμετωπίσεως των επιμέρους αιτημάτων.
Στη Ρωσία και άλλες χώρες η Εκκλησία παρέχει ολόπλευρη βοήθεια σε αναγκεμένους την περίοδο της καραντίνας, που οφείλεται σε εξάπλωση της λοιμώξεως του κορονοϊού. Λειτουργούν 96 γραμμές άμεσης επικοινωνίας και περισσότερες από 10 υπηρεσίες εθελοντών, σχεδόν επτά χιλιάδες εθελοντές της Εκκλησίας συμμετέχουν στην παροχή βοήθειας.
 
"Ν": Αν θέλετε, δείτε και την ανάρτησή μας Πότε θα πάθω καρκίνο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: