ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

«Εκκλησία Θεού ζώντος, στύλος και εδραίωμα της αλήθειας εν μέσω Κορονοϊού»



Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί.
Απόψε μεταδόθηκε από το 2ο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης(ΕΡΤ-2) ο Ακάθιστος Ύμνος δίχως την συμμετοχή κόσμου, παρά μόνο ιερέων και ιεροψαλτών, πρωτοστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου. Ο Μακαριότατος φανερά συγκινημένος είπε στην ομιλία του τα κάτωθι: 


Για την Πανδημία:

«Περίεργα τα συναισθήματα. Οι δρόμοι έρημοι και οι εκκλησιές κλειστές κι εμείς κλεισμένοι στα σπίτια μας. Κλεισμένοι στα σπίτια μας όχι γιατί φοβόμαστε αλλά γιατί αγαπάμε»

Για την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας:

«Στο θέμα της Θείας Ευχαριστίας για εμάς δεν χωράει έκπτωσις, δεν μπορούμε να ψάξουμε να βρούμε άλλη λύση γιατί αυτό είναι η Εκκλησία, κι αν δεν έχουμε την Θεία Ευχαριστία δεν έχουμε και Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι η Θεία Ευχαριστία.»

Για την απαγόρευση της συμμετοχής του κόσμου στις ακολουθίες:

«Και είναι και η συνάθροιση για να ζήσουμε το γεγονός της Εκκλησίας. Το πρώτο είναι καθαρά έργο της Εκκλησίας, στο δεύτερο έχει λόγο και η Πολιτεία. Είναι υποχρεωμένη να λάβει τα μέτρα της γιατί έχει λάβει εντολή από τον λαό να τον προστατεύει»

Επίσης αναφέρθηκε και στην «οικονομία»* της Εκκλησίας μας:

«Η Εκκλησία έχει δύο τρόπους που πορεύεται στη ζωή Της, είναι η ακρίβεια και η οικονομία. Έτσι και αυτό που γίνεται σήμερα είναι μία οικονομία και μέσα στην οικονομία πρέπει να δούμε και τον εαυτό μας. Αυτό συμβαίνει και σήμερα, η οικονομία είναι εκείνη η οποία θα μας βοηθήσει για να βγούμε από τις δυσκολίες. Δεν είναι κάτι που το κάνουμε επίτηδες και κλείνουμε τις εκκλησιές μας».

Η Εκκλησία μας σε καιρούς πραγματικά χαλεπούς, εν μέσω της φονικής Πανδημίας, αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά «Εκκλησία Θεού ζώντος, στύλος και εδραίωμα της αληθείας» (Α΄ Τιμόθεον, 3, 15), αφού, χωρίς εκπτώσεις στην πίστη, σέβεται τις αποφάσεις της πολιτείας. Η Εκκλησία δεν αγαπά μόνον τον Θεό αλλά και τον άνθρωπο και το δείχνει για άλλη μια φορά σεβόμενος την ζωή του, ακολουθώντας τα χνάρια του Χριστού Ιησού, ο οποίος έδωσε την ζωή του για τον άνθρωπο.

Βασίλης Ταβουλάρης

Φωτο και περισσότερα εδώ


*Σημείωση: "Οικονομία" στη γλώσσα της Εκκλησίας ονομάζεται η τακτοποίηση ενός θέματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όταν δεν είναι δυνατόν να γίνει ακριβώς όπως θα έπρεπε (με "ακρίβεια").
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: