ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Τα Εισόδια της Θεοτόκου - προετοιμασία για μεγάλα πράγματα (πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τον πνευματικό αγώνα)

Η Παναγία - Προετοιμασία για τα μεγάλα πράγματα
 
 
 
Στόχος: Τα παιδιά :

• να συνειδητοποιήσουν ότι για να πετύχουν στον πνευματικό αγώνα χρειάζεται καθημερινός αγώνας (προσευχή, νηστεία, μυστηριακή ζωή κλπ).

• να δουν την Παναγία σαν πρότυπο και βοήθεια στον πνευματικό τους αγώνα.

Ανάπτυξη:

• Πείτε μου ένα γεγονός, μια είδηση, μια ανακάλυψη που πιστεύετε ότι είναι πολύ σημαντική ή που σας έκανε να πείτε Φοβερό!’.

- Πάτησε ο άνθρωπος στο φεγγάρι/ Το πείραμα Cern/ Κέρδισε το κύπελλο ο Ολυμπιακός…

• Όλα αυτά που είπατε είναι όντως εκπληκτικά. Κανένα από αυτά όμως δεν έγινε έτσι τυχαία, έτσι ξαφνικά. Όλα είχανε από πίσω τους πολλά χρόνια προετοιμασίας, σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης. Χιλιάδες ώρες μέσα σε εργαστήρια, ατέλειωτα χιλιόμετρα τρεξίματος και προπόνησης βρέξει – χιονίσει. Κάθε μεγάλο πράγμα, λοιπόν, χρειάζεται προετοιμασία, κόπο επιμονή και υπομονή.

Μια τέτοια προετοιμασία ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια στο Ναό της Ιερουσαλήμ. Αυτή όμως δεν ήταν σαν τις άλλες προσπάθειες. Δεν οδήγησε σε ρεκόρ, ούτε σε επίδειξη δύναμης ή γνώσης. Ήταν μια προετοιμασία που οδήγησε στο να αλλάξει όλος ο κόσμος για πάντα. Τίποτε δεν έμεινε ανεπηρέαστο. Ήταν σαν να έγινε μια τεράστια πυρηνική έκρηξη στην καρδιά του σύμπαντος: Μια νεαρή κοπέλα θα γεννούσε το Θεό !

• Την προετοιμασία της Παναγίας γιορτάζουμε σήμερα στην Εκκλησία μας με τα Εισόδια της Θεοτόκου. Η Παναγία, παιδί ακόμα, μπαίνει με τους γονείς της στο Ναό των Ιεροσολύμων, όπως ήτανε έθιμο την εποχή εκείνη. Αυτή όμως η είσοδος είναι μια συμβολική κίνηση: Η Παναγία γίνεται η ίδια ο Ναός όπου θα κατοικήσει σαν έμβρυο ο ίδιος ο Θεός. Γι’ αυτό υπάρχει η παράδοση ότι έμεινε η Παρθένος στα Άγια των Αγίων (στο ιερότερο μέρος του Ναού). Δεν υπήρχε στον κόσμο ιερότερο μέρος από τα Άγια των Αγίων. Δεν υπάρχει στον κόσμο ιερότερο και αγιότερο πρόσωπο από την Παναγία.

• Για τα μεγάλα πράγματα χρειάζεται προετοιμασία. Για να κερδίσεις τον Παράδεισο χρειάζεται προετοιμασία. Για να προοδεύσεις πνευματικά χρειάζεται προετοιμασία.

• Αυτές τις μέρες έχει ήδη αρχίσει ένας πνευματικός αγώνας. Η νηστεία των Χριστουγέννων. Έβλεπα κάτι διαφημίσεις που λέγανε: «Ετοιμάσου για τα Χριστούγεννα! Αγόρασε από τώρα τα δώρα των αγαπημένων σου και κέρδισε λεφτά!» ή κάποιες άλλες: « Η καλύτερη δίαιτα για να λάμπετε μέχρι τα Χριστούγεννα!», «Ανακαλύψτε τη μαγεία των Χριστουγέννων στη Ντίσνεΰλαντ! Κλείστε τώρα εισιτήρια.»

Σου λέει όμως η εκκλησία: Θες να ζήσεις τα Χριστούγεννα; Νήστεψε! Προσευχήσου! Εξομολογήσου! Θα μου πείτε «Πάααλι; Μετά από λίγο θα μου ξαναλέει: Νήστεψε για το Πάσχα, προσευχήσου για την Πεντηκοστή κλπ. Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια! Τι έχετε να πείτε πάνω σ’ αυτό;

Ο πνευματικός αγώνας είναι σαν το Μαραθώνιο. Τρέχεις σιγά, αλλά σταθερά, συνέχεια. Δεν είναι σπριντ που τα δίνεις όλα για μερικά δευτερόλεπτα και τερμάτισες. Γι’ αυτό πρέπει να ασκούμαστε σιγά – σιγά αλλά σταθερά. Με ασκήσεις καθημερινές, συνεχείς. Κάθε χρόνο. Ξεκινάς με τη νηστεία. Βάζεις και τον εκκλησιασμό… Και την προσευχή το βράδυ… Και το να διαβάσεις ένα βίο Αγίου… Κάθε μέρα. Κάθε χρόνο. Έτσι προετοιμάζεσαι για τα μεγάλα πράγματα. Έτσι μοιάζεις στην Παναγία.

 
Ζωγραφιά για χρωμάτισμα
 
Η Παναγία δεν γεννήθηκε τέλεια. Αντίθετα με τους Καθολικούς που πιστεύουν ότι η Παναγία γεννήθηκε χωρίς προπατορικό αμάρτημα, η εκκλησία μας διδάσκει ότι η Παναγία γεννήθηκε όπως όλοι οι άνθρωποι. Σαν κι εμένα και σαν κι εσένα. Ο πνευματικός της αγώνας όμως και η πνευματική ωριμότητα την έκαναν να εξυψωθεί πάνω από όλους τους ανθρώπους και να γίνει μοναδικά Αγία, πάνω και περισσότερο από όλους Αγία (Παν -Αγία). Η δε τελείωση της και ο εξαγνισμός της κορυφώθηκε με τον Ευαγγελισμό, όταν δηλαδή ήρθε το Άγιο Πνεύμα μέσα της.

Και ακριβώς επειδή ήταν άνθρωπος και ξέρει τα προβλήματα και τις δυσκολίες μας είναι το μεγαλύτερο «μέσο» που έχουμε στον ουρανό. Ακούει τις προσευχές όλων μας και πρεσβεύει, μεσιτεύει για μας. Μακάρι, λοιπόν, η Παναγία να προστατεύει και να δυναμώνει όλους μας στον πνευματικό μας Μαραθώνιο.

Μάθημα κατηχητικού σχολείου από την Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής από εδώ, όπου και αφιερώματα για την Παναγία.



Δείτε την ανάλυση για μικρά παιδιά, με αποσπάσματα από το Θεοτοκάριο των εκδόσεων Χρυσοπηγή, εδώ.
 
"Ν": Επίσης:  
 
Το http://www.katixitiko.gr παρουσιάζει τη ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους και ένα τραγούδι με τα ονόματα της Παναγίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: