ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

Πώς ξέρουμε σίγουρα ότι υπάρχει Θεός; (περίληψη του άρθρου)

Οδός αφιερωμένη στο σύγχρονο άγιο Παΐσιο. Ο τοίχος γράφει αυτό που εκφράζει την Ορθοδοξία. Από εδώ.

Η χριστιανική πίστη δεν είναι κάποια αυθαίρετα δόγματα, που τα κατέβασαν απ' το κεφάλι τους μερικοί παπάδες και μετά απαιτούν από τους λαούς να τα δέχονται τυφλά, με σημαία το σύνθημα "πίστευε και μη ερεύνα". 
Οι άνθρωποι που το νομίζουν αυτό μπερδεύουν την αρχαία χριστιανική πνευματική παράδοση (και την ιστορική συνέχειά της, την Ορθοδοξία) με τις φρικτές διαστρεβλώσεις του χριστιανισμού που συνέβησαν στη δύση κατά το Μεσαίωνα - οι οποίες δεν ήταν ο χριστιανισμός, αλλά ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Η χριστιανική πίστη είναι μια γνώση του Θεού αυτοπροσώπως, αποχτημένη με την εμπειρία και προσεχτικά ελεγμένη και επιβεβαιωμένη (ώστε να μην πρόκειται για παραισθήσεις, απάτες ή αυταπάτες), στην οποία έχει πρόσβαση κάθε άνθρωπος. Το έργο των ιερέων είναι να οδηγήσουν τον ΚΑΘΕ άνθρωπο (άντρα, γυναίκα ή παιδί, πλούσιο ή φτωχό, μορφωμένο ή αγράμματο, άσπρο ή μαύρο) στο σημείο να μπορεί να αποχτήσει Ο ΙΔΙΟΣ άμεση γνώση του Θεού, ώστε να Τον γνωρίσει και να Τον πλησιάσει. Όλος ο αγώνας του ορθόδοξου χριστιανού, όταν γίνεται ΣΩΣΤΑ, σ' αυτό αποσκοπεί.
Επειδή λοιπόν έχουμε να κάνουμε με γνώση κι όχι με τυφλή "πίστη", γι' αυτό βλέπουμε πολλούς ορθόδοξους χριστιανούς (ακόμη και απλούς ανθρώπους) να φτάνουν σε μεγάλο ύψος θεολογικής διδασκαλίας, αλλά και πολλούς ανθρώπους από ΑΛΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ (και στο παρελθόν και σήμερα) να προσκαλούνται αιφνίδια από το Χριστό και να γίνοντια χριστιανοί.
Ποιοι είναι αυτοί και ποιες είναι οι λεπτομέρειες των παραπάνω; Πώς ελέγχεται επιστημονικά και πώς επιβεβαιώνεται αυτή η γνώση του Θεού που είπαμε παραπάνω; Ο ενδιαφερόμενος ας διαβάσει το πλήρες κείμενο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: