ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

9 Αυγούστου, ας θυμηθούμε το Μάρκο Μπότσαρη

 

"Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη". Πίνακας από τον Ludovico Lipparini, που βρίσκεται στο μουσείο της Τεργέστης στην Ιταλία (από εδώ)

Από εδώ

Σαν σήμερα (9 Αυγούστου), μόλις το 1823, σκοτώθηκε ο Μάρκος Μπότσαρης.
Σας παρακαλώ, να τον γνωρίσουμε κάπως καλύτερα, γιατί έχει κάτι να πει σε μας και στα παιδιά μας.
Στο βιογραφικό του, στη Βικιπαίδεια, μεταξύ άλλων αναφέρεται:
"Τα Χριστούγεννα (1822) υπερασπίστηκε με μόνο 35 άνδρες το τείχος της πόλης (Μεσολογγίου) από τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη. Τότε με παρέμβαση του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου τού έδωσαν τον τίτλο του στρατηγού της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Μάλιστα το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντιζηλία των άλλων οπλαρχηγών, κάτι το οποίο εξόργισε τον Μπότσαρη, ο οποίος μπροστά τους έσκισε το χαρτί του διορισμού του λέγοντας: "Όποιος είναι άξιος παίρνει το δίπλωμα με το σπαθί του από τον πασά!". Αυτή η μεγαλοπρεπής πράξη του αποδεικνύει την ανιδιοτέλειά του και την αγάπη του για την πατρίδα".
Διαβάζουμε επίσης:
"Ο Ιούλιος Βερν, στο έργο του «20000 λεύγες κάτω από την θάλασσα», χαρακτηρίζει τον Μπότσαρη ως τον «Λεωνίδα της σύγχρονης Ελλάδος». Ο Βίκτωρ Ουγκώ τον απαθανατίζει στο ποίημα «Τα κεφάλια του σαραγιού» (Les Têtes du sérail) στη συλλογή «Τα Ανατολίτικα» (Les Orientales). Ο συγγραφέας Oliver Bell Bunce, έγραψε το 1849 το θεατρικό έργο “Marco Bozzaris, the Grecian Hero” (Μάρκος Μπότσαρης, ο Έλληνας Ήρωας).
...Προς τιμήν του Μάρκου Μπότσαρη αρκετά μέρη και σημεία, στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν λάβει την ονομασία του, χαρακτηριστικά ο σταθμός μετρό "Botzaris" της πόλης των Παρισίων" [φωτο].

 Προσθέτουμε το εξής, από άλλη πηγή

«Αξιοσημείωτο (προπαντός λόγω προέλευσης) είναι το αμερικανικό graphic novel Sons of Chaos (δηλ. "Τα παιδιά του Χάους", ελληνική έκδοση με τίτλο "Τα Παιδιά της Επανάστασης", σε μετάφραση Αλέξη Καλοφωλιά από τις εκδόσεις «Κάκτος») του Αμερικανού Chris Jaymes και του Αργεντινού Ale Aragon, που αφηγείται την ιστορία του Μάρκου Μπότσαρη και, μέσω αυτής, τον αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία. Λεπτομέρειες για το έργο στην ειδική ιστοσελίδα https://sonsofchaos.com.» ["Ν": Δε βλέπω να ανοίγει. Για την ελληνική έκδοση, εδώ].

Επίσης (από εδώ):

"Το 1813 είδε τον πατέρα του να σκοτώνεται άνανδρα και ύπουλα από τον Γώγο Μπακόλα, αρματολό των Ραδοβιζίων, στην Άρτα, στο σπίτι ενός κουμπάρου τους. Το σχέδιο βέβαια της δολοφονίας ήταν του Αλή πασά. (...)
Εν τω μεταξύ ο παλαιός εχθρός του Γώγος Μπακόλας είχε μυηθεί στην Φιλική Εταιρία με την έκρηξη της Επαναστάσεως πολεμούσε γενναίως τους Τούρκους. Τώρα η υψηλοφροσύνη και η αληθινή γενναιότητα θριαμβεύουν! Ο Μάρκος για το καλό της πατρίδας και για το χατήρι της ελευθερίας συμφιλιώθηκε με τον παλαιό εχθρό του, Γώγο Μπακόλα, και πολέμησε πλάι του ηρωικά! Μάλιστα αρραβώνιασαν και τα παιδιά τους που ήταν μικρά, κατά την τότε επικρατούσα συνήθεια".
Ας είναι αιωνία η μνήμη του και αναπαυμένη η ψυχή του, και όλων των αγωνιστών της ελευθερίας μας, διαχρονικά. Και στα δικά μας.
«Μεταφέροντας το σώμα του Μπότσαρη προς το Μεσολόγγι για να τον ενταφιάσουν, σταμάτησαν για λίγο στο νάρθηκα της Μονής Προυσσού, όπου ευρισκόταν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κατάκοιτος από ασθένεια. Αυτός τον ασπάστηκε λέγοντας "Άμποτε ήρωα Μάρκο, κι' εγώ από τέτοιο θάνατο να πάω"» (Βικιπαίδεια).
Διαβάστε παρακαλώ:  
 
Πλατεία με το όνομα του Μάρκου Μπότσαρη στο Στρασβούργο (από εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: