ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Αγία Χρυσή - Μια ηλιαχτίδα στα χρόνια της σκλαβιάς (η ταινία)


 

Η αληθινή ιστορία του μαρτυρίου της Αγίας Χρυσής, μιας νεαρής κοπέλας που έζησε στα Σλάτενα της Αλμωπίας (σημερινό χωριό "Χρυσή") στα τέλη του 18ου αιώνα μ.Χ. Η υπόθεση της ταινίας διαδραματίζεται το 1795, στο χωριό Σλάτενα. Η νεαρή Χρυσή που είναι Χριστιανή, πηγαίνει να μαζέψει ξύλα, γιατί είναι χειμώνας. Κάποιος Μουσουλμάνος της περιοχής που είχε κυριευτεί από σαρκικό έρωτα για την Χρυσή, την απαγάγει. 

Για τους επόμενους εννέα μήνες η νεαρή κοπέλα υποφέρει τα πάνδεινα. Βασανίζεται συστηματικά, ψυχικά και σωματικά, γιατί αρνείται να εξισλαμισθεί και να παντρευτεί τον απαγωγέα της. Θανατώνεται με φριχτό τρόπο στις 13 Οκτωβρίου 1795, αρνούμενη μέχρι τέλους να προδώσει την πίστη της.

TRIVIA: 

- Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του μαρτυρίου της Αγίας Χρυσής, όπως αυτή καταγράφτηκε απ' τον Άγιο Νικόδημο Αγιορείτη  στο "Νέο Μαρτυρολόγιο". Το μαρτύριό της το διηγήθηκε στον Άγιο Νικόδημο ο πνευματικός της Αγίας Χρυσής, π.Τιμόθεος, ο οποίος διέμενε για μεγάλο διάστημα στο μετόχι της Ι.Μ. Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους, στην Όσσιανη (σημερινός «Αρχάγγελος»).
- Το ερέθισμα για την δημιουργία της ταινίας το έδωσε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, με αφορμή την εκδήλωση της Μητροπόλεως για τα 200 χρόνια απ’ την επανάσταση του 1821, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2021 στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην Νεομάρτυρα Χρυσή και στην εν γένει συμβολή των Νεομαρτύρων στην εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821.
- Η συγγραφή του σεναρίου και η προετοιμασία για τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2021.
- Οι 33 ηθοποιοί που υποδύθηκαν τους ρόλους της ταινίας προέρχονται κατά κύριο λόγο απ’ το χωριό Νεοχώρι, αλλά και άλλες περιοχές του νομού Πέλλας. Κανένας τους δεν συμμετείχε ξανά σε ταινία.
- Τα γυρίσματα έγιναν μέσα σε 5 ημέρες στο τέλος του Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου του 2021, σε δύσκολες συνθήκες, εξαιτίας της πανδημίας και της έντονης βροχόπτωσης εκείνων των ημερών.
- Οι τοποθεσίες που έγιναν τα γυρίσματα είναι, το χωριό Νεοχώρι, το κάστρο της Χρυσής, η Ι.Μ.Αρχαγγέλου και ο καταρράκτης της Νότιας.

 
See also

St. Zlata (Chryse = "Golden") the Great Martyr of Macedonia, Greece (1795, October 13)

Για την αγία Χρυσή (13 Οκτωβρίου)

Ένα κορίτσι που βασανιζόταν επί τρεις μήνες!
 

Το μυστικό των Παρθενομαρτύρων

Άγιοι στις 13 Οκτωβρίου

Νεομάρτυρες στο ιστολόγιό μας

Μερικοί νεομάρτυρες (επίκαιροι όσο ποτέ;), μεταξύ των οποίων και έφηβοι!... 
 
Και:

Οσία Παρασκευή η Νέα η Επιβατηνή, η προστάτιδα των Βαλκανίων (14 Οκτωβρίου)

Άγιος Κοσμάς ο Μελωδός, ο ποιητής των Χριστουγέννων & του Τριωδίου (& όχι μόνο)

Τι είναι σήμερα; 


Δεν υπάρχουν σχόλια: