ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Ένας σύγχρονος Ιωνάς: Φάλαινα κατάπιε δύτη και μετά τον... έφτυσε

Σχόλιο του ιστολογίου μας: Η παρακάτω είδηση - συγχαίρουμε τον αδελφό μας και ευχαριστούμε το Θεό για την επιβίωσή του, ευχόμενοι και για την αιώνια σωτηρία του, γιατί δεν αρκεί η επίγεια επιβίωση - έχει κάτι να προσφέρει στην επιβεβαίωση της ιστορίας του προφήτη Ιωνά: είναι λοιπόν δυνατόν άνθρωπος να καταποθεί από κήτος και να ξαναβγεί ζωντανός. 

Όχι βέβαια μετά από τρεις ημέρες, ΑΛΛΑ αν ο Θεός το θέλει μπορεί να συμβεί και μετά από τρεις ημέρες. Ότι υπάρχει Θεός, είναι ένα ζήτημα λυμένο τόσο βέβαια όσο και ότι η Γη είναι σφαιρική (περισσότερα εδώ & εδώ). Αν διαφωνείτε, δεν πειράζει - καλή καρδιά. Πάντως λίγη αμερόληπτη έρευνα πάνω στο θέμα δε βλάπτει. Ευχαριστώ.

CNN.gr

Σεϊντή Εύα, Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021 

Από θαύμα τη γλίτωσε ένας Αμερικανός αυτοδύτης όταν τον κατάπιε, κυριολεκτικά, μια μεγάπτερη φάλαινα.

Ο Μάικλ Πάκαρντ είχε βουτήξει αναζητώντας αστακούς όταν κατέληξε στο τεράστιο στόμα του θηλαστικού, στο οποίο παρέμεινε για τουλάχιστον 30-40 δευτερόλεπτα, στο φημισμένο ακρωτήριο Cape Cod στο Προβινστάουν της Μασαχουσέτης.

Μετά τα μαρτυρικά δευτερόλεπτά που φάνηκαν αιώνας, το κήτος τον… έφτυσε αφήνοντάς με μόλις ένα μετατοπισμένο γόνατο.

Σύμφωνα με το BBC, ο 56χρονος Πάγκαρντ και ένας συνάδελφός του επιβιβάστηκαν το πρωί της Παρασκευής στη βάρκα τους για να πάνε για ψάρεμα. Ο καιρός ήταν υπέροχος και η ορατότητα εντυπωσιακή.

Αμέσως όμως μόλις ο αυτοδύτης έπεσε στο νερό, ένιωσε «ένα τεράστιο χτύπημα και όλα σκοτείνιασαν».

Στην αρχή θεώρησε ότι του είχε επιτεθεί κάποιος μεγάλος λευκός καρχαρίας, από αυτούς που κολυμπούν στην περιοχή, «τότε κατάλαβα ότι δεν είχε καθόλου δόντια. Τότε το συνειδητοποίησα: Θεέ μου, βρίσκομαι στο στόμα μιας φάλαινας που προσπαθεί να με καταπιεί. Αυτό ήταν, πεθαίνω».

Ο 56χρονος πρόλαβε να σκεφτεί μόνο τη γυναίκα και τα δύο του αγόρια, ηλικίας 12 και 15 ετών.

«Τότε, ξαφνικά, ανέβηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και άρχισε να κουνάει το κεφάλι της».

«Απλώς με πέταξε στον αέρα και "προσγειώθηκα" στο νερό. Ήμουν ελεύθερος και επέπλεα. Δεν μπορούσα να το πιστέψω».

Παρά τις εκκλήσεις της γυναίκας του, ο ίδιος δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει μια καριέρα 40χρόνων ως αλιέας αστακών στο Cape Cod.

Οι μεγάπτερες φάλαινες τείνουν να τρέφονται ανοίγοντας διάπλατα το στόμα τους για να καταπιούν όσο το δυνατόν περισσότερο θήραμα, όπως ψάρι ή κριλ, οδηγώντας επιστήμονες της θάλασσας να υποθέσουν ότι αυτό που συνέβη στον κ. Πάκαρντ ήταν πιθανότατα καθαρά τυχαίο.

Ένας εμπειρογνώμονας είπε στην τοπική εφημερίδα Cape Cod Times ότι δεν έχει ξαναϋπάρξει καταγραφή φάλαινας που καταπίνει άνθρωπο.

"Ν": Ας προσθέσουμε τα παρακάτω, από την ΟΟΔΕ:

Υπάρχει τόσο μεγάλο ψάρι που να κατάπιε τον Ιωνά;

Πολλοί εμμένουν στο ότι η ιστορία τού Ιωνά που τον κατάπιε ένα ψάρι, είναι μύθος τής Παλαιάς Διαθήκης. Και στα επιχειρήματά τους, χρησιμοποιούν το ότι δήθεν δεν υπάρχει ψάρι που να μπορεί να καταπιεί ολόκληρο έναν άνθρωπο. Όμως τα παρακάτω ντοκουμέντα τους διαψεύδουν! 

Βεβαίως τα κήτη αυτά που παρουσιάζουμε στη συνέχεια, δεν είναι σαρκοφάγα, και δεν θα κατάπιναν ποτέ έναν άνθρωπο. ΕΚΤΟΣ αν τα καθοδηγούσε προς αυτό θαυματουργικά ο Παντοδύναμος! Εμείς οι Χριστιανοί δεν αρνούμαστε το γεγονός ότι τα κήτη αυτά δεν τρώνε ανθρώπους. Αλλά δεχόμαστε ότι είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, θαυματουργικά, όπως στην περίπτωση τού Ιωνά.

Το ζήτημα λοιπόν με το οποίο ασχολείται το άρθρο μας, δεν είναι το αν θα κατάπιναν ποτέ αυτά τα κήτη από μόνα τους έναν άνθρωπο, αλλά το αν υπάρχουν τόσο μεγάλα κήτη, που να μπορούν να καταπιούν κάποιον.

Στη συνέχεια, θα παρουσιάσουμε μία είδηση, αναδημοσιευμένη από τη διεύθυνση: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231070631, από τον γνωστό ιστότοπο in.gr, και μετά μία φωτογραφία από το περιοδικό Φόκους.

Ακολουθεί το πρώτο ντοκουμέντο, που δημοσιεύσθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2010:


Η γαλάζια φάλαινα τρώει μπουκιές ίσαμε το μπόι της
Χάρη σε ένα τεράστιο, ελαστικό «προγούλι», το στόμα της γαλάζιας φάλαινας είναι πραγματικά σπηλαιώδες.

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η γαλάζια φάλαινα, το μεγαλύτερο ζώο που έζησε ποτέ στη Γη, έχει τόσο μεγάλο και ελαστικό στόμα που μπορεί να κάνει μια χαψιά όγκους νερού ίσους με το βάρος της, αποκαλύπτουν νέοι υπολογισμοί.

Η απειλούμενη γαλάζια φάλαινα (Balaenoptera musculus) ανήκει στις μπαλαινοφόρες φάλαινες (ή μυστακοκύτη), οι οποίες δεν έχουν δόντια αλλά μπαλαίνες, δηλαδή κεράτινα ελάσματα που φιλτράρουν το νερό.

Μπορούν έτσι να κατακρατούν στο σπηλαιώδες στόμα τους ολόκληρα κοπάδια από κριλ, τα μικροσκοπικά καρκινοειδή που αποτελούν τη βασική πηγή τροφή τους.

Από το στόμα στον αφαλό

Ο Δρ Τζέρεμι Γκόλντμπογκεν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο ξεκίνησε την έρευνα θέλοντας να μελετήσει κάτι διαφορετικό -πόση ενέργεια ξοδεύουν οι γαλάζιες φάλαινες σε κάθε κατάδυσή τους.

Διαπίστωσε ότι η μέση διάρκεια κατάδυσης ήταν μόλις 11 λεπτά, χρόνος που φαίνεται υπερβολικά λίγος για ένα θαλάσσιο θηλαστικό τέτοιου μεγέθους.

Ο ερευνητής προσπάθησε τότε να υπολογίσει γιατί οι γαλάζιες φάλαινες καταναλώνουν το διαθέσιμο οξυγόνο τόσο γρήγορα.

Χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα και μετρήσεις από αισθητήρες που είχαν συνδεθεί στα κήτη, η ομάδα του Δρ Γκόλνμπογκεν έλυσε το μυστήριο: οι φάλαινες χρειάζονταν τεράστια ποσά οξυγόνου για να ανοίξουν το στόμα και να καταπιούν την τροφή τους. Συγκεκριμένα, η ενέργεια που απαιτεί μια χαψιά νερού είναι 100 φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια που απαιτεί η κατάδυση.

Οι αισθητήρες έδειξαν ότι οι φάλαινες καταδύονται σε βάθος περίπου 200 μέτρων και στη συνέχεια στρέφουν το κεφάλι προς τα πάνω και ανοίγουν το στόμα.

Δεδομένου ότι το δέρμα κάτω από το στόμα έχει μεγάλες πτυχώσεις και αποθέσεις υποδόριου λίπους, το στόμα της μπορεί να τεντωθεί καθώς ανοίγει και να γίνει μεγάλο σαν αερόστατο.

«Το ισοδύναμο θα ήταν να μπορεί κανείς να βάλει το χέρι μέσα στο στόμα και κάτω από το δέρμα μέχρι να φτάσει στον αφαλό» σχολίασε στο BBC ο Δρ Ρόμπερτ Σάντγουικ, μέλος της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.

Οι υπολογισμοί της ομάδας έδειξε ότι μια γαλάζια φάλαινα των 90 τόνων θα μπορούσε να χωρέσει στο στόμα της 90 τόνους νερού ή μια άλλη γαλάζια φάλαινα με το ίδιο μπόι.

H έρευνα δημοσιεύεται στο Journal of Experimental Biology.
Newsroom ΔΟΛ


Ακολουθεί μία αληθινή φωτογραφία, από το περιοδικό Φόκους Μαϊου 2009, σελίδες 10,11, που μας βοηθάει να συγκρίνουμε ένα άλλο κήτος, και μάλιστα το μέγεθος τού στόματός του, με τον δύτη δίπλα. Η λεζάντα τα λέει όλα...

 

Το βιβλίο του Ιωνά

Η μαρτυρία του Ιωνά για την κάθοδο του Κυρίου στον Άδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: