ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019

Μαγειρεύοντας στους δρόμους & προσφέροντας αγάπη: Κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος»!...ΕΡΤ
Το βίντεο από Michalis Loggos

Μπορεί οι πολλοί να έμαθαν την ύπαρξη της Κοινωνικής Κουζίνας – «Ο Άλλος Άνθρωπος», από την άρνηση του ιδρυτή της να παραλάβει βραβείο, αλλά «εισπράττει» το καθημερινό βραβείο της αναγνώρισης της προσφοράς και της αλληλεγγύης, «από τα κάτω», από τον κόσμο που έρχεται σε επαφή και τον στηρίζει στις δύσκολες στιγμές του. Στο ert.gr φιλοξενούμε τον Κώστα Πολυχρονόπουλο, εμπνευστή και ιδρυτή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Απ-Η ιδέα της Κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» ξεκίνησε όταν είδαμε στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, ανθρώπους όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικών στρωμάτων, να ψάχνουν τα σκουπίδια για να μαζέψουν τρόφιμα που δεν μπορούν πια να αγοράσουν, σημειώνεται στο σχετικό μπλογκ της συλλογικότητας. Η πρώτη σχεδόν αυτονόητη δράση ήταν να μαγειρέψουμε από το σπίτι μας φαγητά, από αυτά που τρώμε και να τα μοιράσουμε στις λαϊκές. Ζητήσαμε από τους παραγωγούς να μας δώσουν ένα προϊόν από τον πάγκο τους για να συνεχίσουμε την επόμενη μέρα. Αποφασίσαμε να μαγειρεύουμε ζωντανά το φαγητό στον κόσμο, τρώγοντας όλοι μαζί, για να έρθουμε όλοι πιο κοντά και για να σπάσουμε την ντροπή που πιθανότατα ένιωθε κάποιος όταν του μοιράζαμε μαγειρεμένο φαγητό.
12376580_1504317869874007_86394332814936352_nΗ ιδέα της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και ένδειξης αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, με την ελπίδα να αφυπνιστούν συνειδήσεις και να γίνουν και άλλες παρόμοιες δράσεις από άλλους ανθρώπους και ομάδες.
Ο “ΆΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ” δεν κάνει «φιλανθρωπία», ούτε «ελεημοσύνη», με την τρέχουσα έννοια των λέξεων.

Σχετικώς με τη βράβευση του ΑΛΛΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ως Ευρωπαίος Πολίτης για το 2015, αρνηθήκαμε το βραβείο με το σκεπτικό: “Πώς μπορείς να πάρεις βραβείο από μια κοινότητα που επιβάλει την λιτότητα στον ελληνικό λαό, που βραβεύει εμάς για κάτι που επιβάλλει με τη βία στον ελληνικό λαό;” Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που παρέθεσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια σχετικά πρόσφατης συνέντευξης τύπου, στην Ελλάδα ζουν 6,3 εκατομμύρια στο όριο της φτώχειας με 420 ευρω το μήνα και κάτω από 200 ευρώ το μήνα.

Ερ-Μετά τη δημοσιότητα που προήλθε από την άρνηση του βραβείου, πόσο άλλαξε η καθημερινότητα για τον «Άλλο Άνθρωπο», υπήρξαν περισσότερες προσεγγίσεις από κόσμο για να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί;

Απ- Ούτε άλλαξε, ούτε υπήρξαν περισσότερες προσεγγίσεις, ο κόσμος βοηθάει, όσο βοηθούσε και πιο πριν.

Ερ- Όταν λέμε ότι ο «Άλλος Άνθρωπος» δεν κάνει φιλανθρωπία ή ελεημοσύνη, με ποια λέξη θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη δράση του;

Απ-Ο Άλλος Άνθρωπος κάνει γεύμα αγάπης προς όλους τους συνανθρώπους, τρώμε όλοι μαζί από το ίδιο φαγητό, είμαστε όλοι άνθρωποι σεβόμαστε, χωρίς να είναι απαραίτητο να συμφωνούμε, μία είναι η λέξη για όλα αυτά. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!!!

Ερ-Αντιμετωπίσατε ποτέ προβλήματα ή εμπόδια από τις αρχές, είτε κεντρικό κράτος, είτε Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Απ- Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας είχα προσωπικά πέντε προσαγωγές με την δικαιολογία της εξακρίβωσης στοιχείων από την ΕΛ.ΑΣ και τρεις φορές η δημοτική αστυνομία ζητούσε άδεια. Τώρα όμως με βραβεύουν και ζητάνε την γνώμη μου για την τεχνογνωσία του πως να σέβεσαι τους ανθρώπους και πάρα πολλοί από τις τοπικές και κυβερνητικές αρχές έχουν φάει μαζί μας.

Ερ-Περιγράψτε μας ένα περιστατικό από τη δράση του «Άλλου Ανθρώπου» που σας έχει μείνει έντονα χαραγμένο στη μνήμα σας.

Απ- Πολλά περιστατικά, απλά το πρώτο τοστ που έδωσα σε μια γιαγιά που έσκυψε και πήγε να μου φιλήσει το χέρι, μετά που το φάγαμε μαζί και μιλήσαμε, με έκανε να κλαίω με λυγμούς και έφυγα γρήγορα για να μην με δει, είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ…

Ερ-Πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει τον «Άλλο Άνθρωπο»;

Απ- Με τρόφιμα, ή με χρήματα, ή με εθελοντική εργασία. Η αποθήκη βρίσκεται Πλαταιών 55 και Παραμυθιάς στο Μεταξουργείο στην Αθήνα, αλλά και στη λεωφόρο Αιαντείου και Πελοποννήσου (1η στάση αρτοποιείο) στη Σαλαμίνα. Επίσης Αγίου Θεράποντος 20 – Μυτιλήνη ΠΙΚΠΑ (Χωριό Όλοι Μαζί).
Για χρήματα: ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ 0026.0294.88.0200608548 Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος τρά πεζα EUROBANK και iban GR 60026 0294 0000 88020 0608548 EUROBANK SWIFT ERBKGRAA. Διεύθυνση τράπεζας δημιουργίας λογαριασμού, Ιερά Οδός 197 Αιγάλεω Αττικής, κατάστημα πλατεία Εσταυρωμένου.
Επίσης: Τρόφιμα, μπαχαρικά, μέλι, καφέδες (ελληνικός, φραπές, γαλλικός), γάλατα εβαπορέ, πάνες. Χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες, πλαστικά πιρούνια και κουτάλια, μπολ μίας χρήσεως για τη συσκευασία του φαγητού, γάντια μιας χρήσεως. αλουμινόχαρτο, λαστιχάκια. Απορρυπαντικά, σφουγγαράκια. Γκάζι και γκαζιέρα. Μαρμίτα. Τάπερ μεγάλα.

1970658_1504407419865052_5426806193753859821_n

Επικοινωνία: oallosanthropos@gmail.com
Η ιστοσελίδα του "Άλλου Ανθρώπου" - Πηγή φωτο και ενημέρωση για δράσεις: http://oallosanthropos.blogspot.gr/
Συνέντευξη: Nάσος Μπράτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια: