ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026

Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της ΝΙΚΗΣ για τις Ελληνικές Μειονότητες και τους Ελληνόφωνους της Ν. Ιταλίας

 

Ν: Η βυζαντινή μας αυτοκρατορία (Ρωμανία) το 1025 μ.Χ. Σε όλη αυτή την έκταση - πλην της ενδοχώρας της Μ. Ασίας, αν και εκεί πιθανότατα βρίσκονται κρυπτοχριστιανοί - εντοπίζονται ακόμη και σήμερα οι ελληνικές μειονότητες, αγνοημένες & εγκαταλελειμμένες από το ανθελληνικό "ελληνικό" κράτος. Η εικ. από εδώ.
 

Τρεις ερωτήσεις κατέθεσαν στα αντίστοιχα υπουργεία οι βουλευτές της ΝΙΚΗΣ, ζητώντας πληροφορίες για το ενδιαφέρον και τη μέριμνα της κυβέρνησης για τις Ελληνικές Μειονότητες της Χερσονήσου του Αίμου (Βαλκανίων) και της Ουκρανίας, καθώς και για τους ιστορικούς ελληνόφωνους πληθυσμούς της Ν. Ιταλίας.

Οι δύο ερωτήσεις κατατέθηκαν στις 4.11.2025 από τους βουλευτές Ανδρέα Βορύλλα και Σπύρο Τσιρώνη προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ενώ η τρίτη στις 13.11.2025 από τους βουλευτές Γεώργιο Ρούντα και Τάσο Οικονομόπουλο, προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Στις ερωτήσεις τους οι βουλευτές της ΝΙΚΗΣ επισημαίνουν ότι «οι ελληνικοί πληθυσμοί σε όλες τις χώρες της Χερσονήσου του Αίμου έχουν μακραίωνη παρουσία και καθοριστική συμβολή στην ιστορία και τον πολιτισμό κάθε μίας από αυτές. Το ίδιο ισχύει και για την ελληνική παροικία στην Ουκρανία, όπως και για τους ελληνικής καταγωγής ελληνόφωνους πληθυσμούς της Νότιας Ιταλίας».

Προς την υπουργό Πολιτισμού τέθηκαν οι ερωτήσεις:

«1. Ποιες επαφές διατηρεί το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού με πολιτιστικούς και μορφωτικούς φορείς των ελληνικών μειονοτήτων των ανωτέρω χωρών και των ελληνοφώνων της Ν. Ιταλίας;

2. Ποια πολιτιστικά προγράμματα προτίθεται να υλοποιήσει για τη γνωριμία του ελληνικού κοινού με τη διαχρονική και σημερινή παρουσία των Ελλήνων στις ανωτέρω χώρες;».

Η υπουργός έδωσε μια – κυριολεκτικά – «ιστορική» απάντηση, που μπορεί και να αξιοποιηθεί μελλοντικά ως… πολιτικό ανέκδοτο. Έγραψε: «Επισημαίνεται ότι τα ζητήματα που θέτει η Ερώτηση εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού»!!

Αυτή η απάντηση νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται σχόλια.

Προς την υπουργό Παιδείας τέθηκαν οι ερωτήσεις:

«1. Ποιες αναφορές (εντός διδακτέας ύλης) υπάρχουν στα βιβλία των

ελληνικών σχολείων για την ελληνική παρουσία στις ανωτέρω χώρες, από τις οποίες να αντιλαμβάνονται οι μαθητές την ιστορία και τη σημασία της;

2. Ποιες αναφορές υπάρχουν για τη συμβολή των ελληνικών πληθυσμών των ανωτέρω χωρών στα γράμματα και τον πολιτισμό των χωρών όπου κατοικούν;

3. Ποιες αναφορές υπάρχουν για τη σημερινή παρουσία των ελληνικών πληθυσμών στις ανωτέρω χώρες;

4. Ποια εκπαιδευτικά προγράμματα προτίθεται το υπουργείο Παιδείας να υλοποιήσει για τη γνωριμία του μαθητικού πληθυσμού της πατρίδας μας με τη διαχρονική και τη σημερινή παρουσία των Ελλήνων στις χώρες αυτές;».

Η υπουργός, στην από 8.12.2025 απάντησή της, αφού παραθέτει αναλυτικά τις αναφορές που εντοπίζονται στα σχολικά βιβλία για τον αρχαίο ελληνικό αποικισμό, τα γεγονότα της βυζαντινής περιόδου που αφορούν στα Βαλκάνια και την Ιταλία και την προσφορά των ελληνικών παροικιών κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας στον φωτισμό του Γένους και στην προετοιμασία της Επανάστασης του 1821, επισημαίνει ότι «σε ένα σχολικό εγχειρίδιο που επιχειρεί μια ολιστική προσέγγιση κάποιας ιστορικής περιόδου (…) και εντός της περιορισμένης έκτασης συγκεκριμένων ενοτήτων (…) δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν εκτενείς και εις βάθος αναφορές σε ένα μεμονωμένο θέμα, όπως αυτό του εκτός των συνόρων ελληνισμού. Όμως, η παρουσίαση ενδεικτικών πληροφοριών, όπως αυτές που αναφέρθηκαν προηγουμένως, μαζί με το σχετικό οπτικό υλικό και τις γραπτές μαρτυρίες που θα μελετηθούν από τους/τις μαθητές/τριες, δύναται να συνδράμει στην ουσιαστική κατανόηση του θέματος».

Και καταλήγει προαναγγέλλοντας ότι «η εισαγωγή του θεσμού του Πολλαπλού Βιβλίου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών για όλα τα γνωστικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένης της Ιστορίας», θα συμβάλει στην επίτευξη της «κεντρικής στόχευση της εκπαιδευτικής πολιτικής για ενθάρρυνση των μαθητών/τριών να ανακαλύψουν με διερευνητικό τρόπο την ιστορική γνώση και να ανασυνθέσουν κριτικά το ιστορικό παρελθόν».

Λησμονά όμως να απαντήσει στα ερωτήματα 3 και 4, που αφορούν στη σημερινή παρουσία των ελληνικών πληθυσμών στις ανωτέρω χώρες και στο αν το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να υλοποιήσει κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα για τη γνωριμία του μαθητικού πληθυσμού της πατρίδας μας, όχι μόνο με την ιστορική, αλλά και με τη σημερινή παρουσία των Ελλήνων στις χώρες αυτές.

 
Ξέρετε τι είναι αυτό, αδελφοί, πιστεύω (αυτό).
 

Τέλος, στην ερώτησή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών, στις 13.11.2025, οι βουλευτές της ΝΙΚΗΣ επισημαίνουν (η έμφαση δική μας):

«Η μακραίωνη παρουσία των Ελλήνων στις ανωτέρω περιοχές συνιστά όχι μόνο πολιτισμικό κεφάλαιο, αλλά και ευθύνη της ελληνικής πολιτείας για τη στήριξη της εθνικής τους αυτοσυνειδησίας και της γλωσσικής τους παράδοσης. Οι κοινότητες αυτές αποτελούν ζωντανά κύτταρα της ιστορικής συνέχειας του ελληνισμού και ταυτόχρονα πολύτιμους φορείς ήπιας ισχύος για τη χώρα μας. Σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν γλωσσική και δημογραφική συρρίκνωση, διοικητικές δυσχέρειες ή τοπικές πιέσεις, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για συστηματική και αποτελεσματική στήριξη από το ελληνικό κράτος».

Και θέτουν τα καίρια ερωτήματα:

«1. Πόσο πληθυσμό έχουν σήμερα οι ελληνικές μειονότητες σε κάθε μία από τις ανωτέρω χώρες;

2. Από ποιες πηγές προκύπτουν οι πληροφορίες για τον αριθμό των μελών τους;

3. Με ποιους φορείς των ελληνικών μειονοτήτων των ανωτέρω χωρών βρίσκεται σε επικοινωνία το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να συμβάλλει στην ανάπτυξή τους και στη διατήρηση της εθνικής και πολιτισμικής τους ταυτότητας;

4. Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα οι ανωτέρω ελληνικές μειονότητες και ποιες ενέργειες κάνει η κυβέρνηση για την επίλυσή τους;

5. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, διαθέτετε στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ελληνικών σχολείων που λειτουργούν στις ανωτέρω χώρες, καθώς και με τα ποσά που δαπάνησε η ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο έτος για τη λειτουργία και τη συντήρησή τους;».

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την απάντηση του υπουργού, ΑΝ υπάρξει.

Βλ. το σχετικό δελτίο τύπου της ΝΙΚΗΣ, του οποίου διασκευή είναι το παρόν. Εκεί δημοσιεύονται πλήρη τα κείμενα των ερωτήσεων.

Οι ερωτήσεις & οι αντίστοιχες απαντήσεις δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Βουλής:

Προς την υπουργό Πολιτισμού: https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=7fb6ca90-c9a9-4de8-9d5a-b38d00f3af16

Προς την υπουργό Παιδείας: https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=00e1382f-87b4-4195-80d9-b38d00f3b282

Προς τον υπουργό Εξωτερικών: https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=2f097697-b5ed-45f6-a4da-b3ae00e9eb06

Δεν υπάρχουν σχόλια: