ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Η συγκλονιστική ιστορία του Ζίον Κλαρκ, του αθλητή που γεννήθηκε χωρίς πόδια

Zougla



«Δεν χρειάζεσαι πόδια για να αφήσεις το αποτύπωμά σου σε αυτόν τον πλανήτη». Αυτό είναι το μότο με το οποίο ο Ζίον Κλαρκ ζει τη ζωή του. Πρόκειται για έναν αθλητή με πραγματικά μοναδική ιστορία, καθώς από τη γέννησή του, ο Αμερικανός αψηφά συνεχώς τις αντιξοότητες, ξεπερνώντας κάθε πρόκληση στον δρόμο του και δημιουργώντας μια κληρονομιά για την οποία μπορεί να είναι περήφανος.

Ο 26χρονος γεννήθηκε με ένα σπάνιο πρόβλημα υγείας, που ονομάζεται σύνδρομο Caudal Regression Syndrome, το οποίο τον άφησε χωρίς πόδια. Παρά τα προφανή εμπόδια που συναντά, κατάφερε να σημειώσει τρία παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες, να κερδίσει στο ντεμπούτο του στις μικτές πολεμικές τέχνες (ΜΜΑ) και να γίνει πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Μου αρέσει απλώς να διασκεδάζω», δήλωσε ο Κλαρκ στο CNN Sport, εξηγώντας τι τον παρακινεί να συνεχίσει να ξεπερνά τα όριά του. «Ξέρετε, πολλοί άνθρωποι εγκλωβίζονται σε όρους ότι πρέπει να πας να δουλέψεις αυτή τη δουλειά 9 με 5, κάθε μέρα. Ενώ στην πραγματικότητα, μόλις βρεις κάτι που σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένο, ξέρεις, ο ουρανός είναι το όριο».
Η βιολογική του μητέρα τον έδωσε για υιοθεσία κατά τη γέννησή του και ο Κλαρκ λέει ότι πέρασε πολλά χρόνια με ανάδοχη οικογένεια, όπου υπέφερε από ψυχική και σωματική κακοποίηση. Ήταν μια παιδική ηλικία που τελικά οδήγησε τον Κλαρκ σε σκέψεις αυτοκτονίας.

Μόλις στα 16 του χρόνια, ο Κλαρκ βρήκε μια αγαπημένη οικογένεια που του έδωσε τα θεμέλια για να αρχίσει να χτίζει τη ζωή του. Όμως ο Κλαρκ δεν είναι από αυτούς που μένουν στο παρελθόν και, στη συνέντευξή του στο CNN, ο αθλητής ήταν απρόθυμος να αφιερώσει χρόνο κοιτάζοντας στον… καθρέφτη και αντ’ αυτού θέλησε να μιλήσει για το πώς κατάφερε να αλλάξει τα πράγματα.

Λέει ότι ήταν μέσω του αθλητισμού, κυρίως της πάλης, που άρχισε να αντιμετωπίζει τη ζωή. Το αρχαίο άθλημα του δίδαξε πειθαρχία, διεύρυνε τον κοινωνικό του κύκλο και του έδωσε μια αίσθηση αυτοεκτίμησης, καθώς έμαθε να περιηγείται στον κόσμο με τα δύο του χέρια – ο Κλαρκ απέρριψε τη χρήση προσθετικών ποδιών λόγω του πόσο άβολα τον έκαναν να αισθάνεται.

Η πάλη ενέπνευσε επίσης τον Κλαρκ να πάει στο γυμναστήριο, χάρις στο οποίο είδε μια σημαντική αλλαγή στο σώμα του. Μετά από χρόνια προπόνησης, ο Αμερικανός έγινε μια υπολογίσιμη δύναμη. Στο τελευταίο έτος του λυκείου του, ο Κλαρκ ολοκλήρωσε τη σεζόν με 33-15 και έχασε οριακά την είσοδο στο Πολιτειακό Πρωτάθλημα Πάλης Λυκείου του Οχάιο.

Συνέχισε να αγωνίζεται σε κολεγιακό επίπεδο με το Kent State, γινόμενος κάθε χρόνο καλύτερος και δυνατότερος. Μόλις έριχνε τον αντίπαλό του στο στρώμα, ελάχιστοι μπορούσαν να βρουν διέξοδο.

«Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι όταν έχεις παλέψει, όλα τα υπόλοιπα στη ζωή γίνονται εύκολα και το πιστεύω ολόψυχα αυτό», δήλωσε ο Κλαρκ. «Είναι ένα άθλημα για όλους. Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει. Ο καθένας μπορεί να πετύχει. Χρειάζεται σκληρή δουλειά. Χρειάζεται χρόνος. Αλλά αν μπορείς να βρεις γαλήνη σε αυτό, να βρεις χαρά από το να είσαι σε ένα μαχητικό άθλημα όπως αυτό, ο ουρανός είναι το όριο».

Όνειρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο ουρανός ήταν πραγματικά το όριο για τον Κλαρκ, ο οποίος δεν αρκέστηκε μόνο στην επιτυχία της πάλης. Σε ένα κυνήγι νέων προκλήσεων, δοκίμασε τους αγώνες με αναπηρικό αμαξίδιο.

Μη φοβούμενος να θέσει τον πήχη ψηλά, ο Κλαρκ αφιέρωσε τη ζωή του στην εκπροσώπηση της χώρας του τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην πάλη, όσο και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στους αγώνες με αναπηρικό αμαξίδιο.

Εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα φτάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, στο Παρίσι και ακολουθεί ένα εξαντλητικό πρόγραμμα προπόνησης προκειμένου να κάνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα.

Παράλληλα με τις ολυμπιακές και παραολυμπιακές φιλοδοξίες του, ο Κλαρκ έχει επίσης εντρυφήσει στον κόσμο του επαγγελματικού ΜΜΑ. Είναι απίστευτο ότι κέρδισε τον πρώτο του αγώνα το 2022. Ήταν ένα κατόρθωμα που έβαλε το όνομά του στο προσκήνιο και του άνοιξε την όρεξη για περισσότερα.

Με την πάροδο του χρόνου, ο Κλαρκ έχει επίσης καταρρίψει τρεις φορές παγκόσμια ρεκόρ: ο ταχύτερος άνθρωπος στα δύο χέρια, τα υψηλότερα άλματα από κουτί με τα χέρια (33 ίντσες) και τα περισσότερα push-ups με διαμάντια σε τρία λεπτά (248”).

Ο Κλαρκ θα προσπαθήσει να σπάσει ένα από τα ρεκόρ του και πάλι του χρόνου, προσδοκώντας να πάει ακόμα πιο γρήγορα από τα 4,78 δευτερόλεπτα που σημείωσε για να διανύσει 20 μέτρα με τα χέρια. «Σε ποιον δεν αρέσει να θέτει συνεχώς τον πήχη ψηλότερα; Εγώ έχω ήδη βάλει τον πήχη πολύ ψηλά. Γιατί να μην τον ανεβάσω λίγο ψηλότερα;», είπε χαμογελώντας, προσθέτοντας ότι χρειάστηκε να πάρει άδεια λόγω ενός τραυματισμού στο χέρι νωρίτερα φέτος.

Μιλήστε με τον Κλαρκ τώρα και θα γνωρίσετε έναν άνθρωπο που ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση, πρόθυμο να μάθει, αλλά και που δεν φοβάται να μιλήσει για τις ικανότητές του.

Σίγουρα δεν ντρέπεται ούτε τις κάμερες, καθώς δήλωσε συμμετοχή και έφτασε στα ημιτελικά του «America’s Got Talent» φέτος, όπου απέδειξε το σωματικό και μουσικό του ταλέντο – ναι, εκτός όλων των άλλων, ο Κλαρκ μπορεί επίσης να παίξει πιάνο, κιθάρα και ντραμς.

Όταν τον ρωτούν τι τον ωθεί να διατηρεί τέτοια ένταση στη ζωή του, η απάντηση του Κλαρκ είναι απλή. «Τίποτα δεν με κάνει πιο ευτυχισμένο από το να ρίχνω μια μπουνιά στο πρόσωπο κάποιου ή να νικάω κάποιον σε έναν αγώνα ή να σηκώνω κάποιον και να τον ρίχνω κάτω σε ένα χαλί ή να κάθομαι στα ντραμς και να παίζω μουσική για ώρες, ή στο πιάνο ή στην κιθάρα», είπε.

«Αυτό με κάνει ευτυχισμένο. Αν γυρίσεις πέντε, έξι χρόνια πίσω, όταν τα έκανα όλα αυτά, δεν έβγαζα χρήματα, αλλά εξακολουθούσα να το κάνω γιατί με έκαναν ευτυχισμένο».

Τώρα, θέλοντας να εμπνεύσει τους άλλους, ο Κλαρκ έχει γίνει κεντρικός ομιλητής όπου μοιράζεται τα μαθήματα που πήρε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Οι δημόσιες ομιλίες είναι ο τρόπος του να προσφέρει – να παρακινήσει τους ανθρώπους σε ό,τι επιθυμούν να κάνουν στη ζωή τους.

«Μου αρέσει πάντα να λέω στις ομιλίες μου ότι δεν χρειάζεστε τα πόδια σας για να αφήσετε ένα αποτύπωμα σε αυτόν τον πλανήτη», δήλωσε ο Κλαρκ. «Είναι μια πολύ κυριολεκτική δήλωση και μια μεταφορική δήλωση επειδή, ξέρετε, όλοι έχουν την ικανότητα να επηρεάσουν κάτι. Θα περιμένετε για μια ευκαιρία ή θα δημιουργήσετε μια ευκαιρία; Όπως και να έχει, μόλις το κάνεις αυτό, τότε είναι που αρχίζεις να αφήνεις το αποτύπωμά σου. Ο καθένας μπορεί να το κάνει αυτό οπουδήποτε».

Πηγή: CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια: