ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, άγιος Παΐσιος και νέες ταυτότητες

 

Δικαιολογημένη αναστάτωση προκάλεσε σε όλους μας (νομίζω) η δήλωση του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου για τις νέες ταυτότητες. Βεβαίως στη συνέντευξή του δεν μίλησε μόνο γι' αυτό το θέμα, αλλά και για τον μεθοδευόμενο "γάμο ομοφυλοφίλων" και πολλά άλλα. Ιδού το ρεπορτάζ.

Αντιγράφω τη σχετική ανάρτηση του βουλευτή Επικρατείας της ΝΙΚΗΣ Γιώργου Αποστολάκη:

ΑΡΧΙΕΠ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: "ΕΓΩ ΕΧΩ ΒΓΑΛΕΙ ΝΕΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ"
"ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΤΕΝΑ ΜΥΑΛΑ (=ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ) ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ"
ΕΡΩΤΩ: ΑΠΟ ΠΟΥ; ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ;
Για τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από ιερείς και μέλη της Εκκλησίας για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε χαρακτηριστικά πως «εγώ έχω βγάλει νέα ταυτότητα», τονίζοντας πως «και μέσα στην Εκκλησία υπάρχουν ομάδες με πιο στενά μυαλά, όμως όποιος δεν επιθυμεί να βρίσκεται σε αυτή την μεγάλη οικογένεια μπορεί να αποχωρήσει».
ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ:
«Θα σας δίνουν κάρτες για να σας συνηθίσουν μ’ αυτές. Όταν, όμως, κάποτε τα συγκεντρώσουν όλα (εννοούσε: ταυτότητα, διαβατήριο, κάρτα υγείας, δίπλωμα οδηγήσεως κτλ.) σε μία κάρτα, αυτήν να μην την πάρετε, γιατί αυτή θα έχει σχέση με το σφράγισμα.»
"Να κρατήσετε τις παλιές ταυτότητες και να ξεσηκωθείτε, αν θελήσουν να σας δώσουν τέτοια ταυτότητα".
ΠΟΙΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ;
ΤΟΝ -ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ- ΑΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Ή ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ;
ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙΤΕ!
Την παραπάνω ανάρτηση την προσυπογράφω 100%. Με μια απαραίτητη διευκρίνιση:
Ασφαλώς φρονούμε ότι ο αρχιεπίσκοπος κάνει λάθος ή ίσως υπέκυψε σε πιέσεις ή εκβιασμό (δεν ξέρουμε τι λογής) από πλευράς της κυβέρνησης... ΟΜΩΣ τον αγαπάμε, τον σεβόμαστε και τον συγχωρούμε, απλώς δεν θα τον ακολουθήσουμε. Παρακαλούμε να μας δώσει δύναμη ο Θεός να ακολουθήσουμε με ταπείνωση τον άγιο Παΐσιο.
Ευτυχώς υπάρχουν αρχιερείς που έχουν εκφραστεί σύμφωνα με τις θέσεις του αγίου Παϊσίου. Πάντα υπάρχει ένα ευσεβές και ελπιδοφόρο υπόλειμμα.
Αν όμως περιφρονούμε ή μισούμε τον αρχιεπίσκοπο για όσα είπε, συγχωρέστε με, αλλά δεν είμαστε στο δρόμο του Χριστού. Όχι μόνο τον αρχιεπίσκοπο. Υπενθυμίζω ότι ο άγιος Σιλουανός ξεκαθαρίζει:
Σας ικετεύω, δοκιμάστε. Αν κάποιος σας προσβάλει ή σας ατιμάσει ή σας πάρει κάτι από τα υπάρχοντά σας ή και αν καταδιώκει την Εκκλησία ακόμη, προσευχηθείτε στον Κύριο λέγοντας: «Κύριε, όλοι είμαστε πλάσματά Σου. Λυπήσου τους πλανημένους δούλους Σου και κάλεσέ τους σε μετάνοια»… Αν δεν έχεις αγάπη, τουλάχιστον μην τους διαβάλλεις και μην τους καταριέσαι. Και τότε καλύτερο θα είναι. Αν όμως κάποιος σκέφτεται το κακό για τους εχθρούς του, σημαίνει μάλλον πως κάποιο πονηρό πνεύμα εισήλθε στην καρδιά του και της φέρνει κακούς λογισμούς.
Από εδώ, όπου πολλές παρόμοιες διδασκαλίες αγίων, και του ίδιου του Κυρίου φυσικά.
 
Ας αγωνιζόμαστε ως πνευματικοί άνθρωποι, και ίσως κάποτε καταφέρουμε να γίνουμε στ' αλήθεια πνευματικοί, συν Θεώ. Όχι ως "ψυχικοί" και εμπαθείς. Και το να μισείς ή περιφρονείς ή βρίζεις εκείνους που θεωρείς εχθρούς της πίστεως (όσο δικαιολογημένος κι αν είσαι, ανθρωπίνως) είναι εμπάθεια. Και τους αιρετικούς και τους οικουμενιστές και τους προδότες της πατρίδας, όλους. Συγχωρούμε και προχωρούμε, για να μπορούμε να αντιστεκόμαστε ως χριστιανοί.
Ας σώσει ο Κύριος όλους. Και μέσα σε όλους, ελπίζουμε στο έλεός Του να σωθούμε κι εμείς.
Αμήν.

Περί των νέων ταυτοτήτων:

Δεν υπάρχουν σχόλια: