ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 4 Απριλίου 2025

Ιωάννης, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας

Πρώην μουσουλμάνος (Μπεκτασί), μέλος μυστικής ορθόδοξης κοινότητας μέσα στον αθεϊστικό διωγμό & εν τέλει Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος. Ευχόμαστε ο Θεός να τον καταστήσει άξιο και άγιο για τη σωτηρία του έθνους του και όλης της Ρωμιοσύνης.


Οrthodoxia news agency

Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης εξελέγη παμψηφεί νέος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας από την Ιερά Σύνοδο της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, διαδεχόμενος τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Αναστάσιο από τον οποίο έλαβε και τους τρεις βαθμούς τις ιερωσύνης και πλέον καλείται να συνεχίσει το μεγάλο έργο που ξεκίνησε πριν 34 χρόνια, οπότε και ξεκίνησε η ανασύσταση της μαρτυρικής αυτής Εκκλησίας των Βαλκανίων. 

Αμέσως μετά την αναγγελία της εκλογής ο νέος Αρχιεπίσκοπος κατευθύνθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου όπου έδωσε το Μεγάλο Μήνυμα με το οποίο αποδέχθηκε  την εκλογή του. Πλήθος πιστών που είχε κατακλύσει το εσωτερικό του ναού και τον αύλειο χώρο, σε ατμόσφαιρα χαράς και δοξολογίας προς τον Θεό, αναφώνησαν «Άξιος» για τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αλβανίας. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιωάννης ανέγνωσε κατόπιν το Μέγα Μήνυμα και το υπέγραψε στην Αγία Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας επισήμως την αποδοχή του υψηλού λειτουργήματος. Η τελετή ενθρόνισης του νέου Προκαθημένου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Μαρτίου 2025.

Ωστόσο τα πρώτα “Άξιος” αναφώνησαν οι συνεργάτες της Εκκλησίας της Αλβανίας αμέσως μετά την αναγγελία της εκλογής στο Συνοδικό Κέντρο.

Ημέρα χαρά και ευφροσύνης σήμερα για την Εκκλησία της Αλβανίας, με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα σε όλους τους Ορθόδοξους ναούς στην Αλβανίας αναγγέλλοντας την εκλογή. Μετά το πένθος για την εκδημία του πνευματικού πατέρα της, του Αρχιεπισκόπου κυρού Αναστασίου, στην Εκκλησία της Αλβανίας έρχεται η χαρά για την εκλογής του διαδόχου του, του από Κορυτσάς νέου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Ιωάννου.

Ο 69χρονος νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας υπήρξε στενός συνεργάτης του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Αναστασίου επί 32 έτη, εκ των οποίων τα 27 ως Μητροπολίτης Κορυτσάς. Διακρίθηκε για το ποιμαντικό του έργο και τη συμβολή του στην ανασυγκρότηση της Εκκλησίας, την καλλιέργεια της θεολογικής παιδείας και την ενίσχυση των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων της Εκκλησίας. Αρίστευσε στις θεολογικές του σπουδές στις ΗΠΑ και επέστρεψε στην Αλβανία για να συμβάλει στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου κυρού Αναστασίου στην ανασύσταση της διαλυμένης Εκκλησίας της Αλβανίας. 

Από το 1993 υπηρέτησε ως Καθηγητής στην Θεολογική Ακαδημία Δυρραχίου, μεταφραστής πολυάριθμων θεολογικών κειμένων και συγγραφέας του πρώτου εγχειριδίου Δογματικής στην αλβανική γλώσσα. Ίδρυσε το περιοδικό “Tempulli” (Ναός), εκπροσώπησε την Εκκλησία σε διορθόδοξες και διαχριστιανικές συναντήσεις και τιμήθηκε με διακεκριμένους τίτλους για τη συμβολή του στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τον διαθρησκειακό διάλογο [Ν: Ωχ!].

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Αναστασίου στις 25 Ιανουαρίου 2025, ο κ.κ. Ιωάννης είχε οριστεί από την Ιερά Σύνοδο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.

Από τον αδυσώπητο διωγμό, στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου

Ο από Κορυτσάς νέος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Ιωάννης, κατά κόσμον Fatmir (Ευτύχιος) Pelushi, γεννήθηκε στα Τίρανα στις 2 Ιανουαρίου 1956. Η οικογένεια του ήταν Μπεκτασή. Στα νεανικά του χρόνια (1979), στην περίοδο των αδυσώπητων θρησκευτικών διωγμών, βαπτίστηκε κρυφά από τον ηρωικό ιερέα π. Κοσμά Κύριο, μετέπειτα Επίσκοπο Απολλωνίας, και εντάχθηκε σε μια ολιγάριθμη κρυφή ομάδα τής τότε υπόγειας εκκλησίας. 

Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων και κατά τα έτη 1979-1990 εργάστηκε στο τμήμα αποκατάστασης ασθενών δι’ εργασιοθεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τιράνων. Ήδη ο πατέρας του από το 1944 είχε χαρακτηρισθεί εχθρός του καθεστώτος, το οποίο κατεδίωκε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και ο ίδιος συχνά κινδύνευσε να συλληφθεί. 

Το 1990 διέφυγε στην Ιταλία και από εκεί στη Βοστόνη των Η.Π.Α, όπου με υποτροφία της αλβανικής κοινότητας σπούδασε Θεολογία στην Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού και έλαβε (1993) τον μεταπτυχιακό τίτλο MTS (Master of Theological Studies) με βαθμολογία “Άριστα” (High Distinction). Το έτος 1992, όταν οι Αλβανοί εγκατέλειπαν τη χώρα μαζικά, επιθυμώντας να συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση της Εκκλησίας της Αλβανίας, ανακοίνωσε στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο την απόφασή του να επιστρέψει, ο οποίος τον ενθάρρυνε με εγκαρδιότητα και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους τον διόρισε καθηγητή στη Θεολογική Ακαδημία της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας.

Στις 27 Φεβρουαρίου 1994 χειροτονήθηκε διάκονος και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους πρεσβύτερος, ενώ το 1995 με προτροπή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου συνέχισε μεταπτυχιακές θεολογικές σπουδές και πάλι στη Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστόνη. Διακρίθηκε για τις υψηλές του επιδόσεις (1995-1996) και το όνομά του καταγράφηκε στον Εθνικό Κατάλογο του Κοσμήτορα (The National Dean’s List), μαζί με τα ονόματα των καλύτερων φοιτητών όλων των Α.Ε.Ι. των Η.Π.Α.. Το 1996 έλαβε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη και το 1997 τον μεταπτυχιακό ακαδημαϊκό τίτλο Master’s of Theology με τον βαθμό “Άριστα” (High Distinction). Χρημάτισε Κοσμήτορας της Θεολογικής Ακαδημίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κατά τα έτη 1996-1998.

Το έργο στην Κορυτσά

Στις 20 Ιουλίου 1998 στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Τιράνων χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Κορυτσάς. Τη χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Φιλαδελφείας Μελίτωνα και Βερατίου Ιγνάτιο.

Οι προχωρημένες γνώσεις του της αγγλικής, της γαλλικής, της ιταλικής και της ελληνικής καθώς και η εξοικείωσή του με τη λατινική και την εβραϊκή διευκόλυναν την ενασχόλησή του με τις μεταφράσεις στα αλβανικά σπουδαίων θεολογικών έργων ως και πατερικών κειμένων, όπως η κορυφαία δογματική πραγματεία του Μ. Βασιλείου «Περί του Αγίου Πνεύματος». Παράλληλα συνέγραψε το πρώτο εγχειρίδιο Δογματικής στα αλβανικά, το οποίο αποτελεί επίσημη έκδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μετέφρασε πολλά βιβλία στην αλβανική και δημοσίευσε άρθρα σε ακαδημαϊκές περιοδικές εκδόσεις του εξωτερικού και της Αλβανίας, καθώς και σε εφημερίδες και περιοδικά ευρύτερης κυκλοφορίας

Το 2000 ίδρυσε και έκτοτε διευθύνει το περιοδικό “Ναός” (Tempulli), ένα από τα σοβαρότερα επιστημονικά περιοδικά, με αρθρογράφους γνωστούς διανοουμένους, ερευνητές και ειδικούς αλβανολόγους από την Αλβανία και από το εξωτερικό. Είναι πρόεδρος της συντακτικής του επιτροπής και παράλληλα δημοσιεύει επιστημονικά άρθρα που αφορούν στον πολιτισμό, την αρχαιολογία, τη φιλοσοφία, τη θεολογία, την ιστορία, την κριτική της τέχνης, τα μεταφραστικά προβλήματα.

Έχει εκπροσωπήσει την Ορθόδοξο Αυτοκέφαλο Εκκλησία της Αλβανίας σε πολλές διορθόδοξες συναντήσεις, ως εισηγητής και ως μέλος επιτροπών για τη σύνταξη κειμένων, δηλώσεων και μηνυμάτων. Επί μία δεκαετία συμμετείχε στις προπαρασκευαστικές επιτροπές για τη σύνταξη των κειμένων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης καθώς και των τελικών κειμένων της Συνόδου στην Κρήτη (2016). 

Ομοίως υπήρξε μέλος σε αξιοσημείωτες ομάδες εργασίας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και προπάντων στη μεικτή ομάδα εργασίας (Joint Working Group) με πενταετή θητεία, η οποία συνέταξε το καθοριστικό κείμενο συνεργασίας μεταξύ του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Παράλληλα επί πολλά έτη εκπροσωπεί την Ορθόδοξο Αυτοκέφαλο Εκκλησία της Αλβανίας στον σημαντικό διμερή διάλογο των Ορθοδόξων Εκκλησιών με τη Ρωμαιοκαθολική καθώς και των Ορθοδόξων Εκκλησιών με τις Αρχαίες Ανατολικές Ορθόδοξες Εκκλησίες. [Ν: Τα παραπάνω μάλλον μας ανησυχούν, παρά μας αναπαύουν. Ευχόμαστε θεία φώτιση για να είναι αυτή η διακονία προς δόξαν Θεού & σωτηρία ψυχών και όχι προς την κατεύθυνση του Οικουμενισμού].

Έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια, όπου ανέπτυξε θέματα θεολογικού, ιστορικού και φιλοσοφικού περιεχομένου. Επίσης έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια, θεολογικές σχολές, σεμινάρια και διαχριστιανικές και διαθρησκειακές συνδιασκέψεις.

Στην πόλη της Κορυτσάς συνέβαλλε στην κοινωνική, μορφωτική και πολιτιστική της πρόοδο καλλιεργώντας σταθερά το πνεύμα της ειρηνικής συνύπαρξης των θρησκευτικών κοινοτήτων. Συχνά δίνει διαλέξεις και συμμετέχει σε ακαδημαϊκές συζητήσεις στο Πανεπιστήμιο της Κορυτσάς και σε άλλα αξιόλογα σχολεία της περιφέρειας, υπογραμμίζοντας στους νέους την αξία της φιλοπατρίας και της δημιουργικής συμβολής τους στην πρόοδο της σύγχρονης αλβανικής κοινωνίας. Με πρωτοβουλία του, εξάλλου, για την ανακούφιση των ασθενεστέρων κατοίκων της πόλης, λειτουργεί επί 27 χρόνια σε ημερήσια βάση εστία σίτισης.

Η πολυετής και πολυσχιδής διακονία του Μητροπολίτη κ. Ιωάννη στην Κορυτσά έχει αναγνωρισθεί από τις αρχές της πόλης. Στις 23.07.2003 ανακηρύχτηκε “Επίτιμος Πολίτης της Περιφέρειας Κορυτσάς” με το σκεπτικό: “Για την εξαιρετική συμβολή στην καλλιέργεια της θρησκευτικής ανοχής και κατανόησης. Επιστήμονας, εκδότης, μεταφραστής θεολογικών βιβλίων στην αλβανική γλώσσα. Αρωγός στη χειραφέτηση και την αδελφοποίηση των πολιτών της Περιφέρειας της Κορυτσάς και ευρύτερα.” Στις 18.08.2008 αναγορεύτηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης “Επίτιμος Πολίτης”: “Για εξέχουσες υπηρεσίες στην αναγέννηση της πίστης καθώς και για τα πολλά έργα στον ανθρωπιστικό και κοινωνικό τομέα”. 

Στις 23.07.2018 το Πανεπιστήμιο Κορυτσάς “Fan S. Noli” απένειμε στον Μητροπολίτη τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα (Doctor Honoris Causa) ως “Εξέχουσα προσωπικότητα του πνευματικού και θρησκευτικού κόσμου, μεγάλο ανθρωπιστή, μεταφραστή, ιδρυτή του περιοδικού “Ναός”, εξόχως συμβάλλοντα στον τομέα του πολιτισμού, της αρχαιολογίας, της φιλοσοφίας, της θεολογίας, της ιστορίας, της αλβανολογίας κ.λπ· στενό συνεργάτη και φίλο του Πανεπιστημίου “Fan S. Noli”, με την ευκαιρία της 20ής επετείου της ενθρονίσεώς του ως Μητροπολίτη Κορυτσάς”.

Στις 29.05.2019, ο Δήμος των Τιράνων τον τίμησε με τη «Βεβαίωση Ευγνωμοσύνης» χαρακτηρίζοντάς τον: «Ως αξία με εθνικές και διεθνείς διαστάσεις, ως το κατ’ εξοχήν παράδειγμα για την προώθηση της ειρήνης, της αρμονίας και της θρησκευτικής συνύπαρξης. Με σεβασμό και μεγάλη ευγνωμοσύνη για τη συνολική εξαιρετική συμβολή του στην υπηρεσία της κοινωνίας και των ευρισκομένων σε ανάγκη ανθρώπων».

Από το έτος 1998 ποιμαίνει θεοφιλώς την ιστορική και ιδιαιτέρως σημαντική Ιερά Μητρόπολη Κορυτσάς, στην οποία περιλαμβάνονται και οι περιοχές του Πόγραδετς, του Ντεβόλ και της Κολόνια.

Από το τελευταίο συλλείτουργο με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, 15.12.2024

"Τη υπερμάχω" στο ναό του Αγίου Ανδρέα (Πάτρα) & στην Αγιά Σοφιά...

 

ΝΙΚΗ και Μιχαήλ Λώλης: ρατσιστές, κακοποιητές & διεστραμένοι ποιοι είναι;

Δήμος Θανάσουλας

Το Κοινοβουλευτικό Κόμμα ΝΙΚΗ βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να χρειαστεί απαντήσει σε έναν εν ενεργεία Αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας που με προσωπική του ανακοίνωση καταφέρθηκε με ψεύδη και συκοφαντίες εναντίον της. 

Πρόκειται για τον Αστυνομικό Διοικητή του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας κ. Μιχαήλ Λώλη ο οποίος σε χθεσινή του προσωπική ανάρτηση (άραγε έλαβε σχετική άδεια από τους Προϊσταμένους του;) καταφέρεται κατά Κοινοβουλευτικού Κόμματος εκλεγμένου από τον Ελληνικό Λαό με ψεύδη και ύβρεις όπως, μεταξύ άλλων: 

"Η ΝΙΚΗ με καταγγέλει συνεχώς ζητώντας την ποινική και πειθαρχική μου δίωξη για "ρατσισμό" σε βάρος ρατσιστών", "Για να μιλήσω και στη γλώσσα που καταλαβαίνουν και "εξιτάρει το ακροδεξιό τους αφήγημα" "... με πληρώνει το Ελληνικό Κράτος για να διώκω τον ρατσισμό τους και να προστατεύω πρόσφυγες, μετανάστες, ΛΟΑΤΚΙ, άθεους και ανάπηρους που τόσο πολύ μισούν". [Ν: Δηλ. ισχυρίζεται ο άνθρωπος ότι η ΝΙΚΗ μισεί και τους... ανάπηρους! Να γελάσουμε;]

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Με τον κ. Λώλη η ΝΙΚΗ δεν ασχολήθηκε ποτέ παρά μία μόνο φορά. Όταν σε τηλεοπτική αντιπαράθεσή του με τον Ευρωβουλευτή μας κ. Αναδιώτη μίλησε υβριστικά σε βάρος των Ιερέων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δηλώνοντας ότι "οι παπάδες κακοποιούν παιδιά " και ρωτώντας "στο ρίξιμο του Σταυρού που πέφτουν αγόρια και τα κοιτάνε οι παπάδες γουρλομάτικα έχετε ασχοληθεί;". [Ν: βλ. το βίντεο στην ανάρτηση]

Η ΝΙΚΗ θεώρησε χρέος της να καταγγείλει τότε τον εν λόγω Αξιωματικό για αναξιοπρεπή συμπεριφορά σε βάρος των Ελλήνων Ιερέων. Πού είδε ο κ. Λώλης τις συνεχείς διώξεις μας σε βάρος του; 

Γιατί είμαστε ρατσιστές στη ΝΙΚΗ; Επειδή διαμαρτυρηθήκαμε διότι αποκάλεσε τους Έλληνες Ιερείς μας κακοποιητές και διεστραμμένους; Είναι ρατσιστές οι Ιερείς μας; Ποιος του έδωσε το δικαίωμα να χαρακτηρίζει το Κίνημά μας ακροδεξιό; Πότε είδε ότι μισούμε τους συνανθρώπους μας; 

Από που αντλεί την εξουσία να φέρεται έτσι ο κ. Λώλης; Γιατί η καταγγελία μας σε βάρος του τέθηκε στο αρχείο; Μπορεί να καταφέρεται έτσι σε βάρος των Ιερέων μας; Πολλά τα ερωτήματα. Ένα ξέρουμε όμως. Δεν μας συκοφαντεί και δεν μας υβρίζει ο κ. Λώλης. Η θέση του μας βρίζει. Και αυτοί που τον κρατούν σε αυτή τη θέση... 

Τον καλούμε έστω και τώρα να συνετιστεί και να ζητήσει συγγνώμη. Ήταν 2 Απριλίου όταν ξεστόμισε τα ψέμματά του, όχι Πρωταπριλιά.

Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

Σφαγές στο Κονγκό: ο Ν. Αναδιώτης (ΝΙΚΗ) φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο την καταγγελία του επισκόπου Γκόμας Τιμόθεου



Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για την τραγωδία που πλήττει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αντί άλλων, σας μεταφέρω αυτούσια αποσπάσματα από μηνύματα του αφρικανικής καταγωγής ελληνορθόδοξου επισκόπου Γκόμας και Μεγάλου Κίβου κ. Τιμοθέου.

Λέει τα εξής:

«Η χώρα μας έχει υποστεί έναν άδικο πόλεμο από τους αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρουάντα, καλυμμένοι από ξένες δυνάμεις για εκμετάλλευση του υπεδάφους. Οι εκτελέσεις και οι μαζικές δολοφονίες συνεχίζονται αμείωτα. Η πείνα, οι ασθένειες, η έλλειψη πόσιμου νερού και τροφής επιδεινώνουν την κατάσταση του πληθυσμού. Οι λεηλασίες αμέτρητες μέχρι και στα νοσοκομεία. Χιλιάδες συμπατριώτες μας πιάνονται όμηροι για να υπηρετήσουν ως δύναμη στον στρατό της Ρουάντας και των ανταρτών. Κορίτσια βιάζονται, σκοτώνονται και άλλα αγνοούνται.

Θα μπορούσα να είχα φύγει, αλλά δεν ήθελα να αφήσω τους πιστούς μας. Είναι η ώρα που έχουν πολλή ανάγκη της παρουσίας μου για ό,τι μπορώ κι εγώ να τους προσφέρω. Ο Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης λέει “ο Χριστός έγινε ιερέας στον σταυρό”. Προτίμησα να σταυρωθώ μαζί τους και να αναστηθώ μαζί τους, αν θέλει ο Θεός. Μέχρι τώρα αποτελούσαμε μια προφητική ιεραποστολή, δηλαδή με λόγους, διδασκαλίες, κατηχήσεις και βαπτίσεις στα ύδατα. Τώρα κάνουμε σταυρική και μαρτυρική ιεραποστολή, όπου κινδυνεύουμε κάθε στιγμή, και οι συνάνθρωποί μας βαφτίζονται μέσα στο ίδιο τους το αίμα.»


Πρέπει να καταπολεμήσουμε τον θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Διαβάστε: Τιμόθεος, επίσκοπος Γκόμας (Κονγκό): «Η χώρα μας έχει υποστεί έναν άδικο πόλεμο από τους αντάρτες που στηρίζονται από την Ρουάντα, καλυμμένοι από ξένες δυνάμεις για εκμετάλλευση του υπεδάφους!»

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για την εμπόλεμη κατάσταση στην Γκόμα

Η ΝΙΚΗ για τη σφαγή στο Κονγκό και την τύχη της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας

Η σελίδα του επισκόπου Τιμοθέου στο Facebook

Η ιστοσελίδα του ευρωβουλευτή Ν. Αναδιώτη

Το διαδικτυακό κανάλι του Ν. Αναδιώτη

Τετάρτη & Πέμπτη του Μεγάλου Κανόνα, 5η εβδομάδα της Μ. Σαρακοστής: η αναζήτηση της λύτρωσης από τη βασανισμένη ψυχή μας

Ἁγίου Ἀνδρέα Κρήτης
ΜΕΓΑΣ ΚΑΝΩΝ


«Ψυχή μου, ψυχή μου, ἀνάστα, τί καθεύδεις;»

Εἰσαγωγή, νεοελληνικὴ ἀπόδοσις, σχόλια:
Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών

[Πρόλογος] [Εἰσαγωγή]

ᾨδαί [Α] [Β] [Γ] [Δ] [Ε] [Ϛ] [Κοντάκιον] [Μακαρισμοί] [Ζ] [Η] [Θ

Ο Μεγάλος Κανόνας ψάλλεται στην εκκλησία την Τετάρτη της 5ης εβδομάδας της Σαρακοστής. Είναι ένα μεγάλο και σπουδαίο μουσικό και ποιητικό έργο του αγίου Ανδρέα Κρήτης (έζησε ανάμεσα στον 7ο και τον 8ο αι. μ.Χ.), που, με πολλά παραδείγματα από την Αγία Γραφή (που τα έχει κάνει ποίημα), κάνει εξαιρετικές αναλύσεις της ανθρώπινης ψυχής και μιλάει για το πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος, τι μορφές παίρνουν τα πάθη (οι πνευματικές εξαρτήσεις που οδηγούν στην αμαρτία) και πώς μπορεί να πλησιάσει ξανά το Θεό και ν’ απαλλαγεί από τα πάθη του. Είναι ένα ποίημα με μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για τους πιστούς, αλλά και για τους ψυχολόγους, γιατί εμβαθύνει πολύ σ’ αυτά που έχει κάθε άνθρωπος στην ψυχή του [από την ανάρτησή μας Μεγάλη Σαρακοστή: να μην ξεχάσω...].
 

Η πόρνη, ο ληστής, ο τελώνης και άλλοι πολλοί αμαρτωλοί και κατά κόσμο αποτυχημένοι παρέλασαν σήμερα από την υμνογραφία του Μ. Κανόνος. 
Δεν ξέρω γιατί, αλλά αισθάνομαι τόσο οικεία όταν τους βλέπω να αναφέρονται στα εκκλησιαστικά κείμενα. Προφανώς γιατί και εγώ αισθάνομαι αποτυχημένος, λαβωμένος, αδύναμος και σακατεμένος από την ζωή. 
Είναι κάτι κολασμένες ψυχές που μυρίζουν παράδεισο. Και σήμερα για ακόμη μια χρονιά αισθάνθηκα το άρωμά τους, την ευωδία εκείνου που ξέρει να χάνει, να μετανοεί και να ταπεινώνεται, να αλλάζει και να ζει δίχως φόβο. Εκείνου που μέσα από την ζωή του, φανερώνει ότι πολλές φορές η αποτυχία δεν είναι κατάρα μα ευκαιρία…

π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (Λίβυος)
 
Η πιο γνωστή φράση του Μεγάλου Κανόνα (του κορυφαίου ποιητικού έργου του αγίου Ανδρέα Κρήτης, που ψάλλεται το βράδυ της Τετάρτης την 5η εβδομάδα της Μεγ. Σαρακοστής) είναι: "αυτείδωλον εγενόμην" (=έκανα τον εαυτό μου είδωλο και τον λατρεύω).
Ολόκληρο το τροπάριο είναι (από εδώ):
 
Αὐτείδωλον ἐγενόμην,
τοῖς πάθεσι τὴν ψυχήν μου βλάπτων, Οικτίρμον·
ἀλλ' ἐν μετανοία μὲ παράλαβε,
καὶ ἐν ἐπιγνώσει ἀνακάλεσαι·
μὴ γένωμαι κτῆμα, μὴ βρῶμα τοῦ ἀλλοτρίου·
Σωτὴρ αὐτὸς μὲ οἴκτειρον.
Ἅγίου Ἀνδρέου Κρήτης, Μέγας Κανών, δ' ὠδή, τροπάριο 26ο 
Σε νέα ελληνικά: 
Έγινα είδωλο για τον εαυτό μου, βλάπτοντας την ψυχή μου με τα πάθη, Ελεήμον (Κύριε). Όμως, παράλαβέ με μετανοημένο και κάλεσέ με πίσω συνειδητοποιημένο, για να μη γίνω ιδιοκτησία και τροφή του ξένου (=του απέναντι, του διαβόλου). Εσύ, Σωτήρα, λυπήσου με.

Τετάρτη 2 Απριλίου 2025

Μια Ελληνορθόδοξη γυναίκα ζήτησε προστασία στην ελληνική πρεσβεία της Δαμασκού και απορρίφθηκε!

primenews

Η Ελλάδα, μια χώρα που άλλοτε υπήρξε το φρούριο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, σήμερα φαίνεται να έχει χάσει την ταυτότητά της, μετατραπεί σε ένα απογοητευτικό και άψυχο κράτος, που φαίνεται να αγνοεί τις παραδόσεις και τις αξίες που τη χαρακτήριζαν, αρκούμενη μόνο στην εξυπηρέτηση της ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη και των ισχυρών συμφερόντων που τον στηρίζουν.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπάκουη στις εντολές των Βρυξελλών και των ξένων συμφερόντων, φαίνεται να παραμελεί τις ανάγκες του ελληνικού λαού και τα ηθικά ζητήματα, επιλέγοντας να κλείνει την πόρτα σε διωκόμενους Χριστιανούς από τη Συρία, οι οποίοι αναζητούν καταφύγιο και προστασία. Την ίδια στιγμή, δείχνει να ανοίγει διάπλατα τις πόρτες σε εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους, ισλαμιστές και οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι έρχονται από διάφορες γωνιές της Ασίας και της Αφρικής, χωρίς να υπάρχει σαφής και οργανωμένος σχεδιασμός για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία.

Μια Ελληνορθόδοξη γυναίκα, κυνηγημένη από το φιλοτουρκικό και ισλαμιστικό καθεστώς της Συρίας, έφτασε στην ελληνική πρεσβεία της Δαμασκού, με την ελπίδα ότι η Ελλάδα, η χώρα της πίστης της, θα της προσέφερε προστασία. «Γεια σας, είμαι Χριστιανή. Πώς μπορώ να μεταναστεύσω στην Ελλάδα;» ρώτησε. Η απάντηση ήταν σοκαριστική: «Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα ανοιχτή στη μετανάστευση. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε να μείνετε στη χώρα σας. Εάν επιλέξετε να εγκαταλείψετε την πατρίδα σας, δεν θα σας υποστηρίξουμε.»


How did the Greek Embassy in Damascus respond to the Greek Orthodox community in Syria? A Greek Orthodox woman asked: “Hello, I am a Christian. How can I immigrate to Greece?” The embassy employee responded: “Greece is not a country open to migration. We are doing everything we can to help you stay in your country. If you choose to abandon your homeland, we will not support you.” This is how the Greek government honors its so-called commitments to the Greek Antiochians in Syria, who live under the oppressive rule of HTS. (από εδώ).

Μετάφραση: Πώς απάντησε η Ελληνική Πρεσβεία στη Δαμασκό στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της Συρίας; Μια Ελληνορθόδοξη ρώτησε: "Γεια σας, είμαι Χριστιανή. Πώς μπορώ να μεταναστεύσω στην Ελλάδα;" Ο υπάλληλος της πρεσβείας απάντησε: "Η Ελλάδα δεν είναι χώρα ανοιχτή στη μετανάστευση. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε να μείνετε στη χώρα σας. Εάν επιλέξετε να εγκαταλείψετε την πατρίδα σας, δεν θα σας υποστηρίξουμε". Έτσι τιμά η ελληνική κυβέρνηση τις λεγόμενες δεσμεύσεις της απέναντι στους Έλληνες Αντιοχιανούς της Συρίας, που ζουν κάτω από την καταπιεστική κυριαρχία του HTS.

Αυτή είναι η Ελλάδα του Μητσοτάκη. Μια Ελλάδα που δεν αναγνωρίζει ούτε καν τους δικούς της ανθρώπους. Μια κυβέρνηση που κλείνει την πόρτα στους ομόδοξους και ομοεθνείς, αλλά ξοδεύει δισεκατομμύρια για να ταΐζει, να στεγάζει και να προστατεύει αλλόθρησκους και αγνώστου προελεύσεως «πρόσφυγες». Μια κυβέρνηση που όχι μόνο δεν προστατεύει τους Έλληνες, αλλά τους αγνοεί, τους περιφρονεί και τους αντικαθιστά.

Ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του δεν ενδιαφέρονται ούτε για τον Ελληνισμό, ούτε για την Ορθοδοξία. Αντίθετα, κάνουν ό,τι μπορούν για να εξαφανίσουν την ταυτότητα της χώρας και να την παραδώσουν σε ξένα συμφέροντα. Οι Έλληνες Ορθόδοξοι διώκονται στη Συρία και βρίσκουν κλειστές πόρτες στην πατρίδα τους. Έτσι έχει καταντήσει την Ελλάδα και την Ορθοδοξία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. (...)

Ν: Η απάντησή μας:

Ο Νατσιός, η ΝΙΚΗ και οι Ελληνορθόδοξοι (Ρωμιοί) της Συρίας! (κάποια λινκς στο τέλος της ανάρτησης είναι προς το παρόν ανενεργά λόγω ανανέωσης της ιστοσελίδας της ΝΙΚΗΣ)

ΝΙΚΗ: Νά δοθεῖ status ὁμογενοῦς στούς Ὀρθοδόξους Ρωμηούς τῆς Μέσης Ἀνατολῆς

ΝΙΚΗ: Σιγή ή Δράση; Η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει θεατής στα γεγονότα της Συρίας