ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

«Το σύμπλεγμα του Ιεχωβά», ένα μυθιστόρημα πνευματικής αναζήτησης

 
Από τις εκδόσεις Ελευθερουδάκη.
 
Μια νουβέλα περίπου 180 σελίδων, που αφηγείται την οδυνηρή πορεία ενός ανθρώπου στην αναζήτησή του για την αλήθεια, από τον αποκρυφισμό, τις αιρέσεις και τα σχίσματα στην αθεΐα, το βουδισμό, αλλά και την ψυχική νόσο, με κατάληξη την Ορθοδοξία.
Βιβλίο γραμμένο με τολμηρό ύφος, όχι εκκλησιαστικό (και με μια δυο σκηνές "ακατάλληλες για ανηλίκους" και κάποια στοιχεία που θα δυσαρεστήσουν ορισμένους), αλλά και με προεκτάσεις κοινωνικού και ψυχολογικού ενδιαφέροντος. Έργο ενός Ρεθεμνιώτη λογοτέχνη, με τη δική του πορεία στην αναζήτηση και τη ζωή... (από εδώ).

Το «σύμπλεγμα του Ιεχωβά» (στα αγγλικά "Jehovah complex") είναι όρος που χρησιμοποιείτο από τη Γιουνγκιανή αναλυτική ψυχολογία. Σήμερα η χρήση του όρου αποφεύγεται.
Σύμφωνα με τον Γιουνγκ, περιγράφει έναν τύπο νεύρωσης κατά τον οποίο το άτομο χαρακτηρίζεται από εγωιστική μεγαλομανία. Το άτομο που διακατέχεται από αυτό το κόμπλεξ έχει ξεπεράσει πλέον τη φάση του ναρκισσισμού και λατρεύει μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού του. Ζει σε μια ψευδαίσθηση προσωπικού μεγαλείου και «παντοδυναμίας».
Ο όρος αυτός φαίνεται ότι βασίζεται στην προσέγγιση πως ο Θεός της Παλαιάς Διαθήκης (Ιεχωβά), εμφανίζεται ως αιμοβόρος και γενοκτόνος, ο οποίος δεν ανέχεται τη λατρεία κανενός άλλου θεού.

books.gr (ιστότοπος των εκδόσεων Ελευθερουδάκη)

Ο Ρομπέρτο, ο ήρωάς μας, ένα παιδί εκτός γάμου (που γι’ αυτό βιώνει τον ρατσισμό σε μια συντηρητική κοινωνία), μεγαλώνει σε ένα φοβικό περιβάλλον, που ο ίδιος το ονομάζει το Παιγνίδι της Σκιάς. Σε μικρή ηλικία κακοποιείται σεξουαλικά, ασχολείται με τον αποκρυφισμό και ασπάζεται τη λατρεία του Ιεχωβά, ενώ σε ηλικία 25 ετών διαγιγνώσκεται με Διπολική Διαταραχή και κλείνεται σε Ψυχιατρείο. Μέσα από μια μεγάλη αναζήτηση σε πολλές θρησκείες, δυτικές και ανατολικές, αλλά και τον αθεϊσμό, καταλήγει στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Όμως το Παιγνίδι της Σκιάς φαίνεται να συνεχίζεται…

Ο Βασίλης Ταβουλάρης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Κατάγεται από την Αρεόπολη της Μάνης και τον Κρασούνα Μυλοποτάμου Κρήτης. Ζει και εργάζεται στο Ρέθυμνο, ως ραδιοφωνικός παραγωγός και διαφημιστής, ενώ ασχολείται και με τη συγγραφή βιβλίων και ποιητικών συλλογών. Σπούδασε Μαγειρική-Ζαχαροπλαστική σε ιδιωτική σχολή. Επίσης, από το 2021, είναι φοιτητής του Τμήματος Φυσικών Επιστημών του Ε.Α.Π. Πάτρας. Ασχολείται τέλος, με την έρευνα γύρω απ’ τον Χριστιανισμό και τις Ανατολικές Θρησκείες αλλά και τις Φυσικές Επιστήμες.
Έργο του: «Ο Κατά Φαντασίαν… Ποιητής» (Ποιητική Συλλογή, 2021, Εκδόσεις Λεξίτυπον)

Δεν υπάρχουν σχόλια: