ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

Πυλαία Θεσσαλονίκης: Ειδικά σχολεία σε χώρο βιοτεχνικού κτιρίου!... Εις μάτην οι προσπάθειες των οικογενειών.

 

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης για Παιδιά με Αυτισμό, μαζί με το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας με παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες, στεγάζεται εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια μέσα σε ένα εν ενεργεία βιοτεχνικό κτίριο στην Πυλαία Θεσσαλονίκης! Συγκεκριμένα, «πρόκειται για τον μεσαίο όροφο ενός τριώροφου βιοτεχνικού κτηρίου. Στον επάνω όροφο λειτουργεί μια βιοτεχνία, στη μέση το σχολείο, ενώ από κάτω στεγάζεται αποθήκη υλικών καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης με φορτηγά να πηγαινοέρχονται συνεχώς. Όσο για την αυλή; Η αυλή τους είναι η… ταράτσα της αποθήκης του δήμου!» (από δημοσίευμα της ιστοσελίδας TheOpinion, όπου και η φωτο).

Το κτίριο αυτό έχει κριθεί επικίνδυνο από την Πολεοδομία, ενώ δεν διαθέτει έξοδο διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού.


Στην ηλεκτρονική σελίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για Παιδιά με Αυτισμό (https://www.facebook.com/autismschoolthessaloniki/), σε ανάρτηση της 4ης Οκτωβρίου 2023, διαβάζουμε:

«ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΕΠΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΥ ΒΑΦΤΙΣΤΗΚΕ "ΣΧΟΛΕΙΟ" ΣΤΗΝ ΠΥΛΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!! ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ!

Κι όμως εν έτει 2023 υπάρχει στην Ελλάδα, σχολείο που στεγάζεται εδώ και 15 χρόνια μέσα σε ένα ενεργεία βιομηχανικό κτίριο στην Πυλαία Θεσσαλονίκης!

Πρόκειται για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης για παιδιά με Αυτισμό.

Η πρωτοφανής αυτή περίπτωση σόκαρε το πανελλήνιο τον Φεβρουάριο του 2022 έπειτα από τις καταγγελίες των γονέων που απαρτίζουμε τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ.

Έκτοτε βιώνουμε τον απόλυτο εμπαιγμό από τις αρμόδιες αρχές καθώς διανύουμε την 3η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ από την στιγμή που γνωστοποιήθηκε η απαράδεκτη αυτή κατάσταση και παρά τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε από τους αρμόδιους ότι το σχολείο θα μετεγκατασταθεί, δυστυχώς ακόμα βρισκόμαστε στο μηδέν !

Παρόλο που το κτίριο έχει κριθεί μέχρι σήμερα τρεις φορές ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ, τα παιδιά μας συνεχίζουν να φοιτούν σε αυτό το ΒΛΑΠΤΙΚΟ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ σχολικό περιβάλλον!

Το ζήτημα έφτασε μέχρι την Βουλή αλλά η απάντηση που λάβαμε από την τότε υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως είναι ότι ο ρόλος του Υπουργείου είναι "επιτελικός" και η ευθύνη για την στέγαση των σχολείων βαραίνει αποκλειστικά τον Δήμο!

Έχει γίνει αναφορά καταγγελίας και στην εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης από τον Φεβρουάριο του 2022 αλλά και από εκεί δεν είδαμε φώς. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η παρέμβαση του εισαγγελέα πρέπει να είναι άμεση σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά για άγνωστους λόγους η υπόθεση έχει "κολλήσει"!

Τα παιδιά μας με χαμηλή έως ανύπαρκτη αντιληπτικότητα κινδύνου φοιτούν σε ένα άσχημο σχολείο-φυλακή που το περιζώνουν ποικίλοι κίνδυνοι και αυτό που εισπράττουμε είναι ότι ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ !

Μας πληγώνει και μας εξοργίζει να ακούμε από τον δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη ότι όλα τα σχολεία στον Δήμο του είναι ασφαλή ενώ φοιτούν παιδιά με αναπηρίες μέσα σε έναν εν ενεργεία ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΧΩΡΟ με βιοτεχνία , αποθήκες, φορτηγά, εργάτες και διάφορα μηχανήματα!!.

Μας πληγώνει και μας εξοργίζει να βλέπουμε να γίνονται εκδηλώσεις υποκρισίας από φορείς του Δήμου για τα παιδιά με αναπηρίες με σκοπό να φανεί πόσο "σκέφτονται και μεριμνούν" για τις ευπαθείς ομάδες αλλά την ίδια στιγμή τα σχολικά κτίρια για την ειδική αγωγή να είναι φρικτά!

Μας πληγώνει και μας εξοργίζει να μας αντιμετωπίζουν εμάς τους γονείς των παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, επειδή τα σχολεία αυτά είναι "υπερτοπικά" που σημαίνει ότι δεν είμαστε δημότες -ψηφοφόροι κάποιου συγκεκριμένου Δήμου ώστε να μεριμνήσει για τα παιδιά μας.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτούμε να δοθεί επιτέλους λύση για την ντροπιαστική αυτή κατάσταση!

Αν λοιπόν όλοι εσείς οι αρμόδιοι (Δήμος, Περιφέρεια, Υπουργείο) είστε τόσο ευαίσθητοι όσο θέλετε να δείχνετε απέναντι σε ανάπηρα παιδιά ΒΡΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΟΥΝ!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ».

Από την ίδια σελίδα

Κι όμως κ. Καϊτεζίδη! Υπάρχουν ακόμα κάποια σχολεία που όχι μόνο δεν λύθηκαν τα πάμπολλα προβλήματά τους αλλά συνεχίζουν να στεγάζονται σε ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΆ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟ κτίριο !
Είπατε :"Χαίρομαι που και φέτος τα χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών είναι πλατιά. Όλα τα σχολεία του δήμου υποδέχονται καθαρά και ασφαλή τους μαθητές και τις μαθήτριες." 
 
Το σχολείο του γιου μου κύριε Δήμαρχε, το ειδικό Δημοτικό σχολείο για παιδιά με Αυτισμο, όχι απλά δεν είναι ασφαλές αλλά το ζώνουν αμέτρητοι κίνδυνοι μιας και στεγάζεται μέσα σε ένα εν ενεργεία ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΌ ΧΩΡΟ με βιοτεχνία και εργοτάξιο από πάνω και από κάτω!
Κάθε χρονιά ακούμε ότι θα μετεγκατασταθεί και τίποτα δεν γίνεται! 
 
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, εμείς οι γονείς έχουμε καταντήσει γραφικοί με το να φωνάζουμε κάθε χρονιά το ίδιο πράγμα! Το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών μας να φοιτούν σε σχολείο με ενα ασφαλές κτίριο και όχι μέσα σε ένα ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ!
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ δώστε λύση! Δεν αργεί να γίνει το κακό! Τι μπορεί να συμβεί άραγε σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού στα παιδιά ΑΜΕΑ με ανύπαρκτη σχεδόν αντιληπτικοτητα στον κίνδυνο,όταν μάλιστα στο κτίριο αυτό ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ούτε ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
 
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, πρόκειται για 20 παιδιά με αναπηρία, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένας ασφαλής χώρος σε ολόκληρη την Πυλαία.
Φτάσαμε να παρακαλάμε ιδιοκτήτες να διαθέσουν το κτίριο τους για να μπορέσουμε να στεγάσουμε τα παιδιά μας !
Αν δεν βρεθεί κανένας ιδιοκτήτης θα είναι καταδικασμένα για πάντα σε αυτή την καγκελόφραχτη φυλακή;;
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ βρείτε έναν κατάλληλο χώρο ΑΜΕΣΑ! Τα παιδιά μας ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ!
Παρακαλούμε τέλος κ. Καϊτεζίδη όταν βγάζετε ανακοινώσεις για ασφαλή σχολεία στον Δήμο σας, θυμηθείτε ότι υπάρχει ένα σχολείο γεμάτο κινδύνους και κάποια παιδιά ΑΜΕΑ ξεχασμενα και αδικημένα από την Πολιτεία εδώ και 15 χρόνια....

*****

Στην ίδια σελίδα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να παρακολουθήσει βιντεοσκόπηση του χώρου με παρουσίαση της τραγικής και επικίνδυνης κατάστασης, για του λόγου το αληθές:

https://www.facebook.com/thomai.stefanopoulou.35/videos/1212162839592431

Περιμένουμε άμεση λύση από ένα κράτος που ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα όλων των πολιτών του, και ιδιαίτερα των παιδιών, και μάλιστα των ΑμεΑ.... Να ελπίζουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: