ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Τουρκικός Τύπος: Δυσφορία για τη φωτογραφία της «Αγίας Σοφίας» χωρίς τους μιναρέδες στο γήπεδο της ΑΕΚ


Έθνος

Μαρία Ζαχαράκη

Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρονται επικριτικά στην ύπαρξη φωτογραφίας στο στάδιο ΟΠΑΠ Αρένα με την εικόνα του τεμένους της Αγίας Σοφίας χωρίς τους μιναρέδες.

Με τίτλους όπως «Αποκαλύφθηκε ότι η Ελλάδα κρέμασε μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας χωρίς μιναρέδες στο στάδιο ΟΠΑΠ Αρένα στην Αθήνα» και «Κρέμασαν φωτογραφία της Αγίας Σοφίας χωρίς τους μιναρέδες» γίνεται αναφορά στον αγώνα της Ελλάδας με την Ολλανδία στο πλαίσιο των προκριματικών του EURO 2024 που πραγματοποιήθηκε στο εν λόγω στάδιο.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα κατά τα πλάνα που μεταδόθηκαν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, εντοπίστηκε η ύπαρξη φωτογραφίας στον διάδρομο, όπου οι ποδοσφαιριστές περίμεναν να μπουν στον αγωνιστικό χώρο, στην οποία το τέμενος της Αγίας Σοφίας εμφανίζεται χωρίς τους μιναρέδες που το περιβάλλουν.

«Η δυσπεψία της Ελλάδας για την "Αγία Σοφία" αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά με αυτό το οπτικό υλικό», αναφέρεται στα σχόλια, ενώ σημειώνεται ότι κατά τα περσινά εγκαίνια του γηπέδου της ΑΕΚ, που ιδρύθηκε το 1924 από Έλληνες της Κωνσταντινούπολης που κατέφυγαν στην Αθήνα, και ονομάστηκε «Στάδιο Αγίας Σοφίας» υπήρξε αφορμή σκανδάλου με «δεκάδες χιλιάδες Έλληνες οπαδούς που γέμισαν το γήπεδο να φωνάζουν συνθήματα κατά της Τουρκίας».

Τα δημοσιεύματα υπενθυμίζουν επίσης δηλώσεις του προέδρου της ΠΑΕ ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος είχε αναφέρει κατά τα εγκαίνια του γηπέδου: «Απόψε η ΑΕΚ ξαναχτίζεται. Η Αγία Σοφία είναι ένα κέντρο ιστορίας, μνήμης και πολιτισμού. Τα παιδιά της Ελλάδας θα περάσουν από 45 διαφορετικές πύλες με ονόματα από την πατρίδα των προγόνων μας. Δεν υπάρχει χαμένη πατρίδα, υπάρχει ξεχασμένη πατρίδα. Το γήπεδό μας είναι μια πατρίδα μέσα στην πατρίδα» ενώ κάνουν λόγο και για το σύμβολο του συλλόγου μπροστά από το γήπεδο, που χρησιμοποιεί τον δικέφαλο αετό στον τρούλο της Αγίας Σοφίας, παραπέμποντας στο «όνειρο της "Κωνσταντινούπολης"».

Συμπλήρωμα

Αναζητώντας τη Ρωμιοσύνη (ως νέα πολιτική και πολιτική πρόταση)
Τι μας αφορά πιο πολύ; Η Άλωση της Βαστίλης ή της Κωνσταντινούπολης;

Σας ευχαριστούμε, κ. Ερντογάν, που μας αφυπνίσατε! 

29 Μαΐου: “Επίθεση” στους Τούρκους! (πνευματική)
Το χριστιανικό κράτος (τι σημαίνει;)

Δεν υπάρχουν σχόλια: