ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

Αναζητώντας τον Μάρκο Μπότσαρη (βιβλίο), ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Εκδόσεις Σταμούλη

Ένα βιβλίο που καταφέρνει πραγματικά να ξανασχηματίσει τη μορφή ενός ήρωα. Που συνομιλεί με το λάβαρο του ήρωα, με το βόλι που τον χτύπησε, με τα παλληκάρια που πολέμησαν μαζί του, με τη γυναίκα του και με την κόρη του, με όσες μνήμες άφησε ο Μπότσαρης μέχρι τις μέρες μας... 

Στην αναζήτηση συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο ο καθενας και η Μάρω Βαμβουνάκη, ο Γρηγόρης Κοσσυβάκης, η Αργυρώ Ορφανουδάκη, η Δήμητρα Σταύρου, ο Λεωνίδας Στούμπος, η Φωτεινή Παπαντωνίου. 

Ο συγγραφέας Μιχάλης Λεβέντης αναζητά και ξαναβρίσκει ολοζώντανο μπροστά στα μάτια μας τον αγνότερο και ηρωικότερο άντρα του απελευθερωτικού ελληνικού αγώνα του 1821. 

 Ένα εκδοτικό γεγονός από τις εκδόσεις Σταμούλη: Αναζητώντας τον Μάρκο Μπότσαρη. Σελίδες που δεν θεωρούν τίποτε αυτονόητο: ερευνούν, εξηγούν και ζωντανεύουν λέξη-λέξη, βήμα-βήμα, μήνα-μήνα, χρονιά τη χρονιά όσα έζησε ο Μάρκος Μπότσαρης. Ξαναχτίζουν τις εικόνες του κόσμου του Μάρκου Μπότσαρη και μας τον δωρίζουν ολοζώντανο να κατακτά την αιωνιότητα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ του Γρηγόρη Νικηφ. Κοσσυβάκη 13

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

ΜΙΛΑΕΙ ΤΟ ΒΟΛΙ 21

ΔΩΔΕΚΑ ΕΙΚΟΝΕΣ 27

1. Παίζουµε τον πόλεµο 27
2. Ποιοι είµαστε 30
3. Οι γυναίκες µας 40
4. Τζίµας Ζέρβας 48
5. Όσοι µας κατηγορούν 51
6. Κούγκι - Ζάλογγο - Σέλτσο 56
7. Στην Κέρκυρα 72
8. Κίτσος Μπότσαρης 75
9. Επιστρέφουµε στο Σούλι 77
10. Η Ελληνο-Αλβανική συµµαχία 81
11. Μεσολόγγι 83
12. Η οικογένειά µου 90

ΤΡΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 95

1. Λίγο πριν το Κεφαλόβρυσο 95
2. Σκόρπιες εικόνες 97
3. Τελευταίες σκέψεις 103

ΔΩΔΕΚΑ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ 121

Σουλιώτης πρώτος 121
Σουλιώτης δεύτερος 125
Σουλιώτης τρίτος 127
Σουλιώτης τέταρτος 132
Σουλιώτης πέµπτος 134
Σουλιώτης έκτος 137
Σουλιώτης έβδοµος 142
Σουλιώτης όγδοος 145
Σουλιώτης ένατος 149
Σουλιώτης δέκατος 152
Σουλιώτης ενδέκατος 155
Σουλιώτης δωδέκατος 173

ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 175

Η κόρη του ήρωα
της Μάρως Βαµβουνάκη 175
Γιαγιά και εγγόνα
της Αργυρώς Ορφανουδάκη 178
Θρόισµα. Χρυσούλα «Μάρκαινα» Μπότσαρη της Δήµητρας Σταύρου 180

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

ΜΙΛΑΕΙ Η ΣΗΜΑΙΑ 209

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΚΟ 213

Διονύσιος Σολωµός: Εις Μάρκον Μπότσαρη 213
Ανδρέας Κάλβος: Εις Σούλι 215
Χρήστος Χρηστοβασίλης: Ιστορικό έπος 216
Αργυρώ Ορφανουδάκη: Αθάνατος 217
Γεώργιος Καραϊσκάκης 218
Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος 219
Χ.Ν. Φιλαδελφεύς 219
Λάµπρος Κουτσονίκας 220
Διονύσιος Κόκκινος 220
Επ. Ηλιόπουλος 221
Γουσταύος Φρειδερίκος Χέρτσβερτ 222
J.L. Stephens 222
Ιωάννης Καποδίστριας 223
Οι Αλβανοί 223
Νίκος Γ. Ζιάγκος 224
Στρατηγός Δηµ. Τ. Νότη Μπότσαρης 226

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ 229

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ 235
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 247
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 251
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 257








 

Αναζητώντας τον Μάρκο Μπότσαρη το 2023

Αντίφωνο 

Το Αντίφωνο με χαρά παρουσιάζει τα «Αποτυπώματα», μια σειρά συνεντεύξεων και αφιερωμάτων με την Σοφία Χατζή. Στην πρώτη εκπομπή, με την συνεργασία των εκδόσεων Σταμούλη, είναι προσκεκλημένοι ο Μιχάλης Λεβέντης και η Δήμητρα Σταύρου και παρουσιάζεται το εμβληματικό έργο «Αναζητώντας τον Μάρκο Μπότσαρη». Πρόκειται για μια εξαιρετικά καλογραμμένη αφηγηματική βιογραφία του μεγάλου αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης που φέτος κλείνουν 200 χρόνια από την θυσία του.

Στο βιβλίο συμμετέχουν  η  Μάρω Βαμβουνάκη, ο Γρηγόρης Κοσσυβάκης η  Αργυρώ Ορφανουδάκη και η Δήμητρα Σταύρου, καθώς και οι καλλιτέχνες Λεωνίδας Στούμπος και Φωτεινή Παπαντωνίου.

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στα χρόνια που έζησε και έλαμψε ένας από τους πιο αγνούς ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Ένα βιβλίο γερά θεμελιωμένο σε πλούσια βιβλιογραφία, όπου ανασυντίθεται ολόκληρη η εποχή, αλλά και η προσωπική ιστορία του Μάρκου Μπότσαρη: τα χωριά του Σουλίου και ο Αλή Πασάς, οι Μποτσαραίοι και οι Τζαβελαίοι, οι γυναίκες και τα παιδιά, τα μπαϊράκια και τα καρυοφίλια, τα παλληκάρια και ο πολυμέτωπος αγώνας για την Ελευθερία.

Ο συγγραφέας Μιχάλης Λεβέντης, με την πολύπλευρη πορεία του ως φιλόλογος, δάσκαλος, ψυχολόγος και λογοτέχνης, δίνει μια σύγχρονη και πρωτότυπη προσέγγιση στην ιστορία του Μάρκου Μπότσαρη με οδηγούς το βόλι που τον σκότωσε και τη σημαία του ήρωα. Το έργο προλογίζει ο Γρηγόρης Νικηφ. Κοσσυβάκης, δικηγόρος και ιστορικός ερευνητής.

Στο ταξίδι αυτό ο Μιχάλης Λεβέντης δίνει επίσης τον λόγο σε γυναίκες συγγραφείς και ποιήτριες, όπως η πεζογράφος Μάρω Βαμβουνάκη, που μιλά εκ μέρους της κόρης του Μάρκου, και οι φιλόλογοι και συγγραφείς Αργυρώ Ορφανουδάκη, ως μια σύγχρονη γιαγιά που αφηγείται ποιητικά στην εγγονή της, και Δήμητρα Σταύρου που μιλά για τη γυναίκα του Μάρκου Μπότσαρη, Χρυσούλα.

Το βιβλίο συνοδεύεται από ακριβές ιστορικό χρονολόγιο, από έγκυρη βιβλιογραφική τεκμηρίωση καθώς και από πλούσιο φωτογραφικό και εικαστικό υλικό με χάρτες, ιστορικές φωτογραφίες και έργα τέχνης με τη συνεργασία δύο ακόμη καλλιτεχνών, του Μεσολογγίτη μουσικού και φωτογράφου Λεωνίδα Στούμπου και της ζωγράφου και αγιογράφου Φωτεινής Παπαντωνίου.

Η επιμέλεια της έκδοσης είναι της Σταυρούλας Σταμάτη.

Απόσπασμα από το βιβλίο:

«Eίµαι η σηµαία του Μάρκου Μπότσαρη. Με ανύψωσε στο Σούλι τον Οκτώβριο του 1820. Με τον Άη-Γιώργη να πατάει τον Δράκοντα ή µε τον Μάρκο να πατάει το Κακό. Και οι δύο νέοι, όµορφοι και αγνοί, για πάντοτε και παντού ολοζώντανοι. Πετούν στον χρόνο σαν τα πουλιά, πετούν και πέρα απ’ τον χρόνο σαν σύννεφα που δεν βλέπεις. Για µία καίρια στιγµή βούτηξαν το σώµα τους στο πιο βαθύ τους πιστεύω κι έπειτα το ανέσυραν άφθαρτο –ή πες: γονάτισαν τους όποιους φόβους τους µπροστά στον βαρύ τους σταυρό, γιατί τους ήθελαν αναστηµένους».

 Φωτογραφία από τον σταθμό μετρό "Botzaris" της πόλης των Παρισίων (από εδώ)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Μιχάλης Λεβέντης γεννήθηκε το 1952 στην Ελευσίνα, όπου µεγάλωσε, ζει και δραστηριοποιείται µέχρι σήµερα. Σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα (1975) και ψυχολογία στο Παρίσι (1985). Έχει εκδώσει βιβλία ποίησης και πεζογραφίας και έχει υπάρξει επιµελητής εκδόσεων. Εργάσθηκε ως εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση για 35 χρόνια: στο Γυµνάσιο και το Λύκειο Αστυπάλαιας (1985-1987) και στο 3ο Γυµνάσιο Ελευσίνας (1987-2020).

Για πληροφορίες, εκδηλώσεις, παρουσιάσεις επικοινωνήστε με την Κατερίνα Δανδουλάκη στο 210-52 38 305, εσωτ. 506.

Δεν υπάρχουν σχόλια: