ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Κοιμήθηκε ο θεολόγος Νικόλαος Σωτηρόπουλος


Φωτο από εδώ
Κοιμήθηκε στις 28 Αυγούστου 2014 ο θεολόγος Νικόλαος Σωτηρόπουλος, γνωστός για τον αντιαιρετικό του αγώνα, το χριστόφορο ήθος και την εν γένει εγκράτειά του.
Εγκρατής σε όλη του τη ζωή, άγαμος και ολιγαρκής, δεν έγινε μισθωτός, δεν απέκτησε περιουσία, ούτε άφησε υλικό πλούτο, μόνο πνευματικό και μάλιστα εις υπερθετικό βαθμό. Πολυγραφότατος και εκ των λαμπρότερων κηρύκων του θείου λόγου, συγκινούσε τα πλήθη των πιστών με τον απλό του και κατανοητό λόγο. Διηύθυνε για πολλά χρόνια την Ορθόδοξη Φιλανθρωπική Ιεραποστολική Χριστιανική Αδελφότητα Ο ΣΤΑΥΡΟΣ, όλα δε τα έσοδα από την διάθεση των βιβλίων του τα χορηγούσε σε αυτή.
Διέμεινε τα περισσότερα χρόνια στην Αθήνα, πλην των 4 τελευταίων που δοκιμάστηκε η υγεία του και διέμεινε στην Πάτρα, στις αδελφές του. Περιόδευσε κηρύττων στον απανταχού Ελληνισμό, σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία. Ήταν ο εμπνευστής και αθόρυβος πρωτεργάτης της ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Μήλου Αγιάς Πατρών.
Η εξόδιος ακολουθία εψάλη την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014 στην Ιερά Μονή Εισοδίων Θεοτόκου Μυρτιάς.
Ο Θεός ας τον κατατάξει εν σκηναίς δικαίων και να τον δοξάσει, εκεί που μικροί στο δέμας αποστατούντες άνθρωποι, τόλμησαν να τον αφορίσουν.
Σ.σ.: κοιμήθηκε την ίδια μέρα, που πριν ακριβώς τέσσερα χρόνια κοιμήθηκε και ο πνευματικός του πατέρας και αγωνιστής της Ορθοδοξίας π. Αυγουστίνος Καντιώτης.
Αιωνία του η μνήμη. Η Πατρίδα έχει πτωχότερη. 
Γ.Α.

Κλικ εδώ & εδώ
"Ν": Η είδηση στο αφιερωμένο σε αυτόν ιστολόγιο εδώ: ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ ΤΟ ΓΝΗΣΙΟΤΕΡΟ ΤΕΚΝΟ ΤΟΥ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ, Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Για τον αφορισμό του εδώ - η προσέγγιση των φίλων του βέβαια. Πολύ φοβούμαι όμως ότι έχουν δίκιο. Εδώ η δική του παρουσίαση για το θέμα.
Εδώ ενότητα με ομιλίες του στην πολύ σοβαρή ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος.

Ο Θεός ας τον αναπαύσει με τους αγίους Του. Οι εκκλησιαστικές μας κεφαλές αφόρισαν κάποτε αυτόν τον ορθόδοξο αγωνιστή, επειδή "ανατάραξε την Εκκλησία" ασκώντας έλεγχο στον αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας για θεολογικές θέσεις του.
Ακόμη και δίκιο να είχαν (που μακάρι να είχαν...), όμως συγχρόνως παραλείπουν να αφορίσουν - ή ακόμη και απλώς να ελέγξουν - ένα σωρό εχθρούς του Χριστού και του λαού Του, δηλωμένους ή κρυφούς, που κάνουν πραγματικά τεράστια ζημιά στο λαό του Θεού παραπλανώντας τον με κάθε τρόπο... Ας προβληματιστούμε λίγο, παρακαλώ, κι ας παρακαλέσουμε τον Κύριο να φωτίζει όλο τον κόσμο και προπαντός τους πνευματικούς ηγέτες μας.

Παρακαλούμε τη Μητέρα μας Εκκλησία να επιδείξει προς το ακραιφνώς ορθόδοξο - παρορμητικό έστω - τέκνο της (το οποίο αξιώθηκε και εκκλησιαστικής κηδείας) τη φιλανθρωπία που έχει επιδείξει και προς αιρεσιάρχες ακόμη και να άρει τον αφορισμό του, έστω και μετά θάνατον.

Δε θα ανεβάσω σχόλια σ' αυτή την ανάρτηση. Ευχαριστώ για την κατανόηση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 9.9.14 από αυτό το σεμνό άρθρο για τον άνδρα:
 
Ο αφορισμός δεν ήρθη ποτέ αλλά στην εξόδιο ακολουθία ήταν παρόντες (συμπροσευχόμενοι) τέσσερεις μητροπολίτες από αυτούς που έχουν δώσει μαρτυρία γενναίων: Ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο Αιτωλοακαρνανίας Κοσμάς, ο Κονίτσης Ανδρέας και ο Γόρτυνος Ιερεμίας.
Και λέω εγώ τώρα: Θα τους επιπλήξει αυτούς η Ι. Σύνοδος; Αν όχι, μάλλον πρέπει να αρθεί (έστω μεταθανατίως) ο αφορισμός.
Επίσης, ο Πειραιώς το 2012 (28 Μαρτίου, σε προηγιασμένη θεία λειτουργία) παρακαλεί θερμώς τον Ν.Σωτηρόπουλο " όπως μας παράσχητε και εισφέρητε λόγον οικοδομής και παρακλήσεως" δίχως να διστάσει να τον συστήσει ως μεγάλο άνδρα της πίστεως, ακραιφνή και δόκιμο θεολόγο, αγωνιστή και ήρωα της Εκκλησίας, σύγχρονο άγιο και πολλά άλλα που καθόλου δεν θα ανέπαυαν εκείνους που τον αφόρισαν!
Τέλος, ο Σωτηρόπουλος γινόταν δεκτός και από άλλους μητροπολίτες ως ομιλητής καθώς και από συλλόγους (θρησκευτικούς κυρίως).
Τί συμβαίνει λοιπόν μ'αυτόν τον "παράξενο" άνθρωπο;
Ίσως θα έπρεπε να μας πουν περισσότερα αυτοί που έχουν την ευθύνη των ποιμένων.
Γιατί αν όντως ήταν άξιος αποκοπής από το Σώμα της Εκκλησίας, θα πρέπει να σταματήσουν τα μνημόσυνά του και οι εγκωμιαστικοί λόγοι και μάλιστα να τιμωρηθούν όσοι συμμετέχουν σ'αυτά.
Αν όμως αδικήθηκε, δεν του οφείλουν συγνώμην και όλοι εμείς (ως μέλη της Εκκλησίας) μία μετάνοια;
Με την βεβαιότητα ότι ο Κύριός μας θα είναι και γι αυτόν σπλαχνικότερος των ανθρώπων και με την ελπίδα ότι η Διοικούσα Εκκλησία θα αρθεί πάνω από εγκόσμιες σκοπιμότητες και δεν θα βραδύνει να αποδώσει το δίκαιον, προσευχόμαστε για την ανάπαυση αυτού που φώναζε για τον Χριστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: