Στις 2 του Γενάρη, ανάμεσα σε άλλους αγίους (δες για όλους εδώ), γιορτάζονται δύο ορθόδοξοι άγιοι που, τουλάχιστον για μερικούς αδελφούς μας, έχουν ξεχωριστή σημασία: ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ και ο άγιος Μάρκος ο Κωφός.
Ο άγιος Μάρκος ο Κωφός
Ο άγιος ήταν μοναχός της βυζαντινής εποχής και κοιμήθηκε ειρηνικά. Για το βίο του δεν καταγράφονται πολλά στοιχεία.
Το απολυτίκιό του (το βασικό τροπάριο προς τιμήν του) λέει:
Την άνωθεν ήκουσας κλήσιν, υπάρχων κωφός· τα ώτα ευήκοα φωνή του Λόγου δεικνύς, ασκήσει διέλαμψας· πάντων καταφρονήσας των φθαρτών και ρεόντων, έδωκας σην καρδίαν τω Χριστώ εκουσίως. Προστάτα, θείε Μάρκε, κωφών, αυτοίς συμπαρίστηθι.
Σε νέα ελληνικά:
Άκουσες την ουράνια πρόσκληση, αν και κωφός· τα αφτιά σου φάνηκε ν' ακούνε καλά στη φωνή του Λόγου [=Χριστού]. Έτσι, περιφρονώντας όλα τα φθαρτά και προσωρινά, χάρισες με τη θέλησή σου στο Χριστό την καρδιά σου. Άγιε Μάρκε, προστάτη των κωφών, στήριξέ τους.
Ο Σύλλογος Κωφών Νομού Ρεθύμνης "Το Αρκάδι" οικοδόμησε το 2001 ένα όμορφο ναό προς τιμήν του αγίου στο χώρο της ιστορικής μονής Αρσανίου, λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο (μονή που τιμάται στο όνομα του αγ. Γεωργίου). Εκεί ο Σύλλογος πανηγυρίζει τον άγιο και τιμά και τον άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ (εικονίζονται μαζί στο προσκυνητάρι του ναού) κάθε χρόνο. Από εκεί και η εικόνα που δημοσιεύουμε.
Άγιοι ΑμεΑ
Με την ευκαιρία της αναφοράς στον άγιο Μάρκο, να επισημάνουμε ότι η αρχαία Εκκλησία και η ιστορική συνέχειά της -η Ορθοδοξία- τιμά πολλούς αγίους με σοβαρές αναπηρίες ή άλλα χρόνια προβλήματα υγείας.
Οι άγιοι αυτοί είναι άνθρωποι που ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΚΑΝ θαυματουργικά, αλλά η χάρη του Θεού, που συγκέντρωσαν μέσα τους με τη μεγάλη πίστη και αγάπη τους και με τη γενναία υπομονή στις αρρώστιες, τους έκανε χαρούμενους και δεν τους πείραζε πια το "πρόβλημά τους". Έτσι, δόξαζαν το Θεό και αγίαζαν, όπως οι μάρτυρες. Είναι κι αυτοί άγιοι μάρτυρες, αντίθετα με εκείνους που απελπίζονται, παραπονιούνται ενάντια στο Θεό και κλείνουν την καρδιά τους στους ανθρώπους λόγω της αρρώστιας τους. Τους πρώτους η αρρώστια τους βάζει στον παράδεισο, τους δεύτερους τους εμποδίζει να μπουν σ' αυτόν. Εύχομαι να είμαστε όλοι στην πρώτη ομάδα, αδελφοί μπλογκοναύτες.
Έχουμε, μεταξύ αυτών, και τον απόστολο Παύλο, που έπασχε από χρόνια ασθένεια και που ο Χριστός δεν την είχε πάρει απ' αυτόν, για να μην υπερηφανεύεται λόγω των απίστευτων υπερφυσικών χαρισμάτων που είχε λάβει. Μιλάει ο ίδιος γι' αυτό στη Β΄ επιστολή προς Κορινθίους, κεφάλαιο 12.
Το 10ο αιώνα ζει στην Κύπρο ο άγιος Ιωάννης ο Λαμπαδιστής, ο οποίος τυφλώνεται σε ηλικία 18 ετών από δηλητηριασμένο φαγητό. Παρόλα αυτά, ζει μια αγιασμένη ζωή -συχνά θεραπεύοντας άλλους με την προσευχή του- και αναδεικνύεται σε μεγάλο πνευματικό οδηγό και διδάσκαλο του νησιού (τιμάται 4 Οκτ.)!
O άγιος Στέφανος, Πρίγκιπας των Σέρβων και σύζυγος της Αλβανίδας αγίας Αγγελίνας, έζησε το 15ο αιώνα και τυφλώθηκε από τους Τούρκους σε ηλικία περίπου 25 ετών. Γιορτάζει 9 Οκτ. (ο βίος του).
Το 18ο αιώνα ζει ο άγιος Άνθιμος ο Τυφλός από το Ληξούρι της Κεφαλλονιάς (1727-1782, 4 Σεπτ.) -το Ληξούρι λοιπόν βγάζει και αγίους, υπόψιν, και είναι ευλογημένο, όπως και κάθε τόπος!...
Επίσης τέλη του 19ου αι., ώς τα πρώτα χρόνια του 20ού, έζησε ο άγιος Αγαπητός (ή Αγάπιος) ο Τυφλός, μέγας Γέροντας στο ρωσικό μοναστήρι του Βαλαάμ, ο βίος του οποίου κυκλοφόρησε πρόσφατα. Στο εξαιρετικό βιβλίο Πατερικόν της μονής Βαλαάμ (όπου γίνεται αναφορά και στον άγιο Αγαπητό) αναφέρεται και ένας άγιος Γέροντας, τετραπληγικός, που, όντας κατάκειτος σε πλήρη ακινησία, δόξαζε το Θεό και έλεγε πως άλλοι είναι που βρίσκονται σε πραγματικά δύσκολη κατάσταση.
Σε ηλικία 9 μηνών τυφλώθηκε από μηνιγγίτιδα η αγία Γερόντισσα Ξένη, ηγουμένη της μονής της Αγίας Τριάδας που ίδρυσε στην Αίγινα ο άγιος Νεκτάριος, πνευματική θυγατέρα του οποίου υπήρξε η αγία.
Σε ηλικία 9 μηνών τυφλώθηκε από μηνιγγίτιδα η αγία Γερόντισσα Ξένη, ηγουμένη της μονής της Αγίας Τριάδας που ίδρυσε στην Αίγινα ο άγιος Νεκτάριος, πνευματική θυγατέρα του οποίου υπήρξε η αγία.
Μεγάλη αγία του 20ού αιώνα (θαυματουργή ενώ ακόμα ζούσε) είναι η αγία Ματρώνα της Μόσχας, εκ γενετής τυφλή και για μεγάλο διάστημα της ζωής της παράλυτη στα πόδια.
Να αναφέρουμε εδώ τον άγιο Συμεών Κολμογκόρωφ, νεομάρτυρα επί κομουνισμού και καθισμένο σε αναπηρικό καροτσάκι (βιογράφο του αγίου Γαβριήλ του Πσκωφ, όπου και φωτο και βίος του), αλλά και τον άγιο Ιωακείμ του Κουδουμά ("Ιωακειμάκι"), ένα νάνο μεγάλο και θαυματουργό Γέροντα από τις Ρούπες Μυλοποτάμου νομού Ρεθύμνης, που ασκήτεψε στη μονή Κουδουμά (νότια νομού Ηρακλείου) και κοιμήθηκε το 1948 (βιογραφείται σε αυτό το βιβλίο).
Να μην ξεχάσουμε και τον άγιο Γέροντα Νικηφόρο το Λεπρό, που έζησε 50 χρόνια σε αντιλεπρικά κέντρα (Χίο & Αθήνα), εκεί αναδείχτηκε σε μεγάλο πνευματικό διδάσκαλο της ορθόδοξης αγιότητας και κοιμήθηκε τυφλός από την ασθένειά του στις 4 του Γενάρη του 1964 στο Νοσοκομείο Λοιμωδών, στην Αγία Βαρβάρα Αττικής (υπήρξε & Γέροντας του μεγάλου "Γελαστού αγίου" Ευμένιου Σαριδάκη).
Να μην ξεχάσουμε και τον άγιο Γέροντα Νικηφόρο το Λεπρό, που έζησε 50 χρόνια σε αντιλεπρικά κέντρα (Χίο & Αθήνα), εκεί αναδείχτηκε σε μεγάλο πνευματικό διδάσκαλο της ορθόδοξης αγιότητας και κοιμήθηκε τυφλός από την ασθένειά του στις 4 του Γενάρη του 1964 στο Νοσοκομείο Λοιμωδών, στην Αγία Βαρβάρα Αττικής (υπήρξε & Γέροντας του μεγάλου "Γελαστού αγίου" Ευμένιου Σαριδάκη).
Τέλος, συγκλονιστικές περιπτώσεις σύγχρονων αγιασμένων ανθρώπων με βαριές αναπηρίες καταγράφονται στο βιβλίο Γίνονται θαύματα σήμερα; (εκδ. Ορθόδοξος Κυψέλη, Θεσσαλονίκη - ως "θαύματα" υπονοούνται αυτοί οι άνθρωποι), όπως η Δήμητρα Κόντου [φωτο] και η Μαρία Στυλιανοπούλου ή "Μαρία η Ψηλή" (για την οποία δες εδώ και εδώ).
Μερικές ακόμη απόλυτα συγκλονιστικές περιπτώσεις αγιασμένων ανθρώπων με σοβαρές αναπηρίες (π.χ. νοητική στέρηση ή μυϊκή δυστροφία Duchenne) περιγράφονται στο βιβλίο του μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου Εκεί που δεν φαίνεται ο Θεός, για το οποίο δες εδώ. Σημειωτέον ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτού του βιβλίου διατίθενται για το πρόγραμμα περίθαλψης ασθενών τελικού σταδίου (hospice) της μητρόπολης Μεσογαίας.
"ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ. Ούτε τους γονείς μου δε λυπάμαι, που τόσο ταλαιπωρούνται μαζί μου, γιατί είναι κι αυτοί ευτυχισμένοι. Ο Θεός είναι δίπλα μας. Τι λέω; Είναι μέσα μας. Όλος ο Παράδεισος χωράει στο δωμάτιό μου" (λόγια εντελώς παράλυτου νέου προς το μητροπολίτη Νικόλαο, σελ. 98).
Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος πόνος, αρρώστια, υγεία: μια ορθόδοξη αντιμετώπιση, αγιασμένη, διδακτική για όλους μας. Ο Θεός να δίνει δύναμη, υπομονή, πίστη & αγάπη σε ασθενείς και συγγενείς ασθενών.
Ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ
Ο άγιος Σεραφείμ είναι ένας από τους κορυφαίους Γέροντες των Ρωσικών δασών και έζησε το 18ο και 19ο αιώνα (κοιμήθηκε το 1833). Θαυματουργός ενώ ακόμα ζούσε, έγινε ένα με τα πλάσματα και βοήθησε αμέτρητους ανθρώπους να πλησιάσουν το Χριστό (δες και αυτό το άρθρο). Αρκετοί μαθητές του αγίασαν επίσης, όπως οι αγίες ασκήτριες Αθανασία Λονγκάτσεβα, Πελαγία Ιβάνοβνα, Παρασκευή του Ντιβέγεβο και Μάρθα Σεμένοβνα (για τις τρεις τελευταίες δες εδώ).
Σύντομη βιογραφία του αγίου δες εδώ, ενώ αναλυτική βιογραφία του δες στη σελίδα της μονής που είναι αφιερωμένη σ' αυτόν & στον άγιο Αυγουστίνο Ιππώνος και βρίσκεται στο Τρίκορφο Δωρίδας - μια δραστήρια μονή, με πνευματικό τον π. Νεκτάριο Μουλατσιώτη, από την οποία μερικές φορές γίνονται ριψοκίνδυνες προσπάθειες, όπως οι Παπαροκάδες (αλλά που έναν αγράμματο σαν εμένα, πνευματικά αρχάριο, οι προσπάθειες αυτές τον συγκινούν).
Επίσης εδώ μπορείτε να απολαύσετε μια ωραία ταινία κινουμένων σχεδίων με τη ζωή του.
Ο άγιος Σεραφείμ έχει βιογραφηθεί από έναν άλλο μεγάλο άγιο, τον πνευματικό πατέρα της σύγχρονης Σερβίας Ιουστίνο Πόποβιτς, αλλά πρόσφατα κυκλοφόρησε μια νέα βιογραφία του, έργο της Μαρίνας Κουρτίδου, που θεωρείται επίσης εξαιρετική, με τίτλο Χριστός ανέστη, χαρά μου (ο χαιρετισμός που έλεγε στους ανθρώπους). Γι' αυτό το βιβλίο δες εδώ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Δείτε το Μικρό Αφιέρωμα στον άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ, στο blog Πέρα από το Άτομο, με αρκετά άρθρα και το απολυτίκιο του αγίου.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Δείτε το Μικρό Αφιέρωμα στον άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ, στο blog Πέρα από το Άτομο, με αρκετά άρθρα και το απολυτίκιο του αγίου.
ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΑΔΕΛΦΟΙ. ΑΜΗΝ.
Μπερδεύτηκα λιγο σε αυτο το άρθρο, διοτι γινεται αναφορα, σε διαφορετικους αγίους...σε διαφορετικες εποχες...σε ασθενεις που γιατρεύτηκαν....
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιγο μπερδεμένο αυτο το άρθρο...
τα άρθρα που ασχολουνται καθε φορα με εναν, το πολυ δυο αγίους ειναι πιο ευάγνωστα.
Μυρμιδόνας
Πολύ εμπεριστατωμενο , πλουσιο σε αναφορες και παραπομπές άρθρο. Σ'ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφή