Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Η Siemens εδώ και εβδομάδες ήθελε ανεμογεννήτριες στην (καμένη) Δαδιά;

 

Το αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα The Press Project. Στο Διαδίκτυο βρίσκεται παντού. Παρακαλώ, ρίξτε μια ματιά. Βάζουμε το ερωτηματικό στον τίτλο αυτής της ανάρτησης, για να είμαστε δίκαιοι, επειδή οι ανεμογεννήτριες είναι να τοποθετηθούν "δίπλα" στο Εθνικό Πάρκο και όχι μέσα. Όμως δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι πρόκειται για σύμπτωση. ΔΕΝ κατηγορούμε τη Siemens, αλλά όποιον είναι ο φυσικός και ηθικός αυτουργός και, φυσικά, το όλο σύστημα που εκτρέφει τέτοια φαινόμενα. Τι θα γίνει, πού θα πάει αυτός ο τόπος; Τώρα σίγουρα άρχισαν να το αναρωτιούνται και οι γύπες.


Η εφημερίδα Δημοκρατία στο σημερινό πρωτοσέλιδο κάνει λόγο για «επένδυση που ετοιμάζει η SIEMENS στη διακεκαυμένη ζώνη».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον της εν λόγω εταιρείας για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις θέσεις Πλατοράχη και Θυμαριά που βρίσκονται στα όρια των καμένων του Εθνικού Πάρκου». Συγκεκριμένα, άδεια για την κατασκευή και τη λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δίπλα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς έχει ζητήσει η θυγατρική της Siemens, Siemens Renewable Energy Α.Ε., μέσω της οποίας ο γερμανικός κολοσσός δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η φωτιά στον Έβρο, στο δάσος της Δαδιάς, συνεχίζει να καίει για 7η ημέρα ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι ανατριχιαστικός καθώς έχουν γίνει στάχτη έχουν γίνει περισσότερα από 34.000 στρέμματα. Οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς επικεντρώνονται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο. Την Τρίτη σημειώθηκε και μια νέα μεγάλη αναζωπύρωση στο νοτιοδυτικό μέτωπο, που οδηγεί προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης.

Στο ρεπορτάζ της η Δημοκρατία, αναφέρει πως σύμφωνα με έγγραφο, στις 6 Ιουλίου συνεδρίασε η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει τους όρους που περιέχει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Η γνωμοδότηση, που δημοσιεύτηκε στη Δι@ύγεια στις 20 Ιουλίου, αναφέρει πως η Siemens έχει ζητήσει να κατασκευάσει σταθμό, ισχύος 49MW, στη θέση «Πλατοράχη», κι έναν υποσταθμό 33/150kV στη θέση «Θυμαριά», αλλά και να πραγματοποιήσει έργα βελτίωσης-διάνοιξης εσωτερικής οδοποιίας ώστε να διασυνδέονται τα έργα. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, το έργο του γερμανικού κολοσσού χωροθετείται 4 χλμ. δυτικά του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου και 10 χλμ. νότια από το Δέλτα Εβρου.

Να σημειωθεί πως ο περιβαλλοντικός νόμος του Κώστα Χατζηδάκη, που ψηφίστηκε το 2020, έβαλε το πλαίσιο για την κατάργηση των 36 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και τη σύσταση ενός ενιαίου Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Αργότερα, με υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ένας από τους φορείς που καταργήθηκαν ήταν και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς.

Συγκλονιστικό είναι και έγγραφο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που δημοσιεύει η εφημερίδα, το οποίο ζητούσε τη διάθεση προσωπικού, οχημάτων και μηχανημάτων έργου, στις 22 Ιουλίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει μόλις την προηγούμενη ημέρα στο δάσος της Δαδιάς.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται στο έγγραφο, το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος είχε εκδώσει στις 20 Ιουλίου, δηλαδή μία μέρα πριν από την καταστροφική πυρκαγιά, «Ιδιαίτερο Προειδοποιητικό Σήμα» και καλούσε για «Λήψη μέτρων λόγω υψηλής επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών» και για τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Σαμοθράκης. Το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, μάλιστα, επισήμαινε ότι, σύμφωνα με τον χάρτη, η επικινδυνότητα ήταν εξαιρετικά υψηλή (κατηγορία 4) για την Τετάρτη 20 Ιουλίου και την Πέμπτη 21 Ιουλίου.

Ο χάρτης προέρχεται από την ανάρτηση Φωτιά στη Δαδιά: Έτοιμες οι Ανεμογεννήτριες της Siemens Μητσοτάκη! Κατάλαβες γιατί άφησε μόλις 4 δασοφύλακες για 800.000 στρέμματα Natura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου