Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

«Ορθοδοξία και Πολιτική: Ποιος ο λόγος της Εκκλησίας και της θεολογίας;»

 

Η εικ. από εδώ. Δεν ήξερα τι να βάλω, αλλά αυτή μου φάνηκε πολύ ταιριαστή (θα το έλεγαν και οι Πατέρες της Εκκλησίας αυτό)
 

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Καππές στην Romfea.gr
Θεολόγος (Κατ. Μεταπτυχ. Διπλώμ. της Χριστιαν. Ιστορίας).

"Ν": Διαβάστε επίσης, αν θέλετε, την ανάρτησή μας 

Το χριστιανικό κράτος

 

Αφού μελετήσουμε το κατωτέρω κείμενο, του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης (335-394 μ.Χ.), θα απαντήσουμε στα επόμενα ερωτήματα τα οποία θα μας δημιουργηθούν:

«Αλλά κι αν ακόμα προσφέρεις ελεημοσύνη, σαν προϊόν απάνθρωπης εκμεταλλεύσεως, δεν θα’ ναι καρπός των συμφορών των άλλων, γεμάτη δάκρυα και στεναγμούς;
Αν γνώριζε ο φτωχός από πού προσφέρεις την ελεημοσύνη, δεν θα τη δεχόταν γιατί θα αισθανόταν σαν να 'μελλε να γευθεί σάρκες αδελφικές και αίμα συγγενών του.

Θα σου πετούσε δε κατάμουτρα τούτα τα λόγια τα γεμάτα θάρρος και φρονιμάδα: Μη με θρέψεις, άνθρωπε, από τα δάκρυα των αδελφών μου. Μη δώσεις στο φτωχό ψωμί, βγαλμένο από τους στεναγμούς των άλλων φτωχών. Μοίρασε στους συνανθρώπους σου όσα με αδικίες μάζεψες και τότε θα παραδεχθώ την ευεργεσία σου.
Ποιο το όφελος, αν δημιουργείς πολλούς φτωχούς (με την εκμετάλλευση) κι ανακουφίζεις ένα (με την ελεημοσύνη); Αν δεν υπήρχε το πλήθος των τοκογλύφων (των εκμεταλλευτών γενικά), δεν θα υπήρχε ούτε η στρατιά των πεινασμένων. Ας διαλυθούν τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα κι όλοι θα αποκτήσουμε την οικονομική μας αυτάρκεια».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου