Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Θεός, Λογική & Επιστήμη (σειρά διαδικτυακών εκπομπών)

Μια σειρά διαδικτυακών εκπομπών από τον κ. Νικόλαο Μαυρομάγουλο (ΟΟΔΕ). Δημοσιεύουμε τα τρία πρώτα βίντεο. Παρακολουθήστε την στον παρόντα σύνδεσμο (link).



Εισαγωγή του συντάκτη:

Η Επιστήμη είναι η έρευνα του κτιστού. Η Θεολογία η αποκάλυψη του Ακτίστου (*). Και τα δύο μαζί, είναι τα δύο πόδια που βοηθούν κάποιον να σταθεί σωστά στον κόσμο, έχοντας καλή γνώση τού περιβάλλοντός του, αλλά και τού Πλάστη του. 
Σε αυτή την ενότητα θα συζητήσουμε θέματα που όχι μόνο δείχνουν την ενότητα επιστήμης και πίστης, αλλά επίσης είτε επιβεβαιώνουν τα ζητήματα τής πίστης, είτε βοηθούν σε εμβάθυνση τών πορισμάτων τής επιστήμης. Πιστεύουμε ότι, αν σε κάποιον λείπει το ένα από τα δύο αυτά πόδια, θα χωλαίνει στην κατανόηση τής πραγματικότητας και τού σκοπού τής ζωής. 
Για το θέμα αυτής της ενότητας μπορείτε να βρείτε πολύ περισσότερα στις ακόλουθες ενότητες τής ΟΟΔΕ: Επιστήμη και Πίστη, Περί Αθεϊσμού, Μαθήματα ορθής σκέψης.

(*) "Ν": Άκτιστο = αδημιούργητο ον (ο Θεός), ενώ κτιστό = δημιουργημένο (όλο το σύμπαν και γενικά τα δημιουργήματα του Θεού. Αυτή είναι η διάκριση των όντων κατά την ορθόδοξη πνευματική παράδοση (και όχι "ύλη και πνεύμα" ή "φυσικά και μεταφυσικά" κτλ).
 


"Ν": Στο ιστολόγιό μας μπορείτε να επισκεφτείτε:

Αθεΐα
Επιστήμη και Επιστήμονες

Πιο συγκεκριμένα:

Πώς ξέρουμε σίγουρα ότι υπάρχει Θεός;
Η άμεση γνώση του Θεού από τους ανθρώπους
Νευροθεολογία: Εγκέφαλος και πνευματική εμπειρία
Ιστορίες πλάνης: Ψεύτικα θαύματα και οράματα στην Ορθοδοξία
Η επιστημονική έρευνα για το Θεό
Θαυματουργοί άγιοι: αλήθεια ή μύθος;
Έκανε θαύματα ο γέροντας Παΐσιος ή όχι;

Ηθικισμός στην Ορθοδοξία; Όχι, ευχαριστώ!
Ένας πανεπιστημιακός γιατρός για ένα σύγχρονο άγιο Επιστήμη & Θρησκεία, Ορθολογισμός & Δόγμα
Ένας άθεος στο ίδιο τραπέζι με το Χριστό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου