Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Αληθινοί δράκοι (& η δρακοντοκτονία του αγίου Γεωργίου)


 
Πρόλογος: Σαν σήμερα, 23 Απριλίου 1821, έγινε η δραματική Μάχη της Αλαμάνας, κατά την οποία σκοτώθηκε ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, τραυματίστηκε ο Πανουργιάς και συνελήφθη ζωντανός ο μεγαλομάρτυρας της Επανάστασης Αθανάσιος Διάκος (εικ.), αλλά επίσης, το 1827, στη Μάχη του Φαλήρου φονεύθηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Εξομολογούμαι ότι δεν το γνώριζα, αλλά το άκουσα πριν από λίγο στο ραδιοσταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας.
Ας είναι αιώνια η μνήμη τους και του χρόνου λεύτεροι. Αμήν.

Η αχειροποίητη εικόνα του αγ. Γεωργίου του Ζωγράφου, από την οποία πήρε το όνομά της η Μονή Ζωγράφου του Αγ. Όρους (δες εδώ) 

Το ιστολόγιό μας έχει εκφράσει την άποψη ότι η δρακοντοκτονία του αγίου Γεωργίου δεν συνέβη, αλλά αποτελεί αντανάκλαση του μύθου του Περσέα και της Ανδρομέδας, που πρέπει να κατανοηθεί αλληγορικά, ως πνευματική νίκη του αγίου ενάντια στις δυνάμεις της βίας, του σκότους και του θανάτου. Γράφαμε μάλιστα εκεί ότι δεν υπάρχουν δράκοι και ότι "ο "δράκος του Κομόντο" είναι η μόνη πιθανότητα ιστορικότητας του περιστατικού, αλλά είναι απίθανο να εμφανίστηκε εδώ από την Ινδονησία".

Από μελετητές της αγιολογίας έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι κάποιες περιπτώσεις δρακοντοκτονίας σε βίους αγίων ίσως αφορούν σε πραγματικά θηρία, όπως γιγάντιους (ενν. πολύ μεγαλόσωμους) κροκόδειλους. Πρέπει πάντως να παρατηρήσουμε ότι τέτοια πλάσματα συναντώνται στη φύση. Ασχέτως της ιστορικής ή συμβολικής βάσης του περιστατικού με τον άγιο Γεώργιο (το οποίο, όπως γράφαμε, έχει περάσει στην εικονογραφία, αλλά όχι στην υμνογραφία προς τιμήν του αγίου και δεν το συναντούμε στις πρώιμες απεικονίσεις και βιογραφίες του), βρήκαμε μερικά πράγματα, που θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας ως συμβολή στο γενικό προβληματισμό επί του θέματος, μέρα που είναι (23 Απριλίου 2020, εορτή του αγίου Γεωργίου).

Για το 1ο βίντεο ένας σχολιαστής γράφει ότι ορισμένα πλάνα τα θεωρεί αυθεντικά, ενώ άλλα photoshop (πλαστά). Δεν μπορώ να το κρίνω. Υπόψιν ότι παρόμοια βίντεο (με υπερμεγέθη φίδια) θα βρείτε κι άλλα στο διαδίκτυο.

 


Ο πύθωνας αυτός - 7,5 μέτρων - πέθανε, όπως διαβάζουμε αναλυτικά εδώ.

Άλλη περίπτωση:

Ινδονησία: Άντρας πάλεψε και σκότωσε γιγάντιο πύθωνα 8 μέτρων, και τον έφαγε μαζί με τους συγχωριανούς του

Πάμε παρακάτω: 

Ο βόας συσφιγκτήρας φτάνει τα 5 με 6 μέτρα. Σίγουρα υπάρχουν και μεγαλύτεροι. Η ανακόντα φτάνει τα 7 μέτρα. Δεν έχουμε στην περιοχή μας βέβαια τέτοια φίδια. Μήπως υπήρξαν κάποτε ή υπήρξε κάτι αντίστοιχο;
Ο κροκόδειλος του Νείλου φτάνει τα 5 μέτρα και το βάρος του τα χίλια κιλά.
Από το ίδιο λήμμα:
Αμερικάνικοι κροκόδειλοι φτάνουν τα 7,5 μέτρα και ενίοτε κολυμπούν και στη θάλασσα.
Ο Κροκόδειλος της θάλασσας (Κροκόδειλος ο πορώδης - Crocodylus porosus) πατρίδα του έχει τις νότιες Ινδίες. Έχει διαδοθεί σ' όλα τα γύρω νησιά και τις παραλίες. Σύμφωνα με μερικές πληροφορίες, έχουν εμφανιστεί ζώα που το μήκος τους ξεπερνούσε τα 10 μέτρα. Ζει κοντά στις ακτές, αλλά κολυμπά και στην ανοιχτή θάλασσα και μάλιστα σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Κολυμπώντας φτάνει μέχρι τις ακτές της Αυστραλίας, όπου κι αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τους κολυμβητές και τους ψαράδες. Οι κροκόδειλοι αυτοί επιτίθενται εναντίον του ανθρώπου και πολλοί από αυτούς είναι ανθρωποφάγοι. 

Παρ' όλα αυτά, γενικά επιμένουμε στην άποψη ότι η δρακοντοκτονία του αγίου Γεωργίου είναι αλληγορικός μύθος και όχι ιστορικό γεγονός. Υπάρχουν πολλοί δρακοντοκτόνοι άγιοι και είμαι βέβαιος ότι κάποιες περιπτώσεις αφορούν πραγματικές αναμετρήσεις με σαρκοβόρα τέρατα. Εξάλλου, ιστορίες δρακοντοκτονιών παραδίδονται και εκτός των συναξαρίων της Εκκλησίας - γνωστή η περίπτωση ενός Κρητικού, που σκότωσε ένα (επικηρυγμένο από το βασιλιά Όθωνα) τεράστιο φίδι στην περιοχή της Αθήνας και, ως αμοιβή, ζήτησε μόνο το προνόμιο να κυκλοφορεί με τα όπλα του. Το περιστατικό το είχα διαβάσει παλαιότερα και τώρα το γράφω από μνήμης, δεν κατόρθωσα να βρω κάτι στο διαδίκτυο.


Εικ. από το διαδίκτυο, με σκηνές από την εμφάνιση του αγίου μπροστά στον Διοκλητιανό, τη φυλάκιση και το μαρτύριό του.

Στη βιογραφία του αγίου Γεωργίου υπάρχουν στοιχεία πολύ σημαντικότερα από το επεισόδιο της δρακοντοκτονίας: αγάπη, ανδρεία, πίστη, εντιμότητα, αυταπάρνηση, υπομονή και αντοχή... Ας επικεντρωθούμε σ' αυτά και στα μηνύματα και υποδείγματα που προσφέρουν για τη βελτίωση της ζωής μας και ολόκληρης της κοινωνίας και ας αφήσουμε τα εντυπωσιακά αλλά αμφίβολα επεισόδια σε δεύτερη μοίρα.
Εξάλλου υπάρχουν άφθονα θαύματα και στο βίο του αγίου αλλά και στους επόμενους αιώνες, με εμφανίσεις και παρεμβάσεις του, ακόμη και σε μουσουλμάνους!... Και αυτά, ας μου επιτραπεί να πω ότι τα αποδέχομαι ως αληθινά.
Ας είναι βοήθειά μας λοιπόν ο μεγάλος μας άγιος Γεώργιος και ας προστατεύει όλο τον κόσμο, ασθενείς και υγιείς, πιστούς και "απίστους".
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Συμπλήρωμα
 

Τελικά, υπάρχουν δράκοι;
Σε επείγουσα αναζήτηση Δρακοντοκτόνων
Αφιέρωμα στον άγιο Γεώργιο & σκέψεις για τη δρακοντοκτονία (σε αυτή την ανάρτηση είχαμε παραπέμψει στην αρχή του παρόντος)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου