Πέμπτη 21 Αυγούστου 2025

Περί Χρυσόστομου Σταμούλη



Δεν μου αρέσει να επικρίνω ανθρώπους και μάλιστα ορθοδόξους. Πιστεύω ότι όλοι κάνουμε λάθη αλλά και από όλους κάποιος έχει να πάρει κάτι ωφέλιμο, αρκεί να λειτουργεί "σαν τη μέλισσα".

Αυτές τις μέρες παρατηρούμε, ως συνήθως, από τη μια την εξιδανίκευση του καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης Χρυσόστομου Σταμούλη, που κοιμήθηκε στις 18 Αυγούστου 2025, από την άλλη την πλήρη αποδόμησή του. Και όντως πιστεύουμε ότι ο Σταμούλης έκανε λάθη. Στην προσπάθειά του να "μιλήσει τη γλώσσα της εποχής μας" (προς το συμφέρον του ανθρώπου) πιστεύω πως ξέφυγε από αλήθειες της πίστεως. Ας μας επιτραπεί, από την άλλη, να είμαστε λιγότερο αυστηροί μαζί του από ορισμένους αδελφούς μας. Αν μας συγχωρούν γι' αυτό, δόξα τω Θεώ. Αν όχι, δεν πειράζει, εμείς τους συγχωρούμε.

Ξεκινάμε με τα παρακάτω λόγια, από ένα άρθρο σφόδρα επικριτικό προς αυτόν. Λέει: "Η μνήμη του κάθε ανθρώπου αξίζει σεβασμό· κι εμείς ελπίζουμε ότι ο καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης, λίγο πριν αφήσει τον κόσμο τούτο, βρήκε τον δρόμο της μετάνοιας. Όμως το έργο του, οι θέσεις και οι δημόσιες τοποθετήσεις του, μένουν πίσω. Και εκεί δεν χωράει σιωπή: γιατί οι ιδέες δεν θάβονται με τον άνθρωπο, αλλά συνεχίζουν να δηλητηριάζουν".

Είναι από το άρθρο Θεολόγος χωρίς Θεολογία: Ο καθηγητής που πολέμησε την Παναγία και βρήκε καταφύγιο στη μασονία

Μπορείτε να το διαβάσετε. Ομοίως και τα παρακάτω: Αἱρετικὲς Διδασκαλίες τοῦ Καθηγητῆ Χρυσοστόμου Σταμούλη 

Καθηγητής Θεολογίας Χρ. Σταμούλης: Πρόταση για Θεία Ευχαριστία με εμβαπτισμένο άρτο λόγω Covid

Ακούμε: 

Χρυσόστομος Σταμούλης, Είναι η Θεολογία επιστήμη; Και ποια η θέση της στον σύγχρονο κόσμο; (Podcast)

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι; | Chrysostomos Stamoulis | TEDxLamia

Ομιλίες του Σταμούλη περί Καζαντζάκη:

Salvatores Dei. Νίκος Καζαντζάκης και Ορθόδοξη παράδοση

Το πρόσωπο του Χριστού στο Ν. Καζαντζάκη

Θα ήθελα να σταθούμε χωρίς θυμό, χωρίς φωνές και αγανάκτηση απέναντι στο πρόσωπο του καθηγητή Σταμούλη. Γενικά η εποχή μας είναι εποχή αγανακτισμένων χριστιανών. Τόσο αγανακτισμένων, που πολλές φορές λιθοβολούν και ορθοδόξους που απλώς δεν τους μοιάζουν 100%. Την ίδια αγανάκτηση βλέπω τώρα και για το Σταμούλη. Όχι λιθοβολισμό, παρακαλώ. Αν μπορείς, διάβασε και άκουσέ τα νηφάλια και απλώς κάνε μια προσευχή για τον άνθρωπο. Αυτό αρκεί.

Κείμενο που εξιδανικεύει τον τεθνεώτα:

Το ύστατο χαίρε στον Χρυσόστομο Σταμούλη

Ως θεολόγο δεν τον συμπαθούσα. Ως άνθρωπο, αναγνωρίζω ότι προσπάθησε να βοηθήσει. Ας είναι αναπαυμένος και ας συγχωρεθούμε κι εμείς από το Θεό για τις αμαρτίες μας. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου