Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Παρηγοριά και στήριγμα για τον λαό οι Αγιοκατατάξεις των Οσίων Γερβασίου και Αθανασίου του νέου – Ωδές πνευματικές σε Πάτρα και Μαρούσι

 

Μεγάλη είναι η πνευματική χαρά μετά την χθεσινή αναγγελία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι δύο οσιακές μορφές του 20ου αιώνα, ο Γέροντας Γερβάσιος Παρασκευόπουλος και ο Ιερομόναχος Αθανάσιος Χαμακιώτης, ενεγράφησαν στις Αγιολογικές Δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας και πλέον ανήκουν και επίσημα στην χορεία των Αγίων της Εκκλησίας μας. 

orthodoxia news agency

Χαρμόσυνα υποδέχθηκαν το γεγονός οι Ιερές Μητροπόλεις Πατρών και Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος. Άρρηκτα συνδεδεμένος με την πόλη της Πάτρας ο Όσιος Γερβάσιος, ταυτισμένος με το Μαρούσι και την Παναγία Νερατζιώτισσα ο Όσιος Αθανάσιος ο νέος. Χαρμόσυνα ήχησαν οι καμπάνες στην αναγγελία της είδησης. Θερμές ευχαριστίες προς το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και τον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο προσωπικά, εξέφρασαν οι Ποιμενάρχες των δύο Μητροπόλεων, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες κ. Χρυσόστομος και κ. Κύριλλος.

Σε κάθε εποχή, επειδή «ο Χριστός χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας» (Εβρ. 13, 8), ο Κύριος αναδεικνύει Αγίους, οι οποίοι ζουν και κινούνται ανάμεσά μας, παρηγορώντας τον λαό Του και στηρίζοντας με τις ευχές τους την οικουμένη. Αυτό επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά με τις Αγιοκατατάξης των δύο νέων Αγίων της Εκκλησίας. Ο πνευματικός πόθος ετών επισφραγίστηκε με την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η Τιμία Κάρα του Οσίου Αθανασίου του νέου (Χαμακιώτη)

Ωδές πνευματικές

Οι πρώτες λατρευτικές εκδηλώσεις για τους νέους Αγίους ξεκίνησαν ήδη. Το απόγευμα της Πέμπτης 16 Νοεμβρίου 2023, πλήθος Ιερέων και Μοναχών και ευσεβών Χριστιανών, Πατρέων και άλλων, κατέκλυσε τους χώρους των Κατασκηνώσεων του π. Γερβασίου, στην Αγία Παρασκευή των Συχαινών, όπου ετελέσθη, σε κλίμα ιερού ενθουσιασμού και βαθειάς συγκινήσεως, ο πρώτος Εσπερινός του Οσίου Γερβασίου των Πατρών.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, με την συμμετοχή πολλών Ιερέων και Διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεώς Πατρών.

Στην ομιλία του, συγκινημένος, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στη βιοτή του Οσίου Γερβασίου ενώ μίλησε για τις ενέργειες προς αγιοκατάταξη του Αγίου Γερβασίου και με ευγνωμοσύνη αναφέρθηκε στο σεπτό πρόσωπο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος εισηγήθηκε στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την κατάταξη στις δέλτους των Αγίων, του π. Γερβασίου. Εκάλεσε δε όλους να ψάλουν την φήμη του Πατριάρχου.

Ωδές πνευματικές, όμως, εξέπεμψαν και από την Ιεράς Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος. “Η Ιερά Μητρόπολίς μας αγάλλεται και χαίρει εις την ακοήν της ανωτέρω Αποφάσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο εορτασμός της μνήμης αυτού ορίστηκε την 17ην Αυγούστου εκάστου έτους, ημέρα της οσιακής του κοιμήσεως, και την 23ην Οκτωβρίου, ημέρα της ανακομιδής των ιερών αυτού λειψάνων”, αναφέρει η ανακοίνωση για την αναγγελία της Αγιοκατατάξεως.

Σειρά λατρευτικών Συνάξεων έχει προγραμματίσει η Ιερά Μητρόπολη οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 24 Νοεμβρίου από το Ιερό Ησυχαστήριο Παναγίας Φανερωμένης Ροδοπόλεως. Εκεί θα λάβει χώρα η τοποθέτηση των Ιερών Λειψάνων του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Αθανασίου του νέου του εν Αμαρουσίω και Ροδοπόλει στο Καθολικό και τέλεση Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού.

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα

Ιδιαίτερη είναι η χαρά όμως και στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων καθώς ο Όσιος Αθανάσιος ο νέος υπήρξε αδελφός της Μονής και διέμεινε σε αυτή για περίπου 25 χρόνια.

 

Ο όσιος Αθανάσιος ο νέος

Όσιος Γερβάσιος: Σημειοφόρος και θαυματουργός εν ζωή

Ξεκίνησε μικρό και καταφρονεμένο, φτωχό και πονεμένο παιδί, από την Γρανίτσα της Γορτυνίας, όπου γεννήθηκε το 1877 για να φτάσει μετά από πολλούς κόπους και δάκρυα και στεναγμούς, στην πόρτα του αοιδίμου Μητροπολίτου των Πατρών Ιεροθέου, ο οποίος έγινε ο προστάτης του και φύλακας άγγελός του.

Η γνωριμία του νεαρού Γεωργίου, μέτεπειτα π. Γερβασίου, με τον Άγιο Νεκτάριο, στην κηδεία του Ιεροθέου, ήταν οικονομία θεία για την πορεία του π. Γερβασίου, ως μαθητή της Ριζαρείου, ως Φοιτητού της Θεολογικής Σχολής, ως Στρατιωτικού Ιερέως, ως Καθηγητού θεολόγου, ως Ιεροκήρυκος και Πρωτοσυγκέλλου στην Πάτρα και στην Αθήνα, ως Ηγουμένου και Πνευματικού, ως προστάτου των ορφανών και πενήτων, ως υπερασπιστού των αδικουμένων και των Προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας και του Πόντου, ως ιδρυτού των Κατηχητικών Σχολείων και Κατηχητικών Νηπιαγωγείων, των Κατασκηνώσεων και των συσσιτίων σε χρόνους και καιρούς δύσκολους για την Πατρίδα μας, ως σημειοφόρου και θαυματουργού εν όσω ζούσε, αλλά και μετά την προς Κύριον αγία μετάσταση  του, στις 30 Ιουνίου 1964.

Δείτε επίσης: Στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας ο Γέροντας Γερβάσιος Παρασκευόπουλος – Η Πάτρα πανηγυρίζει για τον νέο Άγιο

Όσιος Αθανάσιος ο νέος: Από την Αγία Λαύρα στη Νερατζιώτισσα του Αμαρουσίου

Γεννήθηκε το 1891 σ’ ένα μικρό χωριό της επαρχίας Καλαβρύτων, την Τουρλάδα. Γόνος πτωχής αλλ’ ευσεβούς πολυτέκνου οικογενείας, από μικρός αγάπησε τον Χριστό και την Εκκλησία Του. Του άρεσε από την παιδική του ηλικία να επισκέπτεται τα διάσπαρτα εξωκκλήσια του χωριού του, ν’ ανάβει τα καντήλια και να προσεύχεται. Οι συγχωριανοί του του έλεγαν πως θα γίνει παπάς και συνεβούλευαν τα παιδιά τους να μοιάσουν στον Γιώργο, μετέπειτα Ιερομόναχο Αθανάσιο.

Στις 20 Ιουλίου του 1906 άφησε το χωριό του και με την συγκατάθεση των γονιών του αφιερώθηκε στο φημισμένο Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Τον Οκτώβριο του 1913 εκάρη Μοναχός λαμβάνοντας το όνομα Αθανάσιος.

Το 1916 ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Τιμόθεος, τον χειροτόνησε διάκονο και την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού το 1926, σε ηλικία 30 ετών, τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Χωρίς να μειώσει καθόλου τον πνευματικό του αγώνα, για δέκα ολόκληρα χρόνια επιτελεί τα ιερατικά του καθήκοντα, προσφέροντας παράλληλα και τις υπηρεσίες του ως ηγουμενοσυμβούλου της Μονής.

Στις 18 Ιανουαρίου του 1930 χειροθετείται Πνευματικός, λαμβάνοντας και το καθιερωμένο «Ενταλτήριον Γράμμα». Ως εξομολόγος ήταν ταυτόχρονα και παιδαγωγός, φωτισμένος από την χάρη του Θεού.

Έπειτα από είκοσι πέντε χρόνια διακονίας στη Μονή της μετανοίας του, στην Αγία Λαύρα, αναγκάζεται για λόγους υγείας (προσεβλήθη από πλευρίτιδα) να έλθει στην Αθήνα, αναζητώντας καλύτερο κλίμα. Για μερικούς μήνες προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Ναό της Αναλήψεως του Σωτήρος, μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, στον Βύρωνα. Εδώ γνωρίζεται με τον Γέροντα Ιερώνυμο, με τον οποίο συνδέεται πνευματικά. Το Φεβρουάριο του 1933, τοποθετείται στο Βιλλιαρί, κοντά στην Μάνδρα Αττικής στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου υπηρετεί για τρία χρόνια. Έχοντας πιά θεραπευθεί από την βρογχοπνευμονία, επιδόθηκε με ένθεο ζήλο στα λειτουργικά, κηρυκτικά και εξομολογητικά του καθήκοντα. Τον Οκτώβριο του 1936, ο τότε Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος Ιάκωβος τον τοποθετεί ως εφημέριο στο μικρό εκκλησάκι της Παναγίας Νερατζιωτίσσης του Αμαρουσίου, χτισμένο στα τέλη του 16ου αιώνος, το οποίο ανήκει στο Ταμείο Ασφαλίσεως Κληρικών Ελλάδος. Εκεί υπηρετεί επί είκοσι επτά συνεχή έτη.

Mε την τοποθέτησή του στη Νερατζιώτισσα αρχίζει η πιο δημιουργική περίοδος της ζωής του Γέροντος Αθανασίου.

Για τον Άγιο Αθανάσιο έγραψε πριν λίγα χρόνια ένα βιβλίο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος με τίτλο «Ιερομόναχος Αθανάσιος Χαμακιώτης – Στα βήματα της Αγιότητας».

“Η φιλανθρωπία και η ελεημοσύνη του ήταν απαράμμιλη. Τα χρήματα δεν ήθελε ούτε να τα αγγίζει. Όταν του έδιναν χρήματα κοίταζε πώς να τα διώξει. Γρήγορα γίνονταν παρανάλωμα της αγάπης. Έτρεχε σε φτωχούς και αρρώστους, σε παράλυτους. Τους βοηθούσε όχι μόνον χρηματικά, αλλά και τους περιποιόταν ο ίδιος. Σε λίγο καιρό η Νερατζιώτισσα είχε γίνει ένα φιλανθρωπικό κέντρο. Έλεγε μάλιστα σ’ ένα κήρυγμά του: «Παιδί, ξέρεις τί γίνεται με την ελεημοσύνη; Δίνει ο κόσμος κουρελόχαρτα και αγοράζει τον Παράδεισο».”, σημειώνει, μεταξύ άλλων, στο βιβλίο του ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος.

Δείτε επίσης: Ο Μητροπολίτης Αργολίδος για τον Ιερομόναχο Αθανάσιο Χαμακιώτη

 


Ο
βουλευτής Αχαΐας της «ΝΙΚΗΣ» Σπύρος Τσιρώνης για την Αγιοκατάταξη του π. Γερβασίου: «Τιμή Αγίου, μίμηση Αγίου»
 
 
Ο βουλευτής Αχαΐας της «ΝΙΚΗΣ» Σπύρος Τσιρώνης αναφέρει στη δήλωσή του:

Με βαθύτατη χαρά και συγκίνηση πληροφορηθήκαμε το σημαντικό γεγονός της Αγιοκατάταξης του Πατρός Γερβασίου Παρασκευόπουλου.
Ο Άγιος Γερβάσιος, κληρικός και θεολόγος, θεωρείται μια από τις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας της Πάτρας.
Διετέλεσε Ηγούμενος της Μονής Γηροκομείου Πατρών, καθώς και Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Κατέστη ιδιαίτερα αγαπητός λόγω της προσφοράς του στους Μικρασιάτες πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Πάτρα, αλλά και για τη βοήθεια που προσέφερε στους πένητες και περιθωριακούς πολίτες της εποχής. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, υπήρξε στήριγμα και παρηγορία για τον λαό.

Συνδεδεμένος πνευματικά με τον Άγιο Νεκτάριο, έλαμψε με την ζωή, την διδασκαλία και το πλούσιο ποιμαντικό του έργο, στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών και εκτός των ορίων της. Ένα από τα σημαντικότερα ευεργετήματά του είναι ότι υπήρξε ο ιδρυτής των Κατηχητικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα.

Ο Πατραϊκός Λαός σεμνύνεται, γιατί λίγες μέρες πριν τον εορτασμό του Πολιούχου του, η Μητέρα Εκκλησία, μετά από τις άοκνες προσπάθειες της Μητρόπολης Πατρών, κατέταξε στη χορεία των Αγίων τον αγαπημένο του πνευματικό οδηγό, τον πατέρα Γερβάσιο.
«Τιμή Αγίου, μίμηση Αγίου». Ας ακολουθήσουμε τις πνευματικές του διδαχές και ας έχουμε την ευχή του και την ευλογία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου