«Έχω κάνει τάμα στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, στον Πανορμίτη στη Σύμη, για να κολυμπήσω έως εκεί αφενός για να τον τιμήσω και αφετέρου για να ξεπεράσω τους φόβους που είχα από μικρό παιδί. Θέλω να δείξω ότι οι αθλητές με αναπηρία έχουν μεγάλες δυνατότητες. Δεν διαφέρουν από τους υπόλοιπους αρτιμελείς αθλητές και όποτε έχουν την ευκαιρία μπορούν να δείξουν τις ικανότητές τους» ανέφερε ο ίδιος στην εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια» και πρόσθεσε:
«Θα ξεκινήσω από την παραλία Κάτω Πέτρες, στη Ρόδο, και αφού κολυμπήσω, θα φτάσω στο λιμάνι, μπροστά από την είσοδο του μοναστηριού του Πανορμίτη. Η διαδρομή αυτή έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 6 Νοεμβρίου. Δεν γνωρίζω εκ των προτέρων πόση ώρα ακριβώς θα κάνω, επειδή οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες».
Όπως λέει: «Με συγκίνησε ιδιαίτερα το γεγονός πως τα μπουκάλια, ταξιδεύοντας από διάφορα μέρη της γης, όταν είναι για καλό σκοπό και ζητάνε τη βοήθεια του Αρχάγγελου Μιχαήλ, καταλήγουν στον Πανορμίτη. Η πρώτη φορά που επισκέφτηκα το μοναστήρι ήταν φέτος στις 15 Σεπτεμβρίου, όταν κολυμπήσαμε δοκιμαστικά μαζί με την ομάδα που θα με ακολουθήσει στις 6 Νοεμβρίου από τη Ρόδο στον Πανορμίτη. Δεν μπορούν να βγουν από μέσα μου οι λέξεις για να σας περιγράψω πώς ένιωσα εκείνη τη στιγμή! Αντικρίζοντας την εικόνα του Αρχαγγέλου είχα χάσει τα λόγια μου. Συγκλονίστηκα από την εικόνα του και μόνο! Με όσους ανθρώπους από εκείνα τα μέρη έχω μιλήσει, όλοι μου έδωσαν την εξής συμβουλή: “Πίστεψε στον Πανορμίτη και αυτός θα σε αφήσει να τερματίσεις”.
Αυτό που λέω σε όλους είναι να μου επιτρέψουν ο Θεός και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ να κολυμπήσω και να φτάσω στο μοναστήρι. Μόλις πατήσω στη στεριά, αμέσως θα κατευθυνθώ στο μοναστήρι, θα προσκυνήσω την εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και θα του αφήσω το χρυσό μετάλλιό μου, που είχα κερδίσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2017, στο Μεξικό. Η διάκριση αυτή σε εκείνο το πρωτάθλημα είχε επιτευχθεί, αφότου είχα αναρρώσει από έναν σοβαρό τραυματισμό. Χάρη στην πίστη και στις προσευχές μου ο Θεός με έκανε καλά. Με βοήθησε να ξαναπερπατήσω, πήρα μέρος στους αγώνες και πέτυχα τον στόχο μου».
«Πιστεύω πολύ στον Θεό και προσεύχομαι συνεχώς στους αγίους» υπογραμμίζει ο χρυσός παραολυμπιονίκης, ενώ αναφέρει και τα εξής:
«Από μικρό παιδί έμαθα χάρη στην οικογένειά μου να πιστεύω στον Θεό, στην Παναγία και στους αγίους. Είμαστε όλοι μας απλοί άνθρωποι. Και η δυνατότητα που έχουμε οι περισσότεροι άνθρωποι είναι όταν ξυπνάμε να λέμε “Δόξα σοι ο Θεός” και να προσευχόμαστε για να πάει καλά η ημέρα μας. Επισκέπτομαι συχνά το Αγιον Ορος και τις Ιερές Μονές Φιλοθέου, στο κελί του Αρχαγγέλου στις Καρυές κ.α. Στο Αγιον Ορος βρίσκεται και ο πνευματικός μου πατέρας. Η πλέον αγαπημένη μου ρήση είναι το “αγάπα τον πλησίον σου”. Δεν έχω τη δυνατότητα και δεν θα μπορούσα ποτέ να φτάσω το πρότυπο ενός αγίου. Εκτιμώ τον γέροντα Παΐσιο και τον π. Ιάκωβο Τσαλίκη, από την Εύβοια, και προσεύχομαι σε αυτούς, ενώ τόσο ο γιος όσο και η κόρη μου είναι ταμένοι στον Αρχάγγελο Γαβριήλ και στον Άγιο Ραφαήλ» σημειώνει ο κ. Ταϊγανίδης.
*****
Ο παραολυμπιονίκης Χαράλαμπος Ταϊγανίδης διένυσε απόσταση 25 μιλίων κολυμπώντας, προκειμένου να εκπληρώσει το τάμα του.
Συγκεκριμένα, ο αθλητής κολύμπησε την Παρασκευή (4/11), από τη Ρόδο μέχρι την Ιερά Μονή Πανορμίτη της Σύμης, προκειμένου να παραδώσει το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Μεξικό, στον Αρχάγγελο Μιχαήλ της Σύμης.
Ο παραολυμπιονίκης της κολύμβησης ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Ρόδο λίγο μετά τις 7 το πρωί ενώ στο πλευρό του βρισκόταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Καπελλάκης και ο χρυσός Ολυμπιονίκης, Πύρρος Δήμας.
Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, στα 41 του χρόνια κατάφερε να εκπληρώσει το τάμα του, φτάνοντας στην Ιερά Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτου στις 5.10, όπου έγινε δεκτός με επευφημίες και χειροκροτήματα από τους προσκυνητές.
Χαράλαμπος Ταϊγανίδης: «Η τουρκική ακταιωρός ερχόταν κατά πάνω μας»
«Ήμασταν στα χωρικά μας ύδατα. Όταν είσαι μέσα στο σπίτι σου προχωράς με ασφάλεια, δεν χρειάζεσαι αστυνομικό» σχολίασε ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης.
Για το ασύλληπτο περιστατικό με την τουρκική ακταιωρό να τον παρενοχλεί ενώ προσπαθούσε να εκπληρώσει το τάμα του να κολυμπήσει από τη Ρόδο στη Σύμη μίλησε το πρωί του Σαββάτου ο Παραολυμπιονίκης Χαράλαμπος Ταϊγανίδης.
Σε βίντεο ντοκουμέντο, μάλιστα, από το σκάφος στο οποίο επέβαινε η Αφροδίτη Σκαφιδά που στήριζε τον Έλληνα Παραολυμπιονίκη μαζί με τον Πύρρο Δήμα, έχει καταγραφεί η στιγμή που η τουρκική ακταιωρός έχει πλησιάσει τα ελληνικά σκάφη.
«Αγχωθήκαμε πάρα πολύ»
Ο ίδιος περιέγραψε πως βίωσε την απαράδεκτη αυτή πρόκληση των Τούρκων: «Κολυμπούσα, δεν πρόσεξα τι γινόταν έξω, δεν είχα και τη δυνατότητα να καταλάβω. Κάποια στιγμή ακούμε ότι έρχεται κατά πάνω μας με μεγάλη ταχύτητα ένα σκάφος, και οι ίδιοι δεν ξέρανε τι ήταν αυτό το σκάφος. Όταν πλησίασε πολύ είδαν ότι ήταν από το τουρκικό λιμενικό. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ακούμε πάντα τους ειδικούς, ακούμε να λένε ψυχραιμία και κάνουμε αυτά τα οποία μάς λένε».
«Αγχωθήκαμε πάρα πολύ να πω την αλήθεια γιατί ερχόταν κατά πάνω μας και ουσιαστικά μπήκε στα χωρικά ύδατα. Δεν ξέραμε πώς θα αντιδράσουν, αυτό ήταν το θέμα. Επειδή αντιδράσαμε πάρα πού σωστά και ψύχραιμα, όπως μάς λένε και οι ειδικοί, η ομάδα η δική μου, μού είπε “Χαράλαμπε συνέχισε να κολυμπάς” και ουσιαστικά απέκοψε δύο βάρκες, δεν ξέρω τι έλεγαν ή τι γινόταν γιατί μου τα είπαν μετά» είπε ο Έλληνας παραολυμπιονίκης μιλώντας στο ΟΡΕΝ.
«Ό,τι σάς λέω ήταν όσα είδα μετά στην τηλεόραση και τι μού είπαν τα παιδιά επάνω στη βάρκα. Από εκεί και πέρα, μετά πλησίασε πάρα πολύ το σκάφος στο οποίο επέβαινε η οικογένειά μου. Ήταν ο Πύρρος Δήμας που με στήριζε πάρα πολύ σε όλο αυτό το εγχείρημα και η Αφροδίτη Σκαφιδά», συμπλήρωσε.
«Ήμασταν στα χωρικά μας ύδατα»
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι στην αρχή της προσπάθειάς του το ελληνικό Λιμενικό ήταν «παρών» με σκάφος αλλά, στο μεσοδιάστημα όταν και συνέβη το περιστατικό, δεν υπήρχε σκάφος του Λιμενικού στο σημείο. «Ήμασταν στα χωρικά μας ύδατα. Όταν είσαι μέσα στο σπίτι σου προχωράς με ασφάλεια, δεν χρειάζεσαι αστυνομικό» σχολίασε δηκτικά ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης.
Σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας του, καθώς ο ίδιος συνέχισε την προσπάθειά του, η τουρκική πρόκληση διήρκησε περίπου 3 λεπτά. «Ουσιαστικά, απ’ ότι άκουσα ρώτησαν αν ξέρουν να μιλάνε τουρκικά, τους είπαν πάνω στο σκάφος που επέβαινε ο Πύρρος Δήμας ότι όχι και πάμε Σύμη και φύγανε. Το εντυπωσιακό είναι ότι, στη συνέχεια, μάς ακολουθούσαν από πίσω. Δεν έκαναν τίποτα που θα μπορούσε να μας φέρει σε δύσκολη θέση, για ένα διάστημα συνέχισαν να μάς ακολουθούν μέσα στα χωρικά μας ύδατα. Σίγουρα αργότερα ήρθε το δικό μας Λιμενικό και αποτραβήχτηκαν».
«Το τάμα το κάναμε, δώσαμε τα μηνύματα που θέλαμε και όλα πήγαν τέλεια» κατέληξε ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου