Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Πρώτη επιστημονική έρευνα για το ενδεχόμενο μετάδοσης του covid-19 μέσω της θείας κοινωνίας

 

Ιωάννης Κουντουράς

Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ

ΑΚΤΙΝΕΣ

Μόλις δημοσιεύθηκε στο PubMed και σε έγκριτο διεθνές ιατρικό περιοδικό η υποκείμενη μελέτη μας με τίτλο σε ελληνική μετάφραση: “Είναι το αίμα και ο σίελος πηγές διασποράς του COVID-19;”

Συνοπτικά, η μελέτη μας αρχικά αναφέρει επιστημονικά δεδομένα που καταδεικνύουν ότι ο σίελος εμπεριέχει αντιμικροβιακές, όπως αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες συμπεριλαμβανομένων των ιών της ηπατίτιδας Β (HBV) και του κορονοϊού, οι οποίοι ομοιάζουν μεταξύ τους, ανευρίσκονται δε σε πολλά υγρά του σώματος, όπως π.χ. στον σίελο. Στη συνέχεια, η  μελέτη μας ερεύνησε την πιθανότητα μετάδοσης αυτών των ιών με τον σίελο, σε ορισμένες υποθετικά φερόμενες ως υψηλού κινδύνου πρακτικές στην ελληνική κοινωνία, όπως για παράδειγμα, κατά τη Θεία Κοινωνία.

Συνεπώς, η μελέτη μας συμπεριέλαβε μη ιερείς (λαϊκούς) και εν ενεργεία ιερείς, οι οποίοι εκτίθενται, τουλάχιστον εβδομαδιαίως. Τα αποτελέσματά μας ανέδειξαν σημαντικά μεγαλύτερη συχνότητα της HBV λοίμωξης σε μη ιερείς (99,7%) σε σχέση με τους ιερείς (0,3%), υποδεικνύοντας ότι οι ιερείς δεν μολύνονται συχνά από τον HBV. Συναφή επιστημονικά δεδομένα στον διεθνή χώρο καταδεικνύουν, επίσης, ότι, ενώ ο HBV είναι δυνατόν να ανευρεθεί στον σίελο, εντούτοις  o σίελος δεν καθιστά ικανό τον HBV να μεταδώσει τη λοίμωξη. Ομοίως, τα δεδομένα νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 σε κέντρο αναφοράς της Βόρειας Ελλάδας [σ.σ.: από το Μάρτιο 2020 έως τον Απρίλιο 2021 (όπως αναφέρεται παρακάτω στο κείμενο)] έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα: Μόνο τρεις (3) σε σύνολο 940 ασθενών με COVID-19 ήταν ιερείς (0,32%). Το ποσοστό αυτό είναι ανάλογο με αυτό των αιμοδοτών που αναφέρουν άλλοι συγγραφείς στον διεθνή χώρο (0,66%) και τα ευρήματά τους καταδεικνύουν ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού μέσω μετάγγισης αίματος είναι μηδαμινός. [...]

Στοιχεία δημοσίευσης: Commentary: are blood and saliva sources of COVID-19 spread?
European Review for Medical and Pharmacological Sciences 2021; 25: 4872-4874
A. PAPAEFTHYMIOU1,2, M. DOULBERIS2,3, S.A. POLYZOS4,
IORDANIS ROMIOPOULOS2, ΑIKATERINI BERDENI2, C. ZAVOS2,
E. VARDAKA2,5, M. TZITIRIDOU5,6, J. KOUNTOURAS2
1Department of Gastroenterology, University Hospital of Larisa, Larisa, Greece
2Department of Medicine, Second Medical Clinic, Aristotle University of Thessaloniki, Ippokration
Hospital, Thessaloniki, Macedonia, Greece
3Division of Gastroenterology and Hepatology, Medical University Department, Kantonsspital
Aarau, Switzerland
4First Laboratory of Pharmacology, School of Medicine, Aristotle University of Thessaloniki,
Thessaloniki, Macedonia, Greece
5Department of Nutritional Sciences and Dietetics, School of Health Sciences, International Hellenic University, Alexander Campus, Thessaloniki, Macedonia, Greece. [...]

Σημείωση του ιστολογίου μας

Απόσπασμα από την παρουσίαση της μελέτης του κ. Κουντουρά για την Ηπατίτιδα Β δημοσιεύεται εδώ. Εξάλλου, ήδη από το Μάρτιο 2020, σε ανάρτηση του ιστολογίου μας, έχει προταθεί να διεξαχθεί τέτοια μελέτη σε μεγάλη κλίμακα, ώστε να διαπιστωθεί τελικά αν υπάρχει σχέση της θείας κοινωνίας με τη μετάδοση γενικά μολυσματικών ασθενειών! 

Η μέχρι τώρα εμπειρία των ορθοδόξων χριστιανών πάντως φανερώνει ότι δεν υπάρχει κανείς τέτοιος κίνδυνος. Μια συλλογή στοιχείων για το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να διαβάσει ο ενδιαφερόμενος στην ανάρτησή μας Είναι ασφαλές να κοινωνούμε;. Καλό δεκαπενταύγουστο, αδελφοί, "καλή Παναγία"!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου