Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Το κοινωνικό μήνυμα του Μεγάλου Κανόνα

 

Στο μεγαλειώδες ποίημα που διεκτραγωδεί την αγωνιώδη αναζήτηση του ανθρώπου για τη λύτρωση, το "Μεγάλο Κανόνα" του αγίου Ανδρέα Κρήτης, που ψάλλεται στις Ορθόδοξες Εκκλησίες τμηματικά τη Μ. Σαρακοστή και ολόκληρη απόψε, Τετάρτη του Μ. Κανόνος, ακούστηκε μεταξύ πολλών άλλων ο ύμνος:

«Ἡμάρτομεν, ἠνομήσαμεν, ἠδικήσαμεν ἐνώπιόν σου, οὐδὲ συνετηρήσαμεν, οὐδὲ ἐποιήσαμεν, καθὼς ἐνετείλω ἡμῖν. Ἀλλὰ μὴ παραδώης ἡμᾶς εἰς τέλος, ὁ τῶν Πατέρων Θεός» [ειρμός της Ωδής ζ΄].

Το τροπάριο αυτό περιέχει κάτι συγκλονιστικό. Δεν αναφέρεται μόνο σε ηθικές παρεκτροπές προσωπικής φύσεως, αλλά και κοινωνικής, διότι λέει "ηδικήσαμεν", δηλαδή αδικήσαμε τους συνανθρώπους μας, τους αδελφούς μας. Η αναφορά αυτή έχει δύο πλευρές.

Πρώτον, είναι βέβαιο ότι εκείνοι που ενδιαφέρονται για εκκλησιαστικές στιγμές όπως ο Μ. Κανών, στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι που πιστεύουν στο Χριστό και προσπαθούν να ζουν χριστιανικά και όχι άνθρωποι ανήθικοι, παράνομοι και άδικοι, που συστηματικά "αμαρτάνουν, ανομούν και αδικούν". Κι όμως, μιλούν γι' αυτές τις πράξεις σαν να τις διαπράττουν οι ίδιοι και όχι κάποιοι άλλοι. Παίρνουν δηλαδή οι ίδιοι μέρος της ευθύνης για τις πράξεις των άλλων και ζητούν από το Θεό να τους συγχωρέσει όλους, σαν να είναι και οι ίδιοι μέρος του κακού που κάνει τον κόσμο τόπο αδικίας, ανομίας και αμαρτίας.

Δεύτερον, το τροπάριο αυτό (όπως και ολόκληρος ο Μέγας Κανών) απευθύνεται και στους ανθρώπους που πράγματι συστηματικά αμαρτάνουν, ανομούν και αδικούν, είτε στο στενό περιβάλλον της προσωπικής τους ζωής, είτε στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, από τους σκληρούς και απότομους συζύγους ή γονείς μέχρι τους απάνθρωπους γαιοκτήμονες του παρελθόντος ή τους αρχηγούς του οργανωμένου εγκλήματος. Και όλους αυτούς ανεξαιρέτως τους καλεί σε μετάνοια. Πρόκειται δηλαδή για μια πανανθρώπινη πρόσκληση για έναν καλύτερο άνθρωπο, μια ποιοτικότερη ζωή, έναν καλύτερο κόσμο - έναν κόσμο βασισμένο στη διδασκαλία του Ιησού Χριστού, που θα αντανακλά όσο είναι δυνατόν την ίδια τη βασιλεία των Ουρανών.

Μετά από όλα αυτά (που είναι ένα μικρό δείγμα μόνον), ελπίζω να μη νομίζει κανείς πως η Εκκλησία, με αυτά που κηρύττει διαχρονικά, είναι υπηρέτης της εξουσίας ή ότι αδιαφορεί για την κοινωνία και τη ζωή.

Ευχαριστώ.

Ολόκληρος ο Μ. Κανόνας, με εισαγωγή και νεοελληνική μετάφραση, εδώ.

Προτείνουμε επίσης:

Μέγας Κανόνας: "παρέλαση αμαρτωλών" στην Εκκλησία...

Χαιρετισμοί σε χρόνους μαύρης σκλαβιάς

Μεγάλη Σαρακοστή, αρχαία ελληνική γραμματεία και Ελληνική Παιδεία

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Μέγας Κανών 

ΕΛΑ ΟΠΩΣ ΕΙΣΑΙ!
 
ΖΗΣΕ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ!

Αυτογνωσία

14-apriliou-agios-neomartys-dimitrios-o-peloponnisios 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου