Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Αθώος ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα που δικαζόταν για απόπειρα πραξικοπήματος!...


ΤΩΝ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΠΙΝΤΕΛΑ – ΜΑΡΙΑΣ ΨΑΡΑ
ΕΘΝΟΣ

"Ν": Για τον αδελφό μας είχαμε γράψει εδώ και αλλού. Δόξα τω Θεώ για την αθώωσή του. Δυστυχώς οι άλλοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ισόβια φυλάκιση. Ο Θεός να τους προστατεύει!...  
 
Ελεύθερος θα αφεθεί εντός των επόμενων ημερών, ο Σπύρος – Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, ο Έλληνας υπήκοος που δικαζόταν στο Μπουρούντι για απόπειρα πραξικοπήματος. Πριν από λίγες ώρες, το Ανώτατο Δικαστήριο της Gitega, απάλλαξε τον Σπύρο απ' όλες τις κατηγορίες και τον κήρυξε αθώο.

Αθώος ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα που δικαζόταν για απόπειρα πραξικοπήματος

Ο Έλληνας πολίτης, που κινδύνευε με εξοντωτική ποινή φυλάκισης και υπήρχαν φόβοι για τη ζωή του, αναμένεται να έρθει σύντομα στην Ελλάδα και να επανενωθεί με την οικογένειά του. Την υπόθεση του Σπύρου είχε αποκαλύψει το «Έθνος» από τον περασμένο Αύγουστο, δημοσιεύοντας επιστολή – κραυγή αγωνίας του μέσα από τη φυλακή.  Ακολούθησε μπαράζ δημοσιευμάτων της εφημερίδας, που οδήγησε στην ενεργοποίηση Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Αρχών, με αποτέλεσμα να ασκηθούν πιέσεις στο καθεστώς του Μπουρούντι. Καθοριστική ήταν και η συμβολή των δικηγόρων του Σπύρου, Ανδρέα και Αλέξη Αναγνωστάκη, που από την πρώτη στιγμή έδωσαν έναν άνισο αγώνα σε μία δίκη – οδύσσεια. 
Ο Σπύρος δηλώνει συγκινημένος στο ethnos.gr, μέσα από τις φυλακές που ακόμα κρατείται και αναμένεται να απολυθεί σε λίγες ημέρες, τις ευχαριστίες από καρδιάς, σε όλους όσοι πίστεψαν και αγωνίστηκαν για αυτόν. «Τα λόγια είναι λίγα για να εκφράσω την απέραντη ευγνωμοσύνη μου. Περιμένω σύντομα να επανενωθώ με την οικογένεια μου, τους οποίους στερήθηκα όλο αυτό το διάστημα». Αναλόγως την ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν οι διαδικασίες απελευθέρωσης, ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα.
Οι συγκατηγορούμενοι του Σπύρου δεν στάθηκαν το ίδιο τυχεροί, καθώς οι περισσότεροι κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε περίπου ένα μήνα και υπήρξε δύσκολη και  επεισοδιακή. Αρχικά η υπεράσπιση του Σπύρου Χαγκαμπιμάνα, υπέβαλλε αίτημα αναβολής της διαδικασίας, που συνίστατο στη μη δυνατότητα πρόσβασης του ιδίου ή  του δικηγόρου του στα στοιχεία της δικογραφίας. Το Δικαστήριο ανεπίτρεπτα είχε απορρίψει το αίτημα αναβολή, ενώ είχε αποβάλλει και τους δικηγόρους όλων των κατηγορουμένων από τη διαδικασία, με την αιτιολογία της «δήθεν παρεμπόδιση της διαδικασίας» εκ μέρους  τους. Σήμερα, η Κατηγορούσα Αρχή πρότεινε την εσχάτη των ποινών (ισόβια), για όλους τους κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και ο Σπύρος. 

Οι φυλακές της Gitega, όπου κρατείτο ο Σπύρος
Οι φυλακές της Gitega, όπου κρατείτο ο Σπύρος 
 
Οι διεθνείς δικηγόροι  του Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης είχαν ήδη προσφύγει στα δικαστικά όργανα του ΟΗΕ , σχετικά με τις κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του καθ όλη τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας σε βάρος του. Η πίεση που ασκήθηκε από τη Διεθνή Κοινότητα ήταν τρομακτική. Όπως δηλώνουν στο ethnos.gr, «η αθώωση του Σπύρου υπό τέτοιες συνθήκες, εκπέμπει ισχυρό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Κυρίως για όσους αγωνίζονται για  υψηλά ιδανικά, όπως έκανε αυτός. Ο αγώνας που δόθηκε, μέχρι την αθώωση, ήταν σκληρός. Είχε πολλές δυσκολίες και προβλήματα. Το αποτέλεσμα όμως είναι ελπιδοφόρο για όλους». 

Η επιστολή φίλων και συμφοιτητών του Σπύρου στο «Εθνος»

Η ιστορία της ζωής του Σπύρου – Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα φαντάζει σαν ταινία. Ωστόσο, προκύπτει με ανάγλυφο τρόπο από την επιστολή που είχαν αποστείλει στο «Εθνος της Κυριακής» και υπογράφουν πάνω από 170 φίλοι και συμφοιτητές του από τη Νομική και τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Αθώος ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα που δικαζόταν για απόπειρα πραξικοπήματος

«Για όλους εμάς ο Σπύρος ήταν συμφοιτητής μας, συμμαθητής, φίλος, ένας εξαιρετικός χαρισματικός άνθρωπος με ακέραιο χαρακτήρα και ένα χαμόγελο για όλους. Εμείς γνωρίσαμε ένα γελαστό παιδί, που δεν σου άφηνε περιθώριο παρά να γίνεις φίλος του. Οι συμφοιτητές του στη Νομική το 1996 δεν γνωρίζαμε ότι ο Σπύρος ήταν πολιτικός πρόσφυγας, αξιωματικός του στρατού στη χώρα του που είχε έρθει να σπουδάσει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το γνώριζαν οι συμμαθητές του στη ΣΝΔ.
Ο Σπύρος εγκλωβίστηκε στην Ελλάδα μετά από ένα ακόμη πραξικόπημα που αναβίωσε τα μίση του φρικτού εμφυλίου μεταξύ Χούτου και Τούτσι, αλλά ως θετικός άνθρωπος αποφάσισε να αξιοποιήσει τον χρόνο του σπουδάζοντας νομικά και παράλληλα έπιασε δουλειά στη βιβλιοθήκη της ΑΣΟΕΕ. Και στη Νομική και στην ΑΣΟΕΕ, όπως νωρίτερα στη ΣΝΔ, έγινε αγαπητός σε όλους, από τους φοιτητές μέχρι τους καθηγητές, όλους τους άγγιξε, όλοι τον θυμούνται και αγωνιούν.

Ο Σπύρος με συγκρατούμενούς του λίγο πριν ακούσει την αθωωτική απόφαση
Ο Σπύρος με συγκρατούμενούς του λίγο πριν ακούσει την αθωωτική απόφαση
 
Ο Σπύρος, «εξόριστος» από τη χώρα του, ανέπτυξε δράση ανθρωπιστική, ευαισθητοποιώντας πρώτα εμάς τους συμφοιτητές του και στη συνέχεια χτύπησε κάθε δυνατή πόρτα στην Ελλάδα. Πέτυχε να φέρει πολλά παιδιά από το Μπουρούντι να σπουδάσουν στην Ελλάδα γιατί πίστευε ότι μόνον η παιδεία μπορεί να σβήσει τα φυλετικά μίση και ότι για να ανασυγκροτηθεί η χώρα του χρειαζόταν πρωτίστως πνευματικό κεφάλαιο. Ο Σπύρος αγάπησε την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα του, έμαθε και μιλά τα ελληνικά σαν μητρική γλώσσα, πήρε υπηκοότητα, βαπτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος και πριν από έναν χρόνο έφερε στην Ελλάδα και βάπτισε τον μικρό του γιο, τον Μάρκο, τώρα 3,5 ετών.
Όταν δόθηκε η ευκαιρία ο Σπύρος επέστρεψε στο Μπουρούντι για να συμβάλει στην παλινόρθωση της Δημοκρατίας και την ανασυγκρότηση της χώρας, προσφέροντας όλο του το είναι και πάντα προσανατολισμένος στα παιδιά – στο Μπουρούντι είναι γνωστός για το σημαντικό κοινωνικό του έργο. Στο νέο δημοκρατικό Μπουρούντι έγινε αξιωματικός της Αστυνομίας, σταδιοδρόμησε, έκανε οικογένεια και έναν γιο.
Δεν μας εξέπληξε η στάση του, ο Σπύρος θα έκανε πάντα αυτό που υπαγόρευε η ηθική και η βαθιά χριστιανική του συνείδηση. Ο Σπύρος είναι ένας λαμπερός άνθρωπος, που αγγίζει όσους είναι γύρω του».

Μεταξύ των υπογραφόντων της επιστολής είναι οι: Ευθύμης Τσίγκας, δικηγόρος, αντιδήμαρχος Αμαρουσίου, Άννα Σηφάκη, creative director σε διαφημιστική εταιρεία, δημιουργός του Group FREE SPIROS Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, Κώστας Κομπότης, συντάκτης του ψηφίσματος Call for release of Spiros Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, Γιώργος Παπανικολάου, δικηγόρος, δήμαρχος Γλυφάδας, Φερενίκη Παναγοπούλου, νομική ελέγκτρια στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και νονά του μικρού γιου του Σπύρου, Στέλιος Κουτνατζής, δικηγόρος, λέκτορας Νομικής στο ΔΠΘ, Δημήτρης Τσαραπατσάνης, λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, Αγκαθα Καρρά, αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, Δημήτρης Αναστασόπουλος, δικηγόρος, Φώτης Κωτσής, δικηγόρος, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, δικηγόρος και συγγραφέας, Διονύσης Αρτεμάκης, αξιωματικός ΠΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου