Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ο άγιος Σεβαστιανός & οι άγιοι που μαρτύρησαν μαζί του!

18 Δεκεμβρίου

Είναι γνωστό σε πολλούς το μαρτύριο του αγίου Σεβαστιανού, που τον έδεσαν και τον βασάνισαν τοξεύοντάς τον! 
Με τον ίδιο τρόπο έχουν μαρτυρήσει κι άλλοι άγιοι, φυσικά, όπως ο άγιος Έντμουντ, ορθόδοξος βασιλιάς της ανατολικής Αγγλίας, που θανατώθηκε από τους Βίκινγκς το 869 μ.Χ. Μάλιστα, 10-20 χρόνια αργότερα, οι κατακτητές Βίκινγκς (ίσως εξαναγκασμένοι να τον αναγνωρίσουν, λόγω των πολλών θαυμάτων του) έκοψαν νομίσματα αφιερωμένα σ' αυτόν!

Δυστυχώς, κι ο μεγάλος άγιος μάρτυρας Σεβαστιανός έπεσε θύμα της ανθρώπινης διαστροφής και κάποιοι τον αντιμετώπισαν σαν σεξουαλικό σύμβολο, και μάλιστα ομοφυλοφιλικού (και σαδομαζοχιστικού) ερωτισμού!! Λυπήθηκα για τις σχετικές αναρτήσεις στο Διαδίκτυο (λυπάμαι αυτούς που τον βλέπουν έτσι κι εκείνους που γουστάρουν να διαβάζουν παρόμοια άρθρα - μου επιτρέπετε, ελπίζω, να σας λυπάμαι, αδελφοί, από αγάπη και μόνο, τίποτε άλλο) και αρνούμαι να δώσω σχετικά links. Όποιος θέλει, ας τα βρει μόνος του.
Θα 'θελα, αντίθετα, να τιμήσουμε αυτό το γενναίο μάρτυρα του Χριστού, που είναι ορθόδοξος άγιος κι όχι ρωμαιοκαθολικός (όπως επίσης εσφαλμένα θεωρείται), μαζί με τους αγίους που μαρτύρησαν μαζί του. Εύχομαι να μεσιτεύουν στο Χριστό για όλους μας, "πιστούς και άπιστους".

Τα βιογραφικά των αγίων είναι από εδώ & εδώ.

 Ο άγιος Σεβαστιανός

Ο Άγιος Σεβαστιανός γεννήθηκε στα Μεδιόλανα της Ιταλίας, το 250 με 256 μ.Χ. [Μεδιόλανα = Μιλάνο. Μιλάμε για αρχαία εποχή, όπου δεν υπήρχε ακόμη ο καθολικισμός και όλη η Ευρώπη ήταν ορθόδοξη]. Οι γονείς του τον ανέθρεψαν με μεγάλη χριστιανική επιμέλεια. Καθώς ήταν και από γένος διακεκριμένο, είλκυσε την εύνοια του αυτοκράτορα Καρίνου, που γρήγορα τον ανέδειξε σαν στρατιωτικό. Έπειτα, ο Διοκλητιανός τον έκανε αρχηγό του πρώτου συντάγματος των πραιτοριανών.

Φιλάνθρωπη ψυχή ο Σεβαστιανός, από τη θέση αυτή πολλές φορές υπήρξε προστάτης των φτωχών και των πασχόντων χριστιανών. Πρόθυμα επίσης, βοηθούσε στις ανάγκες της Ρωμαϊκής Εκκλησίας. Γι' αυτό και ο πάπας Γάιος του απένειμε τον τίτλο του υπερασπιστή της Εκκλησίας.

Όταν όμως άρχισε ο διωγμός κατά των χριστιανών, συνελήφθη μια ομάδα χριστιανών. Ο Σεβαστιανός, προκειμένου να τους εμψυχώσει την ώρα που αυτοί δικάζονταν, προς γενική κατάπληξη όλων δήλωσε ότι είναι χριστιανός. Ο Διοκλητιανός διέταξε το θάνατό του. Και ο Σεβαστιανός δεν άργησε να πέσει κάτω, τρυπημένος στο στήθος από βέλος.

Το σώμα του παρέλαβε κάποια ευσεβής χήρα, η Λουκίνα. Διαπίστωσε όμως, ότι ανέπνεε ακόμα. Αφού τον περιποιήθηκε, μετά από λίγες ήμερες ο Σεβαστιανός ανέκτησε την υγεία του. Αλλά και πάλι επεδίωξε και συνάντησε το Διοκλητιανό και τον ήλεγξε για τη σκληρότητά του. Τότε αυτός διέταξε και τον μαστίγωσαν μέχρι θανάτου. Έτσι, ο Σεβαστιανός έγινε παράδειγμα αγωνιστικότητας για την πίστη «ἄχρι θανάτου» (Αποκάλυψη Ιωάννου, θ' 10).

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
 
Συγκλήτου σφαλλομένης παριδῶν τὰ συνέδρια, Σεβαστιανὲ πανολβίαν, συναγείρεις συνέλευσιν, Μαρτύρων ἀληθῶς πανευκλεῶν, σὺν σοῖ καταβαλόντων τὸν ἐχθρόν, μεθ' ὧν θείας συναυλίας ἀξιωθεῖς, φαιδρύνεις τοὺς βοώντας σοι, δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σοῦ, πάσιν ἰάματα.

Σημείωση "Ν": δεν ξέρω πόσες εκκλησίες του αγίου υπάρχουν στην Ελλάδα, πάντως υπάρχει μία στο στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στο Λινοπότι της Κω.
 
Άγιοι Νικόστρατος, Ζωή η σύζυγός του, Τραγκυλίνος και η σύζυγός του Μαρκία, Κλαύδιος, Τιβούρτιος, Κάστωρ, Καστούλος, Μάρκος και Μαρκελλίνος

Όλοι μαρτύρησαν κατά τον διωγμό που κίνησε ο Διοκλητιανός (284 - 304 μ.Χ.) εναντίον των χριστιανών, μαζί με τον Άγιο Σεβαστιανό.

Οι σύζυγοι Νικόστρατος και Ζωή πέθαναν από ασφυξία αφού τους είχαν κρεμάσει ανάποδα και από κάτω δημιούργησαν ειδική εστία φωτιάς, ώστε να βγαίνει πολύς καπνός και να πηγαίνει απ' ευθείας στο πρόσωπό τους.

Ο Τραγκυλίνος πέθανε δια λιθοβολισμού, τον Κλαύδιο και τον Κάστορα έπνιξαν μέσα στη θάλασσα, ο Τιβούρτιος θανατώθηκε δια λιθοβολισμού, ο Καστούλος θανατώθηκε μέσα σε βόθρο και τέλος, τον Μάρκο και τον Μαρκελλίνο τους θανάτωσαν με τις λόγχες.

Φωτο: Η κατακόμβη του αγίου Σεβαστιανού στη Ρώμη (από εδώ). Δείτε σχετικό άρθρο εδώ.

Οι δύο τελευταίοι ήταν αδέλφια και γιοι του Τραγκυλίνου και Μαρκίας, οι οποίοι ήταν εθνικοί και πήγαν στη φυλακή να μεταστρέψουν από την χριστιανική πίστη τους δύο γιους τους. Στο τέλος όμως, με τη συμπαράσταση του Άγιου Σεβαστιανού, έγιναν και αυτοί χριστιανοί με τις συνέπειες που περιγράψαμε πιο πάνω, αφού προηγουμένως ο Τραγκυλίνος χειροτονήθηκε από τον επίσκοπο Γάιο επίσκοπος και οι δύο γιοι του Διάκονοι.
Για τη σύζυγο του Τραγκυλίνου, Μαρκία, δεν βρίσκουμε κανένα στοιχείο ότι μαρτύρησε, παρά μόνο ότι έγινε χριστιανή.

Το απολυτίκιο (ένα από τα βασικά τροπάρια) του αγίου ψάλλει ο π. Νικόδημος Καβαρνός.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου