Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Οι Άγιοι της Ιατρικής

 Με αφορμή τη γιορτή των αγίων Αναργύρων Κοσμά & Δαμιανού (1 Ιουλίου)

Από το αφιέρωμά μας 



Λοιπόν, τι θέλεις να γίνεις;
Γιατρός;
Να ένα σπουδαίο επάγγελμα! Πραγματικό «επάγγελμα» (= υπόσχεση) όχι μόνο για σένα και την οικογένειά σου, αλλά για όλη την κοινωνία. Βέβαια υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που κάποιος μπορεί να θέλει να γίνει γιατρός: τα λεφτά, η κοινωνική καταξίωση και η προσφορά προς το συνάνθρωπο. Ο τρίτος λόγος σημαίνει αγώνα, θυσίες και μεγάλη ανταμοιβή και εδώ και στον ουρανό. Οι άλλοι δύο λόγοι έχουν πρόβλημα: μπορεί ο άνθρωπος να χάσει τον έλεγχο και να καταντήσει ανήθικος και εκμεταλλευτής της ανάγκης του άλλου, να βλέπει τον πονεμένο άνθρωπο σαν αντικείμενο, σα χιλιάρικο, κι όχι σαν αδελφό του.
Γι’ αυτό, σου μιλάω αμέσως για τους «δικούς μας» γιατρούς. Όχι μόνο τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, αλλά και εκείνους που πρώτοι δίδαξαν τους ανθρώπους να γίνονται Γιατροί Χωρίς Σύνορα, δηλαδή να νοιάζονται για το συνάνθρωπο κι όχι για τα λεφτά ή τη δόξα. Τους ανθρώπους αυτούς εμείς οι Έλληνες, και γενικά όλοι οι χριστιανοί, τους τιμούμε ως αγίους και τους ονομάζουμε «Αναργύρους», δηλ. γιατρούς που δεν παίρνανε «αργύρια» (=χρήματα). Είναι πολλοί, άντρες και γυναίκες!
 
Αγία Ερμιόνη, γιατρός του 1ου αιώνα μ.Χ. Όπως όλοι οι άγιοι γιατροί, εικονίζεται να κρατάει και να προσφέρει φάρμακα. Βιογραφία εδώ. Φωτο από εδώ.

Και υπάρχουν και σύγχρονοι, όπως ο άγιος Λουκάς ο Ιατρός, που σπούδασε γιατρός ακριβώς για να βοηθήσει το φτωχό λαό της πατρίδας του, παρόλο που η φυσική του κλίση ήταν προς τις θεωρητικές επιστήμες! Έγινε κορυφαίος χειρούργος, καθηγητής του πανεπιστημίου της Τασκένδης στη Ρωσία, που πέρασε και πολλά χρόνια εξόριστος από το αθεϊστικό καθεστώς της πατρίδας του. Και όπου πήγαινε εξόριστος, πληροφορούσε τον κόσμο ότι είναι γιατρός, ώστε όποιος έχει ανάγκη, ιδίως οι φτωχοί, να πάει σ’ αυτόν και να βρει βοήθεια. Ο άγιος «κοιμήθηκε» το 1961 και έχει το χαρακτηρισμό «θαυματουργός». Τυχαίο; Δε νομίζω. (Ένα ωραίο blog γι' αυτόν εδώ. Άρθρο του περί επιστήμης και θρησκείας εδώ).

Ο άγιος Λουκάς ο Ιατρός σε νεαρή ηλικία

Παλαιότεροι άγιοι Ανάργυροι, που αξίζει να διαβάσεις τη βιογραφία τους, είναι:
Οι άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός (τρία ζευγάρια αγίων αδελφών με αυτά τα ονόματα: οι Ρωμαίοι, οι Ασιάτες και οι Άραβες).
Οι άγιοι Παντελεήμων και Διομήδης, που έδωσαν τη ζωή τους για τη χριστιανική τους πίστη. Ο άγιος Σαμψών ο Ξενοδόχος, ιδρυτής του θεσμού των νοσοκομείων («Ξενώνων»).
Οι άγιοι Κύρος και Ιωάννης, που θανατώθηκαν επειδή ενθάρρυναν ανοιχτά και γενναία την αιχμάλωτη χριστιανή αγία Αθανασία και τις τρεις κόρες της, που βασανίζονταν απ' τους Ρωμαίους στο διωγμό που κήρυξε ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός εναντίον των χριστιανών.
Αλλά και ο άγιος Λουκάς ο ευαγγελιστής (που έγραψε το κατά Λουκάν ευαγγέλιο και τις Πράξεις των Αποστόλων), ο ευγενικός και αγαπημένος, αυτός που πήρε συνέντευξη από την Παναγία και έκανε και την πρώτη της εικόνα, ήταν γιατρός.

Ο άη Βασίλης, περιστοιχισμένος από τους φτωχούς και ασθενείς που βοήθησε όσο μπορούσε στη ζωή του (φωτο από ΕΔΩ!)

Γιατρός ήταν κι ο άγιος Βασίλειος (και μαθηματικός, φιλόλογος και δικηγόρος – και τελικά μοναχός και ιερέας), κι έτσι ίδρυσε μια σειρά ανθρωπιστικών ιδρυμάτων, όπου μάζεψε όλους τους ασθενείς, φτωχούς και πονεμένους, ορφανά κ.λ.π. και τους πρόσφερε στέγη και περίθαλψη. Μάλιστα κάλεσε στα ιδρύματα αυτά και τους λεπρούς, που όπως ξέρεις (κι από το σίριαλ «Το Νησί») ακόμη και στον 20ό αιώνα τους παραπετούσαν. Κι όχι μόνο τους πρόσφερε στέγη και φροντίδα, αλλά τους υποδεχόταν με φίλημα, για να τους δείξει ότι τους υπολογίζει ως ανθρώπους-αδελφούς του, κι όχι ως σκουπίδια της κοινωνίας και ως εστίες μόλυνσης!
Γυναίκες Ανάργυροι: οι αγίες Ζηναΐδα και Φιλονίλλα οι "φίλες της ειρήνης" και η αγία Ερμιόνη, γιατρίνες του 1ου αιώνα μ.Χ., η αγία Σοφία η Ιαματική, αλλά και η σύγχρονη αγία Γερόντισσα Γαβριηλία (1897-1993), φυσικοθεραπεύτρια, που ταξίδεψε στην Ινδία, στην Αφρική και αλλού με μοναδικό σκοπό να υπηρετήσει τους λεπρούς και κάθε λογής άρρωστους και πονεμένους.
 
H εικόνα της φωτογραφίας βρισκεται στον Ι.Ναό του αγίου Ιννοκεντίου του Ιρκούτσκ, στο Ντητρότιτ των ΗΠΑ. Από αριστερά προς τα δεξιά εικονίζονται η αγία Μαρία Σκόμπτσοβα (ακτιβίστρια της Γαλλίας, που σκοτώθηκε από τους Ναζί), η τυφλή σύγχρονη αγία της Μόσχας Ματρώνα και η γερόντισσα Γαβριηλία Παπαγιάννη (πηγή Misha).

Να λοιπόν και η δική σου αγία, αν θέλεις να γίνεις φυσικοθεραπευτής - φυσικοθεραπεύτρια. Αξίζει να δεις μερικά πράγματα για τη ζωή της εδώ, και να διαβάσεις τη βιογραφία της, ένα σπουδαίο βιβλίο που θέτει τη χριστιανική αγάπη σε νέες βάσεις (δηλ. τις παλιές αληθινές της βάσεις) κι έχει συγκινήσει χιλιάδες ανθρώπους.
Το ίδιο και η σύγχρονη αγία Όλγα η Μαία (1916-1979), μια απλή γυναίκα της Αλάσκας (Ιθαγενής μάλιστα, για να μη νομίζεις πως η Ορθοδοξία είναι προνόμιο του δυτικού κόσμου ή μόνο της λευκής φυλής), που πρόσφερε πολλά ως φιλάνθρωπη μαία στο λαό της και άγιασε ανάμεσα στους ορθόδοξους χριστιανούς ιθαγενείς του βόρειου άκρου της Αμερικής! (Για τους αγίους της Αλάσκας εδώ – γενικά για τους αγίους της Αμερικής, εδώ).
Αξίζει όμως να μάθεις και για την αγία Ελισάβετ της Ρωσίας, που ίδρυσε το νοσοκομείο-μοναστήρι των αγίων Μάρθας και Μαρίας στη Μόσχα, εκπαιδεύτηκε η ίδια και οι μοναχές ως νοσοκόμες και τελικά έδωσε και τη ζωή της για το Χριστό, γιατί εκτελέστηκε το 1918 (χωρίς δίκη) από ανθρώπους του αθεϊστικού καθεστώτος (την έριξαν ζωντανή μέσα σ’ ένα πηγάδι στοάς ορυχείου, μαζί με άλλους αιχμαλώτους, και ανατίναξαν το άνοιγμα). Η προσφορά της είναι τεράστια, αλλά και ο χαρακτήρας της και όλη η ιστορία της είναι συγκλονιστική.

Η αγία Ελισάβετ της Ρωσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου