ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

Μήνυση σε θεολόγο για διανομή "ομοφοβικού φυλλαδίου" σε σχολείο!...


Φωτογραφία αρχείου | EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
 
efsyn.gr

Με μηνυτήρια αναφορά στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας το Τμήμα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, η Πολύχρωμη Πολυπολιτισμική Ομπρέλα Ξάνθης και το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας Athens Pride καταγγέλλουν τη διανομή ομοφοβικού φυλλαδίου από θεολόγο σε μαθητές Λυκείου της Βόρειας Ελλάδας.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το περιεχόμενο του παρακάτω φυλλαδίου «είναι στο σύνολό του και με πρόθεση ομοερωτοφοβικό, αφού μεταξύ άλλων αποκαλεί την ομοφυλοφιλία προσβλητικά “διαταραχή” και “ασθένεια,” που δήθεν δημιουργεί “πρόσφορο έδαφος για την παιδεραστία” ενώ τα ομοερωτικά άτομα δήθεν “παρουσιάζουν πολύ συχνότερα κατάθλιψη, απόπειρες αυτοκτονίας, γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, διαταραχή διαγωγής, χρήση ουσιών, αλκοολισμό… αυξημένο κίνδυνο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα” και η ομοφυλοφιλία δήθεν ευθύνεται “για την τρομακτική αύξηση του καρκίνου του στόματος σε ποσοστό 80%”».


Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
[Ο/η ΜΜ], θεολόγος που ανήκει στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης [Βόρεια Ελλάδα] και είναι οργανικά τοποθετημένη/ος στο [σχολείο], μοίρασε το ακόλουθο (και συνημμένο) συνημμένο φυλλάδιο μεταξύ [στις αρχές του] 2017 σε όλους και όλες τους και τις χριστιανούς/ές μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Λυκείου, το περιεχόμενο του οποίου είναι στο σύνολό του και με πρόθεση ομοερωτοφοβικό, αφού μεταξύ άλλων αποκαλεί την ομοφυλοφιλία προσβλητικά “διαταραχή” και “ασθένεια,” που δήθεν δημιουργεί “πρόσφορο έδαφος για την παιδεραστία” ενώ τα ομοερωτικά άτομα δήθεν “παρουσιάζουν πολύ συχνότερα κατάθλιψη, απόπειρες αυτοκτονίας, γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, διαταραχή διαγωγής, χρήση ουσιών, αλκοολισμό… αυξημένο κίνδυνο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα” και η ομοφυλοφιλία δήθεν ευθύνεται “για την τρομακτική αύξηση του καρκίνου του στόματος σε ποσοστό 80%.”
Το έντυπο παραβιάζει δια του τύπου το άρθρο 1 του αντιρατσιστικού νόμου (με την επιβαρυντική διάταξη της παραγράφου 5), σε συνδυασμό με το άρθρο 5, που προβλέπουν:
Άρθρο 1: 1. Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 – 20.000) ευρώ. (…) 5. Αν η πράξη των προηγουμένων παραγράφων τελέστηκε από δημόσιο λειτουργό ή υπάλληλο, κατά την άσκηση των ανατεθειμένων σε αυτόν καθηκόντων, επιβάλλεται: α) στις περιπτώσεις των παραγράφων 1 και 2, φυλάκιση έξι (6) μηνών έως τριών (3) ετών και χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων έως είκοσι πέντε χιλιάδων (10.000 -25.000) ευρώ και β) στην περίπτωση της παραγράφου 3, φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή είκοσι πέντε χιλιάδων έως πενήντα χιλιάδων (25.000 – 50.000) ευρώ.»
Άρθρο 5: 1. Οι πράξεις που περιγράφονται στον παρόντα νόμο, καθώς και τα εγκλήματα που τελούνται συνεπεία αυτών, διώκονται αυτεπαγγέλτως. Ο παθών, κατά την υποβολή της έγκλησης, όπως και όταν παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων, δεν καταβάλλει το σχετικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου.
Γενικότερα, πρέπει να συνεκτιμηθεί η απόφαση 3490/2006 του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου αναφέρεται πως η ομοερωτική κοινωνική ομάδα προστατεύεται από το Σύνταγμα, αφού «οι ερωτικές επιλογές της, όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται από την συνταγματική τάξη της χώρας, αλλά τουναντίον επιβάλλεται από τις διατάξεις των άρθρων 2 (σεβασμός και προστασία της αξίας του ανθρώπου) και 5 παρ. 1 (προστασία της προσωπικής ελευθερίας), ως εκδήλωση ελεύθερης επιλογής των αποτελούντων αυτή, να γίνονται απολύτως σεβαστές».
Τέλος, πρέπει να ληφθεί υπόψη απόφαση του ΕΔΔΑ που επικύρωσε καταδίκη δικαστηρίων της Σουηδίας για διανομή σε μαθητές φυλλαδίων με ανάλογο ομοερωτοφοβικό περιεχόμενο (CASE OF VEJDELAND AND OTHERS v. SWEDEN – Application no. 1813/07 – JUDGMENT. STRASBOURG. 9 February 2012) τα βασικά σημεία της οποίας σε δική μας μετάφραση παρατίθενται στη συνέχεια:
“54. (…) Το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με τα φυλλάδια, η ομοφυλοφιλία ήταν «μια αποκλίνουσα σεξουαλική ροπή» που είχε «μια ηθικά καταστροφική επίδραση επί της ουσίας της κοινωνίας». Τα φυλλάδια ισχυρίζονταν επίσης ότι η ομοφυλοφιλία ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το HIV και το AIDS είχαν ριζωθεί και ότι το «ομοφυλοφιλικό λόμπι» προσπάθησε να υποβαθμίσει την παιδεραστία. Κατά τη γνώμη του Δικαστηρίου, αν και αυτές οι δηλώσεις δεν προτρέπουν άμεσα άτομα να διαπράξουν μισαλλόδοξες πράξεις, είναι σοβαροί ισχυρισμοί που δημιουργούν προκαταλήψεις.
55. Επιπλέον, το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι η υποκίνηση σε μίσος δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη μια προτροπή σε διάπραξη πράξης βίας, ή άλλων εγκληματικών πράξεων. Επιθέσεις σε πρόσωπα που γίνονται με εξύβριση, γελοιοποίηση ή συκοφαντική δυσφήμηση συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού μπορεί να είναι επαρκείς ώστε οι αρχές να ταχθούν υπέρ της καταπολέμησης του ρατσιστικού λόγου όταν η ελευθερία της έκφρασης ασκείται με ανεύθυνο τρόπο (βλ Féret ν. Βελγίου, δεν υπάρχει. 15615/07, § 73, 16 Ιουλίου 2009). Από την άποψη αυτή, το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού είναι το ίδιο σοβαρές με τις διακρίσεις με βάση την «φυλή, την καταγωγή ή το χρώμα» (βλέπε, μεταξύ άλλων, Smith και Grady v. Ηνωμένου Βασιλείου, αρ. 33985/96 και 33986 / 96, § 97, ΕΔΑΔ 1999-VI).
56. Το Δικαστήριο λαμβάνει επίσης υπόψη ότι τα φυλλάδια τοποθετήθηκαν στις θυρίδες νέων ανθρώπων που ήταν σε ευαίσθητη και ευεπηρέαστη ηλικία και οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να αρνηθούν να τα αποδεχθούν (βλέπε, τηρουμένων των αναλογιών, Handyside κατά. Το Ηνωμένο Βασίλειο, 7η Δεκεμβρίου 1976, § 52, σειρά Α, αριθ. 24).”
Με την παρούσα καταμηνύουμε τον/την εκπαιδευτικό στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, που έχει μοναδική στην Ελλάδα εμπειρία στη διερεύνηση μηνύσεων για ρατσιστικά εγκλήματα, ζητάμε την άμεση ποινική δίωξη και αυστηρότατη τιμωρία του/της, δηλώνουμε παράσταση πολιτικής αγωγής για την ηθική βλάβη που υποστήκαμε (πλην του πρώτου) καθώς και όλα τα (ή πολλά) μέλη των οργανώσεων μας ως ομοερωτικά άτομα από την προαναφερόμενη παράνομη πράξη του/της εγκαλούμενου/ης και ζητούμε από αυτόν/ήν χρηματική ικανοποίηση 44 ευρώ για την ηθική βλάβη από την ως άνω παράνομη συμπεριφορά, με την επιφύλαξη διεκδίκησης περαιτέρω ικανοποίησης ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων.

Το σχόλιό μας

Η ασήμαντη μπλογκονησίδα μας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον εκπαιδευτικό που διώκεται, επειδή είπε μια αλήθεια στα παιδιά - με την προϋπόθεση, εννοείται, ότι την είπε όχι με αληθινή διάθεση μίσους και ρατσισμού (όπως τον κατηγορούν οι μηνυτές τους), αλλά στα πλαίσια της εν Χριστώ αγάπης, που θέλει "πάντας σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν" (προς Τιμόθεον, 2, 4).
Κατ' αρχάς, η μήνυση εναντίον ενός ανθρώπου γι' αυτά που λέει είναι πράξη φασιστική και απαράδεκτη. Το εκφράσαμε και όταν μηνύθηκε ο δυστυχής "Παστίτσιος" και όταν μηνύθηκε ο σκηνοθέτης του Corpus Christi (οι οποίοι πραγματικά έβριζαν). Το εκφράζουμε και τώρα.

Δυστυχώς, αυτή είναι πλέον η συμπεριφορά των σχετικών κύκλων υποστήριξης της ομοφυλοφιλίας: ύβρεις, διώξεις, απειλές - το ξύλο έπεται. Φοβάμαι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα, ώστε στο τέλος να μη μπορούμε να μιλήσουμε για τίποτε. Αυτά θεωρούμε ότι δεν είναι τυχαία, αλλά μεθοδευμένα από ένα σκιώδες, αλλά πολύ ισχυρό, παγκόσμιο κατεστημένο, θύματα του οποίου είναι πρωτίστως οι ομοφυλόφιλοι και λοιποί παρόμοιοι ακτιβιστές.
Προ μηνός περίπου σε πόλη της ελληνικής επαρχίας ματαιώθηκε σημαντική και σοβαρή εκδήλωση για το επείγον πρόβλημα των εκτρώσεων, λόγω απειλών από παρόμοιες ομάδες με αυτές τις "πολύχρωμες, πολυπολιτισμικές" και "υπερήφανες" που κατέθεσαν τη μήνυση. Η τοπική Εκκλησία, εκεί, δεν θέλησε να κονταρομαχήσει ή να κοκορομαχήσει.
Καλούμε λοιπόν το κράτος να αποσύρει τον φασιστικό "αντιρατσιστικό" νόμο, βάσει του οποίου ποινικοποιούνται όχι πράξεις, αλλά ιδέες. Δυστυχώς, δε νομίζω ότι θα το κάνει, γιατί και το κράτος πλέον είναι φασιστικό - ή μάλλον, όχι απλά το κράτος, αλλά κυρίως οι κύκλοι που κρύβονται πίσω απ' το κράτος.
Κάποια στιγμή βέβαια ίσως αυτός ο νόμος γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον εκείνων που τώρα τον χρησιμοποιούν, γιατί οι χριστιανοί ίσως πάρουμε ανάποδες και καταθέσουμε καμιά πεντακοσαριά μηνύσεις ενάντια σ' εκείνους που μας βρίζουν με αληθινό μίσος και ρατσισμό, και όχι παραμύθια σαν το "μίσος και το ρατσισμό" που υποτίθεται ότι κρύβεται σε φυλλάδια, όπως αυτό που μοίρασε ο εν λόγω διωκόμενος καθηγητής. Ελπίζω να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Επιπλέον, ας γνωρίζει κάθε ενδιαφερόμενος ότι ο καθηγητής δε βλέπω να γράφει στο φυλλάδιο ότι αυτές είναι οι δικές του θέσεις, αλλά γράφει ότι είναι οι θέσεις της "Ορθόδοξης πίστης" (δηλ. Εκκλησίας). Το φυλλάδιο είναι ενημερωτικό. Θα μπορούσε να το διανείμει και ένας ομοφυλόφιλος ακτιβιστής - δε σημαίνει ότι το επικροτεί. Αυτό για τη νομική και ποινική πλευρά του θέματος.
Παραπέρα, για την ομοφυλοφιλία, παρακαλώ, αν θέλετε, αδελφοί (όποιοι κι αν είστε), δείτε τις δικές μας θέσεις στο κάπως παλαιότερο post μας με παρόμοιο θέμα: Η μήνυση κατά του Πειραιώς Σεραφείμ & τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων
Καλό θα ήταν, πιστεύω, οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να στρατευθούν υπέρ εκείνων που διώκονται εδώ, για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να εκφράζουν τις απόψεις τους (όπως υπερασπίζονται το δικαίωμα κάθε "καλλιτέχνη" υβριστή του Χριστού π.χ.). Αυτό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα;
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: