ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Ο δικός μας Σπύρος κινδυνεύει να εκτελεστεί στό Μπουρούντι γιατί ως αστυνομικός αρνήθηκε να ασκήσει βία κατά διαδηλωτών!



Ο Σπύρος σπούδασε στην Αθήνα, είναι Έλληνας υπήκοος και εγκλωβίστηκε στη δίνη του εμφυλίου στο Μπουρούντι. Συνελήφθη, βασανίστηκε και κρατείται στις φυλακές. Συγκλονίζει η επιστολή του προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση
 

news247
Αύγουστος 05 2015 09:31

 
Τη χειρόγραφη επιστολή ενός αξιωματικού της μπουρουντιανής αστυνομίας, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στη Μουραμούγια της Αφρικής από τις 27 Ιουνίου,  δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Έθνος.

Η επιστολή είναι γραμμένη σε άψογα ελληνικά, καθώς ο αποστολές είναι απόφοιτος της Ελληνικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και κάτοχος της ελληνικής υπηκοότητας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα απέκτησε το όνομα Σπύρος και είναι Έλληνας πολίτης εδώ και πολλά χρόνια.

Κάποια στιγμή εγκαταστάθηκε στο Μπουρούντι της Αφρικής,  έγινε αξιωματικός της Αστυνομίας, παντρεύτηκε μια δικηγόρο και μαζί απέκτησαν μια κόρη που είναι σήμερα 3,5 ετών.

Το Μπουρούντι βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε πολιτική κρίση με εμφύλιο πόλεμο, ταραχές και δολοφονίες.

Ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα (με τη μπλε στολή στη φωτογραφία) βρέθηκε στη δίνη του κυκεώνα κατά τη διάρκεια των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων. Ως υπαρχηγός του τμήματος Επιχειρήσεων δέχθηκε εντολές και αφόρητες πιέσεις να προβεί σε χρήση εκτεταμένης βίαιης καταστολής των διαδηλωτών, ακόμα και σε δολοφονικές ενέργειες.

Αντιστάθηκε σθεναρά, συνελήφθη και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια.

"Βρίσκομαι φυλακισμένος αποκλειστικά και μόνο λόγω τς εναντίωσής μου να κάνω χρήση βίας και να προβώ σε δολοφονίες άμαχων διαδηλωτών. Η ζωή μου βρίσκεται σε άμεσο και αναπότρεπτο κίνδυνο εντός των φυλακών" γράφει ο ίδιος στην επιστολή που συνέταξε από το κελί του στη φυλακή προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης της Ελλάδας, καθώς και με τον Έλληνα Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, που έχει ασχοληθεί με το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπουρούντι.

Ως Έλληνας πολίτης, απευθύνει δραματική έκκληση για νόμιμη παρέμβαση.


Βασανιστήρια

"Επί δέκα ολόκληρες ημέρες υποβλήθηκα σε φρικτά και απάνθρωπα βασανιστήρια, με σκοπό τον εξαναγκασμό μου σε απόσπαση δήθεν ομολογίας. Στις 8 Ιουλίου οδηγήθηκα στις φυλακές της Muramvya με την ψευδή και ανυπόστατη κατηγορία της "απόπειρας πραξικοπήματος", που επισείει εξοντωτικές ποινές. Βρίσκομαι στην άνω φυλακή υπό άθλιες και φρικτές συνθήκες κράτησης. Έχω δικαιολογημένους φόβους ότι δεν θα τύχω δίκαιης δίκης", αναφέρει ο Σπύρος σε άλλο σημείο της επιστολής του.

Οι δικηγόροι του στη Ευρώπη βρίσκουν απολύτως δικαιολογημένους τους φόβους του.

"Η απελευθέρωσή του πρέπει να είναι άμεση και χωρίς όρους. Τα ευρωπαϊκά όργανα πρέπει να εξαντλήσουν τα όρια των αρμοδιοτήτων τους  για να διασφαλίσουν τη νομιμότητα, όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο μπουρουντιανό λαό, που εναντιώνεται στο καθεστώς" εξηγούν στο Έθνος οι κ.κ. Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης.


Πηγή: Έθνος (εδώ, όπου και περισσότερα). Η σελίδα του στο Facebook εδώ.

Σημ. του αρχικού blog: Γνώρισα τον Σπύρο την Μεγάλη Εβδομάδα του 2014 στό μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής, στο Πολυδένδρι. Είχε έλθει στην Ελλάδα με το παιδί του και την σύζυγό του για ένα πρόβλημα υγείας του παιδιού. Είναι νομικός και συμμετείχε στίς διαπραγματέυσεις για τό τέλος του αιματηρού εμφυλίου στό Μπουρούντι. Μετά από θητεία στό ναυτικό του Μπουρούντι (στην λίμνη Βικτώρια), έγινε αξιωματικός της αστυνομίας. Ευαίσθητος άνθρωπος, εξαιρετικής ευφυίας, πληρώνει τό τίμημα της ανθρωπιάς του και σηκώνει τον Σταυρό της θυσίας γιά τον πλησίον, σαν πραγματικός μάρτυρας της πίστης μας. ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ !!


Γ.Π.


"Ν": Παρακαλούμε για άμεση παρέμβαση όχι μόνο των πολιτικών & διπλωματικών αρμοδίων, αλλά και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Ο Θεός και η Παναγία & ο άγιος Σπυρίδωνας ας βοηθήσους τον αδελφό μας!
Ας σημειώσουμε ότι στο Μπουρούντι υπάρχει ηρωική ορθόδοξη επισκοπή, που αγωνίζεται για το λαό της υπό τις φρικτές αυτές συνθήκες.  

Προσθήκη 21.8.2015:
Πραγματοποιείται ψήφισμα για την απελευθέρωσή του. Παρακαλούμε θερμά για την υποστήριξή σας.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθεί κάποιο είδος petition προκειμένου να ασχοληθεί ο κόσμος και μέσω υπογραφών να πιεστούν οι αρχές που πρέπει να κινηθούν για το συγκεκριμένο ζήτημα;

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν συνειδητοποιούμε ότι έχουμε μπροστά μας ένα σύγχρονο ομολογητή της Ορθόδοξης πίστης και πιθανό μάρτυρα.
Έναν άνθρωπο που πήρε στα σοβαρά όσα λένε, δεκαετίες τώρα, οι ορθόδοξοι ιεραπόστολοι στην Αφρική! Τα πήρε στα σοβαρά όχι μόνο σε συνθήκες αντίξοες μεν, αλλά ακίνδυνες, μα σε στιγμή όπου ήξερε, προφανώς, ότι έπρεπε να διαλέξει: την καριέρα και τη ζωή του έναντι της παράβασης των εντολών του Χριστού.
Ευχόμαστε όλοι ολόψυχα να ζήσει, με τη σωτήρια παρέμβαση του Θεού και της Παναγίας Μοζαμβικάνας και πάντων των αγίων και των αγίων αγγέλων!... Αν όμως πεθάνει, ασφαλώς θα είναι ο 1ος Μπουρουντιανός άγιος και ίσως ο 1ος σύγχρονος άγιος με καταγωγή από την υποσαχάρια Αφρική.
Είναι ίσως ο καλύτερος εν ζωή ορθόδοξος χριστιανός που έχουμε στην Αφρική. Θα πρέπει να συστρατευθούμε γι' αυτόν.
Ο Θεός να τον βοηθήσει!!!
Οι άνθρωποι... δεν ξέρω...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ μαζι σας...Όμως θεωρώ εντελώς υποκριτικό να δημιουργούνται ντόροι και petitions για θέματα όπως η απαγόρευση του...μαγειρέματος σκύλων στην Κίνα και να μην κινητοποιείται κανείς για να σωθεί ένας άνθρωπος και μάλιστα απ' ότι διαβάζω εδώ και αθώος!
Ο Θεός να βάλει το χέρι του, όπως και να 'χει...

Ανώνυμος είπε...

Μια επικοινωνία με το avaaz ισως... Έχουν ξανά ενεργοποιηθεί για παρόμοια θέματα σε αφρικανικες αλλά και άλλες χώρες..

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Σωστή η σκέψη σας. Έχει γίνει σχετική προσπάθεια. Αν υπάρξουν νεώτερα θα ενημερώσουμε αμέσως.
Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

https://secure.avaaz.org/en/petition/UN_SecretaryGeneral_President_of_Burundi_P_Representative_to_the_UN_Free_RichardSpiros_Hagabimana/?nmdEHjb