ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

12 ορθόδοξες μοναχές της Συρίας αιχμάλωτες των ανταρτών!... Γερόντισσα Πελαγία: «Η πίστη και η προσευχή είναι το όπλο μου».


 


Προσκυνητής

Δώδεκα ελληνορθόδοξες μοναχές απήχθησαν από τη μονή όπου διέμεναν, στο ιστορικό κέντρο της χριστιανικής πόλης Μααλούλα, μετά την κατάληψή της, τη νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα, από Σύρους αντάρτες, μετέδωσε το Ραδιόφωνο του Βατικανού. ["Ν": ελληνορθόδοξοι ονομάζονται οι κανονικοί ορθόδοξοι της Συρίας, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, σε αντίθεση με τους Συροϊακωβίτες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται (εσφαλμένα) "Συρορθόδοξοι"].

Ο νούντσιος (σ.σ. πρεσβευτής) του Βατικανού στη Συρία, Μάριο Ζενάρι, δήλωσε ότι πρόκειται για "δώδεκα αδελφές από τη Συρία και το Λίβανο".
"Φαίνεται ότι οι τζιχαντιστές αντάρτες τις οδήγησαν στα βόρεια, προς το Γιάμπρουντ. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τα κίνητρα των ανταρτών: εάν πρόκειται για απαγωγή ή για να έχουν τον έλεγχο του μοναστηριού ώστε να δρουν ελεύθερα στη Μααλούλα", πρόσθεσε ο Ζενάρι.

Το καθολικό πρακτορείο ειδήσεων AsiaNews που ειδικεύεται σε θρησκευτικά θέματα, μετέδωσε ότι το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας επιβεβαίωσε την είδηση.


alt
Η (αιχμάλωτη) Γερόντισσα Πελαγία (εδώθε)


Σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana οι αντάρτες, μεταξύ των οποίων και Τζιχαντιστές της οργάνωσης Αλ Νόσρα, μπήκαν στην ελληνορθόδοξη μονή της Αγίας Θέκλας (Μαρ Τάκλα) που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και μέχρι σήμερα ελεγχόταν από τον στρατό.

Στη μονή ζούσαν 40 αδελφές και πολλά ορφανά παιδιά. Οι αντάρτες εισέβαλαν στην πόλη στις 9 Σεπτεμβρίου. Τρεις ημέρες αργότερα ο στρατός μπήκε στη Μααλούλα για να τους καταδιώξει και έκτοτε σημειώνονται σχεδόν καθημερινά συγκρούσεις και ανταλλαγές πυρών. Η Μααλούλα, σε απόσταση 55 χιλιομέτρων βορείως της Δαμασκού, έχει πολλές εκκλησίες και μοναστήρια. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της είναι ελληνορθόδοξοι χριστιανοί και μιλούν αραμαϊκά, τη γλώσσα που μιλούσε ο Χριστός.


«Είμαστε πρόθυμες να πεθάνουμε σαν μάρτυρες» έλεγαν οι μοναχές της Αγίας Θέκλας (ήδη πριν την αιχμαλωσία τους)

 


«Η πίστη και η προσευχή είναι το όπλο μου» είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξη της στο επίσημο συριακό πρακτορείο SANA η ηγουμένη Πελαγία, μια εκ των δώδεκα μοναχών που βρίσκονται στα χέρια εξτρεμιστών ανταρτών.

Η ηγουμένη είχε μιλήσει για την αντίδραση της κατά την εισβολή ανταρτών στη Μονή, στην οποία φιλοξενούνται πολλά ορφανά του πολέμου.

«Εκείνη τη στιγμή όταν εισέβαλαν οι μαχητές στο μοναστήρι ένιωσα μια παράξενη δύναμη» είχε πει.

«Ήταν μια δύναμη που μας έδωσε ο Κύριος ο οποίος κατοικεί σε αυτόν τον ιερό τόπο πάνω από χίλια χρόνια. Αυτή η δύναμη ήταν που μας έδωσε το θάρρος να ξεσηκωθούμε εναντίον των τρομοκρατών με μόνο όπλο μας την πίστη και την προσευχή».


 

Η προχθεσινή επίθεση στο μοναστήρι δεν ήταν η πρώτη. Τις περισσότερες φορές, όχι Σύριοι αλλά Άραβες μισθοφόροι, τους οποίους καταλάβαινε από την διάλεκτο που χρησιμοποιούσαν, έκαναν συχνές εμφανίσεις στη μονή.

«Δεν υπάρχει καμία σκέψη να εγκαταλείψουμε το μοναστήρι. Όλες είμαστε πρόθυμες να πεθάνουμε ως μάρτυρες. Το μοναστήρι ήταν το σπίτι μας σε καιρούς ειρήνης και δεν πρόκειται να το εγκαταλείψουμε στα δύσκολα» είχε πει χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την τύχη των δώδεκα καλογριών που έχουν απαχθεί. Η επίθεση στο μοναστήρι έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας μετά την ανακατάληψη της Μααλούλα από τους αντάρτες.

Πρόκειται για μια περιοχή η οποία έχει θρηνήσει δεκάδες νεκρούς στις συνεχείς μάχες μεταξύ δυνάμεων του καθεστώτος και ανταρτών.

Η επίθεση αυτή επιτείνει τους φόβους των χριστιανών της περιοχής που πλέον δηλώνουν βέβαιοι πως στην περίπτωση που η χώρα περάσει στα χέρια των αντικαθεστωτικών, κανείς δεν θα μπορεί να δηλώνει ελεύθερα την χριστιανική του πίστη.

Κείμενο Λουδάρος Ανδρέας/dogma (εμείς από εδώ).

 
Aντιδράσεις για την απαγωγή (ασφαλώς υπάρχουν κι άλλες): από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Νεότερα (22 Δεκ. 2013): Πυρπόλυση της μονής και ξεπούλημα των αρχαίων & ιερών θησαυρών της - Συνενοχή δυτικών ΜΜΕ...

Δείτε:
Συρία, Σεπτέμβριος 2013: επιθέσεις ανταρτών στο χωριό + μονή της αγίας Θέκλας
Οι Τσετσένοι έσφαξαν ένα ολόκληρο χωριό Ελληνορθόδοξων στη Συρία
Η φανερή παρουσία του διαβόλου στους εξτρεμιστές Ισλαμιστές
"Γι' αυτό θέλουμε να σας σφάξουμε!"...
Για τις σφαγές στη Συρία

Προσθήκη: Οι αιχμάλωτες μοναχές απελευθερώθηκαν σώες τέλος Μαρτίου 2014. Λεπτομέρειες εδώ.


O αρχηγός της Boko Haram, Abubakar Hakaou, Νιγηρία (από εδώ)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για άλλη μια φορά η Αρχιεπισκοπή της Ελλάδας σιώπησε. Μα τι έχουμε πάθει; Είναι δυνατόν να διώκονται Ορθόδοξοι Χριστιανοί κι εμείς σιγή ιχθύος;

Γιατί δεν αντιδράμε; Να βοηθήσουμε με τρόφιμα, ρούχα ή ό, τι άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο. Κυρίως και πρωτίστως προσευχή. Ναι, αλλά όχι απραξία. Θυμάμαι στο σχολείο μας έλεγαν να μαζέψουμε τρόφιμα για τους Παλαιστηνίους και αργότερα για τους Σέρβους. Και οι Σύριοι αδέρφια μας είναι.

ΥΓ: Ευτυχώς που υπάρχουν ορθόδοξες ιστοσελίδες κι ενημερωνόμαστε.

ΥΓ2: Αφού υποτίθεται τα βρήκαν Ασαντ και ΗΠΑ η ένταση γιατί συνεχίζεται;

Παναγιώτα

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Γενικά συμφωνώ με τον προβληματισμό σας. Κάθε πρωτοβουλία - και ιδίως επίσημη - σίγουρα θα φανεί χρήσιμη.
Ενημερώνω ωστόσο για τα παρακάτω:
Ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον πόλεμο στη Συρία (μέσα Ιανουαρίου 2014):
http://o-nekros.blogspot.gr/2014/01/blog-post_15.html
Παλαιότερη επιστολή Ιερώνυμου στον Μπαρόζο για τους δύο απαχθέντες αρχιερείς:
http://o-nekros.blogspot.gr/2013/07/blog-post_4305.html