ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ο άγιος Γρηγόριος της Αρμενίας (30 Σεπτ.) & ο μονοφυσιτισμός στην αρμενική Εκκλησία


Κλικ εδώ!
& στο αφιέρωμά μας για τις Αντιχαλκηδόνιες Εκκλησίες.

Και: Οι άγιοι μεγαλομάρτυρες Δάδας & Γοβδελαάς ο Πολύαθλος (πρίγκιπας της Περσίας) & η αδελφή του Κασδόα (29 Σεπτ).

Τα βίντεο από εδώ & εδώ. Άλλοι άγιοι στις 29 & 30 Σεπτ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ακολουθώντας τα λινκ διάβασα το ωραίο αφιέρωμα που είχες αναρτήσει για τους Αντιχαλκηδόνιους/Κόπτες κλπ. Ήθελα να σε ρωτήσω εάν πρέπει να βαπτιστούν για να εισέλθουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία ή αν το βάπτισμά τους θεωρείται έγκυρο και δεύτερον εάν μπορούν να διατηρήσουν το τυπικό της λατρείας τους ή πρέπει να υιοθετήσουν και το βυζαντινό τυπικό της λατρείας αφού γίνουν Ορθόδοξοι.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.
Όπως γράφουμε αλλού, "στην Ορθόδοξη Εκκλησία οι Μονοφυσίτες, οι Κόπτες και οι Αρμένιοι που είναι βαπτισμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδας, γίνονται δεκτοί με έγγραφη αποκήρυξη της κακοδοξίας (αιρέσεως) τους, με ομολογία της ορθόδοξης πίστεως και με χρίση διά του Αγίου Μύρου".
Κάποιες λεπτομέρειες για το θέμα φαίνονται σε παλαιότερη ανάρτησή μας για τη μεταστροφή Κοπτών στον Πειραιά και κυρίως του π. Αθανασίου Χενείν, που επίσης χειροτονήθηκε ορθόδοξος ιερέας (από Κόπτης) και τοποθετήθηκε στο παρεκκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιάς Κοκκινιάς.
Η ανάρτηση εδώ: http://o-nekros.blogspot.gr/2013/06/blog-post_30.html
Από τον π. Αθανάσιο, αν επικοινωνήσετε μαζί του, ασφαλώς θα μάθετε περισσότερα.
Αν μπορούν να διατηρήσουν το λατρευτικό τυπικό τους, δεν το γνωρίζω. Δεν το αποκλείω πάντως, δεδομένου ότι έχουν αρχαιοχριστιανικές ακολουθίες κι αυτοί (δηλ. όχι "ελεύθερη λατρεία" χωρίς ιερείς και μυστήρια κ.τ.λ., όπως πολλές ομάδες προτεσταντών), αρκεί να μην έχουν εισχωρήσει οι μονοφυσιτικές ιδέες στη λατρεία τους (κι αν έχουν, μπορούν να αποβληθούν). Αυτό βέβαια ισχύει για το ενδεχόμενο να έχουμε συμπαγή κοπτική κοινότητα που περνάει στην Ορθοδοξία.
Δε γνωρίζω περισσότερα.
Σας ευχαριστώ και πάλι. Ο Θεός μαζί σας.

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα, ευχαριστώ για την απάντηση, τώρα το είδα το άλλο κείμενο για τους Κόπτες που έγιναν Ορθόδοξοι, πολύ κατατοπιστικό.